2014. július 7., hétfő

Kemencézés.

Sok apró fa ,papír hulladék össze gyűlt a kemencémben.
Mielőtt begyujtottam, beüzemeltem egy kenyér tésztával a kenyérsütő gépet, dagasztásra,kelesztésre állítva.
Előkészítettem a hozzávalókat.
Hagymát, zöld fűszereket(oreganó, tárkony, kapor, izsóp, majoránna, kakukkfű), sonkát ,sajtot daraboltam.
Burgonyákat mostam,tepsiket készítettem elő.
A kemencébe olyan tepsik kerülnek, amiket már a benti tűzhelyben nem használok.
Van ugyan egy nagy 1.5 méteres kemencés tepsim, de ez most nem volt praktikus, mert sokféle készült kis adagokban.
A  kenyér tészta receptje ITT található.
A kemencét begyújtottam, a tészta megkelt.
Ment helyére egy kalács tészta.
Ehhez párolt káposztát és cukros kakaót készítettem elő.
A kenyér tésztából gyorsan egy lángost lapogattam a tepsibe, amit megkentem olajjal, tejföllel és hagymát ,zöld kaprot raktam még rá.
A kemencében még égett a tűz, de az elejébe már be raktam ezt a tepsit.
Szinte 3-4 perc alatt megsült a vékony lángos.
A szélét kicsit megkapták a lángok, de semmi baja nem lett tőle. 
Ez elfogyott, amíg a többi kenyér tésztát elő készítettem.
 Egy darabra tejföl, hagyma, kapor került, rá egy friss kolbász darab és becsomagoltam, megkentem tojás sárgájával.
.Tetejére len, tök és napraforgó mag került .


Sütés után.




A kolbászos, felszeletelve.

Mellé egy lángos, tejfölös, hagymás kapros, sajtos került.
Gazdagítva egy kis szarvas kolbász karikákkal, kevés ketchuppal.
Oda fért még a tepsibe melléjük egy kis bagett is, aminek a tetejét ollóval megcsipkedtem lenmaggal megszórtam.
Ő lett az igazi  kenyér.
Keltek szépen, amíg elkészült egy tejfölös hagymás,zöld fűszeres , házi sonkás, sajtos tekercs.
Ezt egy őzgerinc formába raktam, így szép formás lett.
Tetejét  tojással kentem le, és szintén magvakkal szórtam meg.

Sütés után.

Közben égett a tűz a kemencében.
Minden gallyat, vékonyabb fát,papír dobozokat eltüzeltem, jól melegedett a kemence.
Megkelt a kalács tésztája is a kenyérsütő, jól dolgozott.
Itt is többféle készült.
Volt a fagyasztóba párolt káposztám, ebből lett egy tepsivel.
Egy kisebb megvajazott darabra cukros kakaó került. Tekercs lett belőle.

A levágott szélekből rudakat sodortam, ollóval megcakkoztam a tetejét, ebből lesz egy adag mákos "bobájka" majd . 
Későbbi felhasználásig pihen a fagyasztóban.

A burgonya saját termés a kertemből.
Egy tepsiben ők is megsültek.
Minden nagyon finom lett.
A kemencében sült dolgok íze valami egészen különleges, utánozhatatlan.
Jutott a kedves szomszédnak is belőlük, és még a fagyóba is van tartalék mindenből, mivel a családom most nem volt nálam.
Igaz egy délelőtt elment az előkészületekkel, a  kemence befűtésével, de megérte.
Az okos kis kemencém.





2014. július 1., kedd

Tükörtojás másképpen.


Egy nagyon dekoratív , és praktikus megoldás a tükörtojás készítésre.
Saját sütésű vekni  egy szeletének a közepét kivágtam késsel , most kör alakban.
Szív formával is kiszúrhatjuk, úgy még mutatósabb.
A gyerekek örülnek a formázott ételeknek, szívesebben fogyasztják.
Kevés olaj egy kisebb serpenyőbe, a lyukas kenyér közepébe helyezzük a feltört tojást.
Fűszerezhetjük,borssal sóval is a tetejét.
Aztán, ki, hogyan szereti, lágyan, folyósan, keményen, ettől függ a sütési idő.
A kenyér közben kissé átpirul.
Most egy kis fekete erdei sonka is sült mellé, és kaliforniai paprikával fogyasztottam.

Édesség 5+5 perc alatt.


5+5
Azaz 5 perc előkészítés, 5 perc sütés a mikróban.
Ez a leggyorsabb sütemény.
1 db tojás
3 ek olaj
3 ek cukor
1 ek méz
1 cs kapucsínó por
1kk sütőpor
2 dl tej
2 ek étkezési kukorica keményítő
4 ek liszt
Mindezt egy jénaiban jól összekeverem habverővel.
Jó folyós legyen, nem  nagyon sűrű.
Megy 5 percre 800W-ra a mikróba.
Közben csoki krémet készítettem.
2 db csoki tojás
3 ek cukrozott kakaó
2 ek keményítő
 1 dl tej
1 ek méz
 2 ek margarin
A keményítő kivételével mindent össze keverek, felfőzöm.
Kevés tejben elkeverem a keményítőt, és a tűzről levéve elkeverem a csokis masszában.
Vissza kerül a tűzre, épp csak felforralom, közben jól kikeverem, simára.
Csodás,könnyű, mint a piskóta,és gyorsan elkészül.
Ehetjük egyszerűen, csak lekvárral.
Készülhet diós, kókuszos, kakaós ízesítéssel.