2008. március 3., hétfő

Kapros puliszka golyók


Fél liter tejet, fél liter vizet felmelegítünk, (nem forralásig). A tűzről levéve, hozzákeverjük a 3-4 dl kukoricalisztet, kevés sót, csipetnyi borsot, 1 -EK olajat. Jól elkeverjük, 10-15 percig állni hagyjuk. Újból tűzre rakjuk, és kis lángon, állandóan kevergetve át főzzük. Pöfögjön, mint a vulkán. A végén bele keverünk apróra vágott kapor levelet, és snidlinget. Ezzel már csak átforgatjuk. Hagyjuk kihűlni, és még langyosan golyókat formálunk(a legjobb a fagyis kanál).megszórhatjuk friss kaporral, bazsalikommal és hagymaszárral.
Sült cukkinivel, és padlizsánnal, nagyon ízletes, laktató, és egészséges.
A golyók bármilyen étel köreteként adhatók.

Hasáb burgonya másképpen.

A jó hasáb buri.
Ha, már meguntuk a burgonya pürét, készíthetünk  másfajta köretet is.
Én így is készítem.
A burgonyákat negyedekbe vágom, sós vízben félig megfőzöm,leszűröm. 
A rántott hús után sütöm ki az olajban.
Ropogós, és piros lesz.
Készítek még olaj nélkül egy infrás (indukciós)készülékben is.


Formázva és kisütve olajban





Csírás galuska

Ez a neve Szabolcsban, a sztrapacskának.
Én így készítem: lereszelt krumplihoz, adok egy tojást, és annyi lisztet, hogy nem lágy, de nem is kemény állagot kapjak.Forró vízben galuskákat szaggatok.Hideg vízzel jól átmosom.Túróval, szalonna tepertővel az igazi.De párolt édes káposztával, vagy savanyúval is finom.Semmihez nem hasonlítható ízek.

Burgonya nap

Rádióztam. Egy műsor közepébe csöppentem. A burgonyáról beszéltek. A 30 éves háború idején a spanyolok hozták Európába.Előbb mérgezőnek titulálták, mert a termését fogyasztották, ami a száron virágzás után fejlődik ki. Aztán rájöttek a föld alatti rész ehető.Nagyban hozzájárult az elterjedéséhez XIV.Lajos felesége, aki egy fogadáson burgonya virággal a hajában jelent meg. Tetszik látni, mit jelent az elöljárók személyes példamutatása!!!!! Ez időtájt vajon mit kellene a fejesek feleségeinek a kalapja mellé tűzni? Van egy pár elképzelésem. És neked? Több, mint 500 fajtája létezik. Jó a C vitamin tartalma,héjában főve a rostanyagtartalom bevitele miatt ajánlatos. A, B, C, típusba sorolhatók. A "C" típusú sárga, magas keményítő tartalommal. Olajban sütésre, püréhez való. Három fajtája van nálunk forgalomban. A "B" közepes keményítő tartalom, levesekhez, salátához. Az "A" alacsony keményítő tartalommal, takarmányozásra való. Na ilyet talált a necc hálóban egy háziasszony, fekete lett a leve főzéskor.Itt derült ki , csak az állati takarmányozásra jó.Akkor most mi mik vagyunk? Ha nincs ráírva honnan a búbánatból tudjuk, milyen fajta? Ki a felelős ezért? A riport sem tudta kideríteni. Annyit tudnak a Keszthelyi nemesítő jó burgonyát termel.Nekem is van 3 fajta, sütni és salátához való 2, főzéshez 1.Magam termelem, így tudom mikor permetezem, nem fogyasztom.

Töltött kagylótészta



Töltött kagylótészta
20 db nagy kagylótésztát 10 percig sós vízben, gyakran kavargatva, (al dente ) megfőzöm.
Töltelék: A darált húst pörköltszerűen lesütöm, grill, és pikáns fűszerkeverék, oregánó, majoránna, színes bors, paradicsom, paprika kerül még bele.
5 dkg rízset, 2 db vékonyra szeletelt sárgarépával, egy kevés borsóval, sós vízben fél puhára főzök, 1 ek olajjal, sóval.
A lesült darált húst, rizst összekeverem 1 egész tojással, a főtt rizzsel, és ezzel a masszával megtöltöm a jól átmosott lecsepegtetett tésztát. Kivajazott tepsibe rakom. Ha jól átforrósodott, ráöntöm a következőt:1 tojás 2 dl tejszín. A tetejére durvára reszelt gauda sajt kerül. Készre sütöm.
Nyáron egy jó adag jégsalátával, igen laktató.
Nagyon finom, ha csak a lesült hússal töltjük meg.
Tejszinnel , sajttal elkevert besamell is jó a tetejére.

2008. március 2., vasárnap

Kráter süti


Kráter süti
1 lépés: 2 cs vanília pudingot,(lehet puncs is) 9 dl tejjel, 5 ek cukorral megfőzünk.
2. lépés. 5 db tojás sárgáját 25 dkg porcukorral 1 cs vanília cukorral, 1 dl tejjel habosra keverünk. 
Hozzá adunk 1 dl étolajat, 
25 dkg lisztet, 
2 ek kakaót, 
1 cs sütőport, 
és a tojások felvert habját.
Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.(sütőpapírral is bélelhetjük)
Vizes kiskanállal rászaggatjuk a kihűlt, kemény pudingot, és megsütjük.

3. lépés. Fél liter (egy nagy)20%-os tejfölt 4 ek porcukorral és egy vanília cukorral elkeverünk, és a forró süteményre öntjük.
A tejföl helyett akár krémet, vagy tejszínhabot is rakhatunk a tetejére.
Színes szórócukor díszíti.