2014. március 4., kedd

Borsó főzelék, sült csirkével.




Gyorsan elkészíthető főzelék.
Amíg sül a csirke, ez is elkészül.
Most gombásan sült a csirke comb
1 fej hagyma, 
2 csésze borsó
 2 db sárgarépa.
 1dl tejszín, vagy tej.
só , fehér bors.
 1 ek olaj
Egy késhegynyi piros paprika.
2 ek liszt
1 ek olaj
A hagymát kockázom, kevés olajon megfuttatom. 
Felöntöm 2 dl vízzel.
Bele kerül a borsó és a szeletelt sárgarépa.
 só, bors.
Puhára főzöm. 
A lisztet  az olajon világos barnára pirítom, felengedem a tejszínnel.
Csomó mentesre keverem.
Én habverőt használok ehhez.
Hőkiegyenlítés után elkeverem a főzelékben, felfőzöm.

Sütőtökös lepény.



Gyakran készítek lapcsánkát.
Tökkel, sárgarépával is keverem a burgonyát.
Most tök lepény készült, burgonya nélkül.
Kitelelt egy pár gyenge sütőtök a pincében.
Sütni nem jó, mert gyenge.
Ma lereszeltem, a fagyóba került kis adagokba, későbbi felhasználásra.
Akár főzeléknek is jó.

Most tök lepények sültek belőle..
Édesanyám gyakran sütötte a lapcsánkát is kerek , lepény formába, vagy tepsibe szét terítve a kemencébe, vagy a sütőbe.
Más íze van.
Az étel alakja meghatározza az izét.
Hozzávalók.
4 maréknyi káposzta reszelőn , szálasra reszelt tök.
 2db tojás
 4 ek liszt
2 cikk zúzott fokhagyma
1 fej reszelt vörös hagyma
 só, bors
 Finomra vágott kapor és medvehagyma levél.(fagyasztott)
A hozzávalókat jól össze keverjük.

Kisebb palacsinta sütőben, vagy lábasban, ujjnyi vastag rétegben elterítve,kevés olajon sül.
Egyik oldalán fedő alatt, aztán megfordítva anélkül.
Nálam, most kisebb teflonos lábasban sült.
Sajt krémmel, kehcsappal fogyasztottam.

2014. március 3., hétfő

Pampuska.



Szani blogjában találtam ezt a receptet.
Ciróka-maróka, mit főztél Katóka?
Főztem babocskát, sütöttem pampuskát,
ide tettem-oda tettem,
utoljára jól megettem:
Hammm!
 Nálam most a kenyértészta feléből készült.
Ez az eredeti recept.
Hozzávalók a tésztához.:
40 dkg liszt
2 dl meleg víz
fél kocka élesztő
1 ek. cukor
2 ek. olaj
1 tk. só

Kence:
1 ek. olaj
1 ek. tejföl
1 kk. só
4 gerezd zúzott fokhagyma
pár csepp citrom
Elkészítés:
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, egy evőkanálnyi lisztet,
majd belemorzsoljuk az élesztőt.
Felfuttatjuk.
Ezután a többi liszthez öntjük, hozzáadjuk a sót, az olajat és jól összegyúrjuk, ill. megdagasztjuk.
Kb. egy órát kelesztjük meleg helyen, ezt követően ismét dagasztjuk.
Lisztezett deszkán kisebb gombócokat formázunk a tésztából,  olajjal kikent formába tesszük Őket.
15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 175 C°-on sütjük.
Húsz perc múlva kiemeljük a sütőből, lekenjük a kencével és
további 2 percig sütjük.
Kivéve a sütőből, némi pihentetés után fogyasztjuk.

Kelkáposzta levelek bundában.


Már rég készülök rá, hogy kelkáposzta levelet sütök bundában.
A tojást, tejet, lisztet, kevés szódabikarbónával simára kevertem.


A kel leveleket megmostam, lecsepegtettem.
lisztben megforgattam.

Most egy zacskóba raktam a lisztet , abban ráztam össze a levelet a liszttel.

Nagyon praktikus, nincs mosatlan és egyenletesen ragad a liszt.
A kel leveleken kívül, gombát és csirkemell csíkokat is bundáztam.
A csirke húst  sóztam, borsoztam, fólia alatt kicsit megklopfoltam .

A gombát is megforgattam a lisztben.
Belisztezés után  a palacsinta tésztába mártva, forró olajban sültek.

 Gomba



 Csirkemell


Kel levél .

Most a pálma olajat használtam, adtam hozzá diónyi vajat is.
A köret zöldséges rizs lett.
A megmosott rizst,kétszeres  tengeri sós vízben főztem, borsóval, sárgarépával, saját készítésű darált zöldséggel, együtt.
Savanyú uborkával fogyasztottam.