2012. augusztus 5., vasárnap

Pudingos almás.


Először készítettem ezt a sütit.
Egy csomag leveles tésztát (a már kinyújtottat használtam) kétfelé vágtam.
Közepes tepsibe raktam.
Megkentem vékonyan barack lekvárral.
Erre került a párolt alma(egy lime leve+héja került bele+5 ek barna cukor)
 Baba piskótákkal fedtem be.
Erre kocára vágott édes szilvát szórtam.
A 2 cs tejszínes pudingból, 6 dl tejjel,3 ek cukorral főzött masszát ráöntöttem, szétkentem, még langyosan.
Diónyi vajat is elkeverek benne, ettől nem bőrösödik.
Erre került a másik tészta lap.
200C°-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt kész.
Por cukorral szórom meg a tetejét, ha kihűlt.
A recept sütő papírt ír a tepsi kibéleléséhez, de ez nem jó rátapad a tészta aljára.
Legközelebb az alsó lapot félig elő sütöm, mert elázik nyersen.
Aránylag kevés idő alatt kész.
                         

2012. augusztus 4., szombat

Gyümölcstorta.

Egyszerű gyümölcs torta nagyobb , tepsis kivitelben.
Egy 4 tojásos piskóta készült, nagy tepsiben.
Erre került 2 cs  főzött puncs puding.
 Még melegen hozzá kevertem 5 dkg vajat, így nem bőrösödik be és selymesebb is lesz.
Ráraktam magozott cseresznyét(fagyasztott) és szeletelt kivit.
A hűtőbe került, hogy a gyümölcs kocsonya hamarabb dermedjen meg rajta.
Gyümölcs kocsonya:
1 cs zselatint 3 dl vízben beáztattam,.
Kb 10 perc után felforraltam és 1 EK menta sziruppal színeztem.
Ez a szirup most bolti, mert a színe mélyebb zöld, mint a házi készítésűnek.
Ez a pont az, amit nem szeretek, figyelni mikor hűlt le megfelelően a zselatin.
Természetesen megdermedt, így újra kellett melegítenem.
Ilyen lett a végeredmény.
Mindenkinek nagyon ízlett.
 Fél literes  kiszerelésben a LDL-be kapható a menta szirup.
Végül is koktél alapanyagnak gyártják.
Sok mindent lehet vele színezni. Pl . cukor mázakat, krémeket.
Eper és citrom ízesítésűvel is találkoztam már.
Nem kedvelem a mesterséges színezéket,de időnként bele akadok.



Vízszűrés.

Karácsonykor "került" hozzám egy LAICA víz szűrő kancsó.
Azóta csak szűrt vizet iszom.
Nagyon kellemes,lágy az íze.
Nincs palack emelgetés,taposás,szemét nem képződik.
Főzéshez is szűrt csap vizet használok. 
Pl.a húsleves íze össze hasonlíthatatlan a csap vízben készültével.
Tésztát, burgonyát, mindent ebben főzöm.
Még a szobanövényeket is ezzel locsoltam télen, meg tavasszal az ablakban nevelt palántákat.
A konyhai csapomra is évek óta fel van szerelve egy egyszerű  szén betétes víz szűrő.
Ez már eleve elő szűri a vizet.
Flexibilis mozgása a gyümölcsök mosásánál  ,körkörösen, zuhanyszerűen adja a vizet,tehát még praktikus is.
Víz szűrő kancsóm.

 Egyszerű víz szűrőm.
A mosolygó víz oldalon többet lehet olvasni a szűrő kancsóról.


http://mosolygoviz.hu



Kenyér sütés.

A megszokott módon kezdtem el sütni a kenyerem.
De...
Került bele:
1 ek búza csira
1 ek zabliszt
1 ek búza korpa
1 tk mangalica zsír
DE...
A kenyér sütőre csak a dagasztást és kelesztést bíztam.
Az újra kelesztést már egy sütő papírral kibélelt jénaiba folytattam.
Két oldalról"megtámogattam" egy-egy összehajtogatott konyha kendővel, hogy ne terüljön szét a jénaiba, hanem magasabbra terjeszkedjen.
Természetesen a sütő papíron kívül. 
A kendőket  sütés előtt kivettem.
ÉS...
Előmelegítettem 230°C°-ra , alul, felül sütés +lég keverésre a villany sütőt.
Ide került a kb 30 perc alatt duplájára kelt kenyerem, 30 perce.
A jénai tetejét megvizezve raktam rá.
Ezután mérsékeltem a hőfokot 200C°-ra és itt sült 35 percig.
Előtte a jénai tető le került róla.
Kivéve még forrón megspricceltem vízzel, így a héja kissé megrepedezik.
Szinte"beszélget" recseg-ropog.
Rácsra helyezve hűlt ki.
És az az illat a konyhába, leírni nem lehet.
Igaz ez a módszer több figyelmet igényel, de össze sem lehet hasonlítani a kenyér sütő gépbe készülttel.
Uzsonnára egy kis mangalica zsírral megkenve, paradicsom+bazsalikom+paprika hozzá.
A még langyos kenyéren megolvad a zsír!
           Mennyei!!!
Na igen egy kis pörc is volt mellé.
Csak egy falatnyi!