2021. február 5., péntek

Puliszka készült, másképpen.

 

A puliszkáról és készítéséről, ebben a blog bejegyzésemben olvashatsz bővebben.
Most másképpen készült.
A langyos vízbe került :egy rész kukorica liszt, egy rész finom kukorica dara
 2 ek burgonya pehely
 1 ek útifű maghéj
 1 ek szelénes szezám mag pehely
 só
1 ek kacsa zsír
Folyamatos ,habverővel kevergetés után ,jó sűrű lett.
A szelénes szezám mag pehely, finom, mogyorós, földes ízt ad neki.
A kukoricának általában van egy kesernyés íze, de most ezt nem éreztem,a hozzáadott alapanyagok, elnyomták.
 Párolt, saját fűszeres , kacsa zsírban átforgatott fácán mell került rá fogyasztáskor.
Tejjel, túróval, párolt édes káposztával is finom. 
Szoktam grill serpenyőben,pirosra pirítani.





2021. február 3., szerda

Szezám pelyhes ,lenmagos grissini készült.


 
Egy kis ropogtatni való készült.
Van egy lisztkeverékem, Ezékiel próféta lepény kenyere névre hallgat.
7 fajta teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.
ITT olvashattok róla részletesebben, egy blog bejegyzésemben.

Így készült, egy kis adag próbaképpen-(saját recept)-elképzelés-saját kitalált hozzávalók alapján.
Ezeket a hozzávalókat nem rég szereztem be.
Rostban gazdag, egészséges alapanyagok.



Recept:
 3 vőkanál  Ezékiel liszt
 2 ek rizsliszt
 2 ek szelénes szezám pehely
 2 ek  lenmag olaj
 tengeri só
 egész kömény ízlés szerint
  1 ek útifű maghéj.
 1  csapott,kk szódabikarbóna
 2 ek kendermag fehérje por
 és annyi víz, hogy nyújtható tészta legyen.
 Alaposan össze kevertem.
Bő órát állni hagytam.
 Kilapogattam,  ezzel a kis praktikus nyújtóval , ujjnyi vastagra.
Késsel rudakra szeleteltem, majd hengerré sodortam, és durvára darált lenmagba forgattam a kis grissiniket
170 C°-on kb 20 perc alatt megsült légkeverésen.
Nagyon ízletes, roppanós külső, belül puha.
A lenmag olaj  és a  szelénes szezámmag, földes, mogyorós íze, a külső, roppanós lenmaggal, nagyon jó barátok.
Máskor is készítek, nagyobb adagban.
Ebből az adagból 15 db kis grissini és 2 db perecnek formázott készült.




2021. február 1., hétfő

Diós duda, avagy ,mini kürtős kalácsom!

 

Tésztája egyszerű kelt tészta.
Nálam habroló formára tekerve készül .
Felvert tojás fehérjébe,utána a cukros dióba forgatom, így sül.
Mini kürtős kalács, de Diós dudának is hívjuk.

Karobos csigák sültek, kókuszvirág cukorral.!

 

Rákaptam a szentjános kenyér porra a karobra.
Remek kakaó pótló. 
Édes,  kevés kókusz virág cukrot 
használtam hozzá.
Egy alap kelt tésztát készítettem, ebből készült.
Téglalap alakúra nyújtottam, megkentem  olvasztott vajjal,  kissé cukros darált dióval megszórtam.
Most kókusz virág cukrot használtam.


Majd  megszórtam a karob porral és feltekertem, mint a bejglit.
Kétujjnyi széles csigákat vágtam, a csigák külsejét olvasztott vajjal kentem le, így sütés után szépen szétválnak. 
Egy kerek, kivajazott sütőformába  szorosan egymás mellé raktam ,egy rétegben. Pihent, kelt fél órát.
Szépen megkelt és 180 fokon sütöttem 25 -30 percig
 A végén meglocsoltam tejszínnel, 5 percre még vissza tettem a sütőbe.
Csodásan puha és ízletes lett!
Ilyen a karob por.





