2013. augusztus 3., szombat

Egérdinnye- befőzés.


A befőzések szinte minden naposak.
kezdődött a cseresznyével, meggyel, eperrel.
Más naponta 2-3 üvegre való uborka érik be.
Aztán a sárga barack, szeder, ringló és veres szilva.
Most 5 kg sárgabarackot azért vásároltam, mert nekem nem termett az idén, lefagyott, még nem is virágzott.
 Már csak az őszibarack van hátra.
Nem lesz sok gond vele, alig van a fán.
Az az elvem, csak azt rakok be, ami megterem. 
Ha pénzért kell venni a gyümölcsöt, már nem éri meg elrakni.
Már az idén a befőző automatában, tartósító szer nélkül rakom el a gyümölcsöket.
A tormalevél elsőnek , már ebben készült.

Az üzletekben tartósító nélküli befőttet , csak nagyon drágán tudok vásárolni.
Ezért a legkevesebb gyümölcsöt is befőzöm.
Cukor nélkül készült , bodza,szeder ivólé, lekvár. 
Bár a lekvárt édeskével ízesítettem, hogy legyen édes a sütibe, palacsintába.
Tegnap szeder, uborka, veres szilva,
ma  sárga ringló szilva befőtt és dzsem készült.
Egérdinnyét raktam még el.
Két kis üveggel lett, nem sok , de különlegesség.
Az automatában 90 C° -on, 30 perc.
Most egy szlovák ízesítőből raktam bele, így só nem, de cukor és ecet került bele.
Ebben a tartósítóban magvak is vannak.
 Borsikafű és 2 levél bazsalikom került mellé.
Kaprot nem raktam bele, had maradjon meg a saját íze.
Az íze  a dinnyéhez hasonlít.
Ilyen a növény és a termés.
Két bokrot ültettem,erről szedtem.