2022. június 1., szerda

Csapos,limonádés üvegem!


Régen szeretnék egy ilyen csapos üveget!
Most sikerült hozzá jutnom.
4 l-es és nagyon praktikus, limonádé készítéséhez.
Ma érkezett meg és már készült is benne egy finom, gyömbéres-mentás-citromos limonádé.
Véletlenül akadtam erre a szép kis spanyol, zománcos bögrére.
Csodás kis alakja, és fogása van.
Szerintem ,együtt nagyon jól meglesznek!
Megleszünk!
Most a bodza ivólé készül benne!



2022. május 27., péntek

Hagymaszárból!


 
Gyerekkorom ízvilágát idézi fel.

Édesanyám gyakran készítette, reggelire..

Sokszor, csak a  felaprított hagymaszárból.
A hagyma fejet az ebéd főzéshez használta fel. 
Néha került hozzá kevés szalonna pörc is. 
Tojás volt bőven, saját baromfikat tartott.
Elkészítés:
Egy jó csomó hagymaszár feldarabolva.
A szalonnát ropogósra sütjük, kiszedjük.
Ebben a zsiradékban sül meg a hagymaszár.
Nálam most az új hagyma is bele került.
Megsózva  sütöm, de ne lágyuljon el, legyen roppanós kicsit. 
Tojást ütök rá és kevergetve összesütöm.
A végén kevés fehér, vagy citrom bors is kerülhet rá.
Szalonna pörc nélkül is finom!
 
Ha ez a reggeli, délig biztos elfogy a másfél liter folyadék.
Nagyon egészséges a hagyma!

2022. május 26., csütörtök

Házi, túrós tésztám!




Saját készítésű túróból, házi tojásból gyúrt tésztával. 
A tésztát nagyobb darabokra-szabó gallér formára-, vágtam.
Sült füstölt tarjával és mangalica szalonnával.
Kerültek még rá, a szalonna zsírjában sütött házi tészta kockák.

2022. május 19., csütörtök

Kenyér és bagett sült!

 


Tegnap sültek!

Most egy kis élesztő is került bele a kovász mellé, mert nem bíztam a kovászom erejében!



Ezt a receptet használtam:

60 dkg finom  liszt--egyharmada rétes liszt
3 dl tej
2 kk só
1 ek olaj.
1 kk cukor.
1 kk sikér
fél kk aszkorbin
20 dkg kovász-csipetnyi élesztő.

Jénaiban sült a kenyér.
 Bagett formában a kis kenyér.

Ropogós héj, laza, puha belső!
A reggelim vajas kenyér, hagyma, retek.
A vajas , mézes bagett a ráadás!



2022. május 18., szerda

Komatál!

 



Anyák iránti figyelmesség!

"Ez a szokás még az 1980-as években is elmaradhatatlan jele volt a közösségi összetartásnak, az egymásra figyelésnek. Nem tévesztendő össze a kolozsmával, a keresztanya ajándékával. A szoptató anyáról való gondoskodással azt biztosították, hogy az anya minél hamarabb megerősödjék a szülés után, és bőséggel tudjon szoptatni. 

A komatál a lehetőségekhez mérten gazdag, tartalmas ebéd és bor volt, vidékenként változóan kettő-kilenc napig a szülés után. Egyes helyeken az asszonyavatásig vittek komatálat.

A komatál fogásainak száma mindig páratlan volt. Az első és az utolsó komatálat általában a fő komaasszony küldte, a többi komaasszony pedig naponta váltotta egymást. Nem csak a komaasszonyok küldtek komatálat, hanem a keresztelőlakomán részt vevő vendégek is megrakták a „komacsészéket”. A komatálat az illendőség szerint az kóstolta meg először, aki vitte, és ő előtte ette meg az anya és a családja. A tál vivője a szokás szerint erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és ellátta jótanácsokkal."

Erre a célra a levesnek, külön koma tálunk volt, egy ibolyás mintával. 


Mai napig őrzöm, ha együtt a család ebben tálaljuk a húslevest.
Édesanyám komakendőt hímzett pamut vászonba, hófehér  mintával,  saját szövés volt, szépen kirojtozva, a széle ki azsúrozva.
Ebbe bekötve vittük a finom tyúk levest, saját készítésű csiga tésztával. 