2021. január 29., péntek

Csöröge sült!( bodzavirágos cukorral, birs lekvárral)

 



A farsang kezdetét jelezve(ami most nem is igazi farsangi idő) csöröge fánkot sütöttem.
Bodzavirágos porcukorral szórtam meg,és saját készítésű 4 éves birs lekvárommal fogyasztottam.

BODZAVIRÁGOS CUKOR , készítéséről,itt olvashatsz!


Recept: 
30 dkg liszt
2 ek  olvasztott kókusz zsír
1 egész tojás.+ 3 sárgája
1 kk sikér
pici só
 1 ek cukor
1 3 ek tejföl
 1 kk sütőpor
Jól össze dolgozni, kb egy órát pihen,hideg helyen.
Készült már saját készítésű kovásszal is. ITT olvashatsz róla.



2021. január 20., szerda

A tonka babról!





Allergiás vagyok a vaníliára, helyette használom.
Sütemények ,krémek, tejberizs, madártej,..... ízesíthető vele.
Minden, amibe máskülönben vaníliát tennénk

Most, csak kis kiszerelésben, 3 db-ot vásároltam!
TONKABAB
"Az Amazonas kincse, ott terem ez a határozott ízű, valahol a vanília és a karamell ízvilága közötti markáns fűszer. Nevezik vaníliapótlónak is, dióval, mandulával, mogyoróval kombinálva harmolizálódnak a különleges aromák, illóolajok. Ráncos, sötét színű bab, vagy mag, ami a legelőnyösebben felhasználás előtt reszelve érvényesül.
Felhasználási javaslat: Határozott ízű, markáns fűszer, melyet édességek készítéséhez használnak. Sütemények, krémek, pudingok, palacsinták, torták, csokoládék és fagylatok ízesítője. Nevezik vaníliapótlónak is, dióval, mandulával, mogyoróval kombinálva harmonizálódnak a különleges aromák, illóolajok. Egy csésze forró csokoládéra szórva egészen különleges, egzotikus italt varázsolhatunk magunknak. Meglepő, de kiváló még halak, kagylók és fehér húsok ízesítésére is."

2021. január 16., szombat

Kombucha teám.




Minden nap fogyasztom, a teámba rakok belőle reggelente! 
Nálam szárított zöld teákból és egy filter fekete teából fő, másfél liter langyos tea. 3 ek cukrot használok hozzá.Mézzel is finom.
Mindig teszek az új teába 1 dl-t a régiből.
A gombát minden alkalommal átmosom, az újakat, amik kifejlődnek a régi gombából, elajándékozom.
Mindig a legfrissebb gombát használom fel.
Hetente frissítem.
Ha tovább hagyjuk, megecetesedik!
Az ital, számomra kellemes ízű!
Maga a gomba ,így néz ki, kifejlett állapotban.
                                                      
                     A színe jelzi a korát. a világosabb a legfiatalabb!


Egy  2 literes befőttes üvegbe, egy pamut anyaggal leszorítva, egy műanyag vödörbe rakva(nehogy  bármihez koccanjon,eltörjön az üveg) a meleg konyhába tárolom.
"A kombucha, vagy más néven teagomba ősrégi népi- és házi gyógyír. Senki sem tudja valójában honnan származik, de az biztos, hogy legalább ezer éve áll az egészség szolgálatában.
Távol-keleti hagyományai vannak, az első feljegyzések Kínából időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol a belőle készített italt mennyei teának, az örök élet italának, sőt, a halhatatlanság italának nevezték, hasonlóan a zöld teához. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelent megoldást a fogyasztása, többek között helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, és nyugtatja az elmét.A teagomba név ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok megerjesztik az édesített teát, és az élő élesztőgomba mennyisége, amit az ital tartalmaz, ad aktív  életet a kombuchának."
Hatásairól, ITT ,és a lenti linken is olvashatsz.olvashatsz!
https://alimento.blog.hu/2014/03/08/kombucha_a_halhatatlansag_itala

2021. január 15., péntek

Kovászos, pizza sült!

Kenyeret sütöttem. és megharmadoltam a  kovászos tésztát.

