2012. szeptember 6., csütörtök

MESE FÁNK.



Kertem "unokás"része a "MESEFÁM".
Ez a gesztenye fa a patika udvarán állt. Ekkora üreg a törzsében.
Dobáltuk bele a gesztenyét és szőttük a mesét esténként.
Bele költözött a mókus első este.
Aztán kopogott a cinege. Gyere lakjál velem...és így tovább...
Nagyon kedves kis mese alakult.
A fát kivágták, és én elhoztam belőle egy szeletet.
Az unokám már 18 éves , de ez a fa még mindig kedves számára.
És még tudja a mesét...

Már a kisebbik unokámnak is elmeséltem!
Remélem tovább adják majd.

Káposztás, meggyes béles!

Nem most készült!
Már régebben, csak most találtam meg a fotót.
Alap kelt tésztából,káposztás batyu (béles),és meggyes bukta. 
Tészta:
50 dkg liszt
3 ek olaj
 3 ek cukor 
3 dkg élesztő 
3 dl tej
csipet só
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást és a kelesztést.
Nyújtás, darabolás és töltés után olajjal megkentem minden darabot.
Tepsibe duplájára kelesztettem.
Megkentem a tetejét egész felvert tojással.
A sütőt 200 C°fokra elő melegítettem. 
Behelyezés után mérsékeltem 180C°-ra
25 perc, alsó+felső+légkeverés.
Egy nagyon puha , kalács tészta!

2012. szeptember 2., vasárnap

Kenyerem.

Fél kg BL 55-ös  liszt.
1 EK zabliszt
1 EK búza korpa
1 Ek búzacsíra.
3 dl tej
fél dl víz
1 EK olaj,
1 EK ecet
2 tk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
A kenyérsütő dagasztja.
Ha megáll a dagasztás, egy fakanállal jól felhúzogatom a tésztát, hogy jó levegős legyen.
Ha megkelt, újra átforgatom , kiolajozott lisztezett jénaiba rakom.Tetejét is ráteszem
Duplájára kelesztem.
Két oldalról megtámogatom  egy-egy db papírtörlő hengerrel, hogy ne terpeszkedjen el.
 Ezt sütés előtt, természetesen kiveszem.
Zsilettel bevágom a tetejét.

Megspriccelem vízzel,.
A jénai tetőt kiöblítem vízzel, ráteszem.
A sütőt közben elő melegítettem 200 fokra.
Mikor a kenyér bekerül 180c°-ra mérséklem a hőfokot.
Alsó+felső+légkeverés.
25 perc alatt sül. A jénai tetejét 10 perc után leveszem.
A sütő aljába víz van egy kis lábasban, az adja a gőzt.
Sülés után is megspriccelem vízzel.
Így néz ki! Puha és nagyon finom.



Kemencés kenyerem!


Az Édesanyám mindig a kemencébe sütött kenyeret.
A boltban nem is volt, csak később. Édesapám meg nem ette volna a "bóti" kenyeret.
Nekem is van kemencém, már többször próbálkoztam a kenyér sütéssel, de nem igazán sikerül. 
Pedig még "szakajtó" kosaram is van a kelesztéshez.
Tegnap elégettem a kemencébe összegyüjtött gallyakat, krumplit sütöttem, de olyan jó melegnek találtam a kemencét, hogy az éppen megkelt kenyértésztából(kenyérsütőben kelt) elszakítottam két kis darabot és sült -mit sült, majdnem megégett két "vakaró". Nagyon finom lett, kaprot tettem rá, meg zsírt.
A kenyér már bennt is volt a villany tüzhelyben, de kivettem és átvittem a kemencébe.
Na ennek is megkapta a tetejét, az alja meg sületlen lett, de megfordítottam és megsült.
Elbabáztam velük egy fél napot.Jó füstös lettem.(aznap voltam fodrásznál)
DE KENYERET SÜTÖTTEM KEMENCÉBE ÉS VÉGIG AZ ÉDESANYÁMRA GONDOLTAM.
Láttam, a verejtékes homlokát. Hajnalban már dagasztotta, az előző este bekovászolt kenyeret. Mindig hármat sütött.Meg a vakarókat.
Láttam az Édesapámat, aki felfűtötte a kemencét.
Nem akácfával, hanem szőlő venyigével, kukoríca csutkával...szóval lommal.
Én voltam velük a malomba annak idején, vittük a búzát,hoztuk a lisztet.
Ezért ízlik nekem ez a pernyés kenyér!!!
Épp olyan az íze, mintha az Édesanyám sütötte volna.
De többet nem próbálkozom, szebb, finomabb sül a villany sütőmbe. 
Igaz nincs rajta pernye!
A tepsit egy éjszaka áztatás után, még a mosogató gép sem tudta lemosni, most sikálni fogom.
De, ha újra rámtörnek az emlékek, még lehet próbálkozom.
Sült már az én kemencémben sok pizza, egész malac, lángos, kalács, a kenyérnek meg ott a sütő.
Hát így jártam, nem vagyok büszke a kemencés kenyeremre, de megmutattam nektek.

Vakarók!