2013. július 7., vasárnap

Vaddisznó sült.


Két szép  vastag szelet vaddisznó borda lett bepácolva szombat este.
Puhító só, citrom bors, sertés fűszer keverék, olaj .
Ma egy wokban elősütöttem mindkét oldalukat, majd ráöntöttem az olajos levet.
Fedő alatt kicsit pároltam, majd  fedő nélkül pirosra sült .
Petrezselymes , hagymás új burgonya volt a körete.
Kovászos uborka kísérte.
A vasárnapi desszert: meggyes, őszibarackos lepény.


Rózsavíz.


Az idei első rózsavizem, elkészült.
Jól időzítettem, mert egy kis strandolás, napozás után a piros bőrnek gyógyír lett.
Egy marék rózsaszirmot jól megmostam, szűrt vizet öntöttem rá. 
Most kétfajta szirmot használtam.
Egy nagyon illatos sárgát, és egy sötét bordót.
Egy műanyag kanállal kissé összetörtem a szirmokat, hogy kiengedjék a nedvüket.
A hideg spájzba kerül, egy éjszakára.
 Este még többször átkavartam.
Reggel leszűrtem sűrű szűrőn.
Zárt üvegbe  hűtőbe tárolom.
Iszom is belőle naponta pár kanállal. 
A gyomornak is jót tesz.
A bőrt megnyugtatja, simítja.
Ha nagyobb adag készül, le is fagyasztható.

2013. július 3., szerda

Málna ivólé .



                                              Jó volt az idei málna termés.
Tayberry málnám van. Ő hosszú szemű, és elég korai.
Három alkalommal 1-1 kg került le turmixolásra.
 Szűrt vízzel hígítottam, mert elég sűrű.

Az utolsóhoz nem került víz.
Krémekhez, fagylalthoz fogom felhasználni.
 Barna cukorral ízesítettem. 


Az össze turmixolt málnát egy szűrőn átpasszíroztam.
A passzírozást egy merő kanál fonákjának segítségével végzem. 
Szinte rátapad a mag.

Szeretem ezeket a csőrös kiöntős edényeket, könnyű velük az adagolás.

A levek üvegekbe a befőző automatába kerültek 90 c °,
30 perc, tartósító szer nélkül.