2015. december 5., szombat

Habcsókok.


Akkor készítem, ha összegyűlt több tojás fehérje.
Nálam lefagyasztva várják a feldolgozást.
Ahány fehérje, annyiszor 2 ek kristálycukor.
Csipet só, citromlé.
Előbb csak alacsony fokozaton megy a robotgép, még nincs benne a cukor.
Mikor már kissé habos, kanalanként rakom bele a cukrot.
A végén  kukorica keményítőt is rakok bele.
Annyi kávés kanállal, ahány tojás fehérje.
Habzsákból nyomom a sütőpapírral bélelt tepsibe.
120C°-on sül, vagy inkább csak szárad,egy órát.
Most egy harmadrészébe piros ételfesték került, hogy legyen rózsaszín a karika.
 Már bedobozolva várják  a Karácsonyt!

2015. december 3., csütörtök

Tésztagyúrás 3.


Az ,úgy történt, hogy a reggeli lecsómhoz feltörtem egy házi tojást.
Olyan szép sárga volt, hogy sajnáltam felhasználni a lecsóhoz. 
Egy tálba került, másik 8 társával együtt, lisztet hozzá adva ,tésztát gyúrtam belőle.
Ők készültek.

Lesznek lapok lasagnehez.
A nagylány unokám spenóttal töltve szereti.
Készült széles és , közepes cérnametélt,  lesz túrós,káposztás  tésztához is.
Pászkát is sütöttem a mikróba belőle.
A végekből  lebbencs leves, és mákos , kókuszos, makostészta készült mazsolával.

Már bezacskózva várják, hogy útra induljanak.

Az egyik családom (menyem) nagyon szereti a tésztáimat.
A késes darabolóval tarhonya is készült.
Kipróbáltam a tarhonyát rizslisztből is, itt a késes aprító kicsit tovább dolgozott, és az apraja szinte kusz-kusz minőségű lett.
Szűrön átengedve választottam szét.
Így készült életem első kuszkusza, rizslisztből.

A  nap végén 20 tojást használtam fel, ebből 8-nak csak a sárgáját.
A fehérjéket lefagyasztottam.
Vizet nem használok a tésztához, csak a tojás, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz.
ITT olvashatsz róla részletesebben.
Olasz tésztanyújtó gépem nagy segítség.
Az Édesanyámtól örököltem.
Amíg élt, Ő látott el tésztával, utána már én készítem a családnak.

2015. november 29., vasárnap

Pesztós tészta.


Maradék kifőtt csőtészta, sajt, sült, sonka,  szalonna.
Ezekből készítettem egy gyors ebédet.
Reggeliből maradt szalonna, sonka sülve.
Gomolya a hűtőben.
Tészta,2 db brokkoli rózsa  az előző napi ebédből maradt.
Késes darabolóba került. 
menta-a kertből
bazsalikom -ablakban cserépben
dió-éppen diót pucoltam
kevés gomolya
rukkola- a kertemből
oreganó,tárkony, majoránna, mangold,kakukkfű-még zöldell a kertben

 Himalája só, olíva olaj, citrombors és indul a gép. 
A sajt   nagyobb részben a tetejére került, kicsit ráolvasztva.
A ropogós, bőrös szalonna és a sonka megkoronázta az egészet.
A napi elfoglaltság mellett, gyorsan elkészül!