A második fogást, két pecsenyés tál közt, szintén kendőbe kötve helyeztük el.
Igy könnyű volt vinni, mert gyalog mentünk ám a falú másik végére is!
Úgy mondták" két karral" vittük!
A süteményt, mindig, ránk gyerekekre bízták!
Egy kis fonott demizsonban bort is vittünk!
És csakis vörös bort, mert az vérszaporító, egészségtől való, kis mértékben fogyasztva. Nekünk Izabella szőlőből készült borunk volt .
Általában Édesanyám tortát sütött, és diós kiflije is kedvenc volt a családban.
Hideg kiflinek hívtuk, talán azért, mert hidegen is finom volt, a disznó zsírral gyúrt tésztája.
Azóta is próbálgatom a sütését, de soha nem lesz olyan finom, mint amit Ő készített.
Az "Emlékek útján!" című blog bejegyzésemben részletesebben olvashatsz róla!


2022. április 28., csütörtök

Sült, túró gombóc!

 
Hozzá valók:
fél kg túró(a túrót én készítettem)
1 ek finom liszt
2 ek griz
 1 ek kendermag fehérje por
 2 ek maszkarpone 
1 ek langyos vaj
1kk sütőpor
cukor vagy édesítő-ízlés szerint
 2 db tojás
csipet só.
Vanília aroma-nálam mandula aroma
A túrót villával áttörjük, elkeverjük a hozzávalókkal, fél órát pihentetjük. 
Vizes,  fagylaltos kanállal golyókat formáztam és panírba hempergettem. 
PANIR: 
zsemlemorzsa
darált kukoríca pehely
szárított, pörkölt búza csira-ezek keveréke
Bő, forró olajban sült.
Igy minden íz benne marad, ha vízben fő, sok aroma ki fő belőle.



 A maradékot, epres , fehércsokis, tejszínes, rebarbara szósszal fogyasztottam.



2022. március 26., szombat

Kefirből készült, valami!

  

 Nem tudom ,mit készítettem! ?
 Egy szűrőt kibéleltem sűrű szövésű anyaggal, bele öntöttem 6 pohár kefirt.
A savó lecsepegett, és vissza maradt egy sűrű, finom massza.
Nem tejföl!
Nem joghurt!
Nem maszkarpone! 
Nem sajt!
Talán sajtkrém?
NINCS NEVE!
Valami, ami nagyon finom, csak neve nincs!
Ma a lapcsánkámra kenve fogyasztottam, csodás íz!
A lecsepegett savó iható, kenyér sütéskor is fel lehet használni, víz helyett.

2022. március 24., csütörtök

Édesség ,sütés nélkül!



 Aránylag , gyorsan elkészül. 
Főleg, ha van kész egy kis karamell szószom.
De, az is gyorsan elkészíthető:  
10 dkg cukrot,  1dl tejben, (vagy tejszínben)  sűrűre főzök, mikor szép aranybarna, leveszem a tűzhelyről, keverek bele 2-3 dkg vajat.
Amig hűl , a késes aprítóban 1 cs sótlan mogyorót átdarálok, ebbe kerül 5 dkg vaj, és a karamell szósz.
Most egy kis tejszínes mogyoró aromával is ízesítettem.
 Fehér csokoládét olajban megolvasztom, majd temperálom harmadnyi csokival.
A babapiskóta sima felét vékonyan bekenem a fehér csokival, (igy jobban tapad hozzá a karamelles mogyoró krém)
A mogyoró krémből kis hengereket formázok, rá lapítom a baba piskótára. 
Bevonom a fehér csokival
Nagyon finom! 
Készült már tejcsoki bevonattal is!
Leírni hosszadalmasabb, mint elkészíteni! 
Hagyományos, vékony piskótával is ki fogom próbálni, mert igy a baba piskóta kicsit száraz. 
Most, egy jó fajt(a LIDL-ben vásárolt)  baba piskótával készült, ami elég puha a fogyasztáshoz.


2022. március 18., péntek

Fekete kellel ,csicsókával, dúsított, zöld lapcsánka!

Kertemben áttelel a fodros, és a fekete kel.