 Az öreg tészta előző este elkészült, reggelre ilyen szép lett.
 

A kenyér is elkészült.





2021. január 10., vasárnap

A heti, kovászos kenyerem!



 
Minden héten készül egy kenyér.Előző este elkészítem az öreg kovászt,éjszaka pihen.
Másnap sütöm!

Spenótos cordon bleu!


Kedvenc rántott húsom!
Most sertés húsból, és csirke comb filéből készült.
A köret saját készítésű  darált zöldséges rizs.
A panírba ,kukoríca liszt, és szelénes  szezámmag  pehely is került.
A spenót saját termés!
A rukkola és a fekete kel ropogós is a kert ajándéka!
Szeretem a szezám kissé mogyorós-földes ízét!

2021. január 4., hétfő

Sonka krémmel töltött muffinok, malackák.



 

Kenyér sütés volt, a tésztát elosztottam.
Jó  vékonyra kinyújtottam, megkentem olvasztott vaj és kacsazsír keverékével, feltekertem, mint a bejglit.
Ezt háromszor megismételtem.
A végső nyújtás után cakkos szélű szaggatóval kiszúrtam.
A tetejét egy  nagyobb, majd egy kisebb körrel zártam le.
A kisebb az orra, hűstűvel kilukasztva.
A füle háromszög alakú tészta 
A szemük vörös  lencse!
Kész leveles tésztából is elkészíthető!
Muffin formákba kerültek.
 Megtöltöttem a sonkakrémmel.. Még egy tészta került rá.

 Sonkakrém.
Tetejét tej-tojás sárgája keverékkel kentem le.
 Szezámmag és reszelt sajt került még rá.



Zöld 
fűszerporom.

Sonkakrém:
darált füstölt sonka,
 kevés füstölt kolbász hús 
reszelt sajt
tejföl
bors 
 zöld fűszer keverék-saját
zúzott fokhagyma
1 db tojás fehérje-ez fogja össze
Hidegen,vagy felmelegítve a mikróban egyaránt finom.

2020. december 23., szerda

Ezékiel próféta,lepény kenyere!

 


Mivel a mozgásunk, a bevásárlás a vírus ,miatt korlátozva van,(és idős lévén nem megyek sehova) az internetről rendelek sok mindent. 
Most is így történt az ünnepek előtt.
Egy webáruház ajánlatából rendeltem,több mindennel együtt.


Így akadtam rá "Ezékiel próféta kenyér lisztjére".
Ősi recept. ie 590-ből.

 Utána kerestem a bibliában , meg is találtam. 
Ezékiel könyve 4.rész 9.vers.
Összetevők: hüvelyesek és gabona félék keveréke.
 árpa
búza
 tönkölybúza
köles
sárgaborsó
bab és lencse-teljes kiőrlésű liszteket tartalmaz
Megsütöttem, próbának csak fele mennyiséggel. 
Össze kevertem,  vízzel,sóval, olajjal,pépes állagúra,.
Őzgerinc formában ,sütőben sült.
Egy ízletes kenyérke sikeredett belőle. 



Mivel nem nagyon szeretem a barna kenyereket, az unokám kapja meg.
Biztosan egészséges!

2020. december 13., vasárnap

Mézes figuráim!

 



Több éve próbálkozom a mézes figurák készítésével.
Most egy csokorba gyűjtöttem őket!

2020. december 6., vasárnap

Must, és szőlő lé!


Ezt a mustot gyümölcscentrifugával préseltem ki.
A friss lé.
A levet 90 perc,30 fokon  csirátlanítottam a befőző automatával.
Egy igen ízletes, lé, a napokban bontottam fel.
Igazi must, cukor nélkül, szemelt ,Izabella szőlőből.
A többi szőlő lé, szemelt szőlőből automata lékészítőjével készült, azt már a gőz,kissé hígította.Más a beltartalmi értéke.
De, mind a 25 liter, tartósító és cukor nélkül készült.
Ilyenkor télen kincs a teámba!
A mustok egy része!

Szőlő lekvár is készült!