ITT olvashatsz róluk  bővebben.

https://nepgyogyaszat.com/cikkek/fodros-kel-a-szuperzoldek-sztarja/?fbclid=IwAR1Te1BhbkFuKgVgTPCrW8lA7e5sbvlu2nff2hWucdQhV5xxz5-ljwEnaEg


Igy teleltek át!
"A fodros kelnek igen alacsony a szénhidrát és kalóriatartalma, viszont nagy mennyiségű kalciumot, C Vitamint, folsavat, vasat, mangánt, káliumot, rezet, béta-karotint, rostot, luteint és az összes esszenciális aminosavat, valamint az egészség és szívvédő omega-3 és omega-6 zsírsavakat a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza. Kéntartalmú hatóanyagai is vannak, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek megelőzésében".

Most a fekete kel leveleit használtam fel egy adag, lapcsánka készítéséhez.

Került bele még a burgonya mellé, csicsóka, vörös hagyma, fok hagyma,tojás, só bors, és liszt.
Késes darabolóban(kutter) aprítottam fel a hozzávalókat.
Csicsókáim!
Ilyen szép zöld lett a massza.



Olajban sütöttem ki.


2022. március 8., kedd

Töltike készítő szerkezetem!


A töltött káposzta a család kedvence.
 Általában 50-60 db készül egyszerre, vagy több

Most kaptam a fiamtól egy nagyon praktikus kis szerkezetet, a munka könnyítésére. 


Tegnap kipróbáltam, .
Nagyon csinos kis töltikéket tudok vele készíteni.
Megmértem, 5.5 cm hosszú a töltike.








Most saját savanyítású káposzta levélbe és torma levélbe készültek.
Kézzel ilyeneket tekerek, ez a masina csinosabbakat készít!

Sült egy kovászos kenyér is a káposztához!
 Tepertős négyszögeket is sütöttem, mangalica tepertővel.
Az unokám szerint, finomakat készítettem!


2022. február 18., péntek

Krumpli lángos-laska.


Mikróban megpuhult két, nagy burgonya ,szeletekben, víz nélkül 7 perc alatt.
Minden íz benne marad.
Késes darabolóba raktam a burgonyát, 
lisztet egy tojást,
 2 ek saját kovászt, kevés vízben elmosva.
só. 
 Pár fordulat és, lágy massza lett.
Gyúró táblára kiborítva ,még kapott lisztet. 
Jól kidolgoztam.
Pihent 20 percet.
Átgyúrtam, hengerré formáztam.
Ujjnyi csíkokat vágtam belőle, gombócokat formáztam és kerek lappá nyújtottam.


Van egy nagy palacsinta sütő serpenyőm, ami egy vasúti  kocsi ütközőjéből lett kialakítva, kovácsolással. 
Több, mint 50 éves!
Ebben sült, kevés olajban, szép pirosra.
Párolt édes káposztával töltöttem meg.
De ,csak úgy magában is finom.

2022. február 14., hétfő

Sült alma, finomságokkal töltve!

 

A tél finomságai közé tartozik, legalábbis nálam, a sütőtök mellett a sült alma.
Nálam igy készül.
Kivájom a karalábé vágóval a közepét.




Bele töltöm a birs alma lekvárral, mézzel összekevert diót.




A tetejére, egy birs almasajt darabot helyezek, és megcsurgatom mézzel.
Most egy kis kókuszvirág cukor is került a töltelékbe, jól rá karamellizálódott!
Forró sütőbe kerül 170 C°-on, kb 30 perc alatt kész, az alma nagyságától függően.
A sült alma húsából, tojás fehérjével alma hab is készülhet, ami sült habként már gyümölcs mártásra (vagy süteményre) kerül.
Nálam a neve" úszó sziget".


2022. február 11., péntek

Almarózsa, készítése!

A Nosalty szakács oldalon, találtam ezt a receptet.
Kipróbáltam, a légkeveréses készülékemet, ebben  sütöttem meg.
Egy csomag  leveles tészta, ami ki van nyújtva.
Feltekert állapotban (a papírral együtt) 8 egyenlő részre vágom.
Hosszú téglalapokat kapok. (a papír eltávolítása után)
Fahéjas porcukorral megszórom.
Erre kerülnek a félkör alakú,  fahéjas, cukros vízben kissé megpárolt alma darabok.
Feltekerem, a szélét jól odacsippentem, ki ne nyíljon. 
Megkenem barack lekvárral.
 A sütés végén megszórom szeletelt mandulával.
25 perc,220C°-on.
Ebben az albumban részletesen le van fotózva! ITT találod!
Készítettem róla fázis fotókat!