2022. november 29., kedd

Koronás kalácskák.



Ma  egy kis kalácsra vágytam.
Így készült és ennyiből!
50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.
 4 ek olvasztott vaj
1 egész tojás
2 tojás sárgája
 5 ek vaj a kenéshez
 1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle

Töltelék.
4 db almát lereszelünk.
Kicsavarjuk, a levét 1 dl tejjel, 4 ek porcukorral
1 cs tejszínes pudinggal
( ma puncsból készült és nagyon finom lett) 
összekeverjük, felfőzzük, folytonos keverés mellett.
A végén a fél citrom levével elkevert, reszelt almát is bele rakjuk és átfőzzük.
Kihűtve kerül a kalácsba.

Mákkal, dióval, lekvárral is tölthető.
Nagyon finom a  tej+cukor+mák+kókuszreszelék+mazsola töltelékkel.

Kelt tésztát készítünk.
Összedagasztás után egy órát pihen a tészta.
Kenyérsütőre bíztam4
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra
Megkenjük olvasztott vajjal.
4 ujjnyi négyzetekre vágjuk
Ráhalmozzuk a tölteléket.
Négy sarkát összecsippentjük, kis batyukat formálunk, óvatosan összegömbölyítjük.
Meg kenjük olvasztott vajjal, tetejét koronás barna cukorba mártjuk.
Muffin formába helyezzük.
20 percet pihentetjük, amíg, újra megkél, kétszeresére meleg helyen.
180c°-ra elő melegített sütőben 25 perc alatt kész.
A tészta harmadából még egy tállal lett, almásan.
Készülhet rétes, vagy leveles kész tésztából is!

NAGYON FINOM LETT!




2022. november 28., hétfő

Szálikás perecek!





Egy nagyon régi recept, vagy 40 éves, még a férjem nagynénikéjétől került hozzám.
A gyerekeimnek sokat sütöttem, nagy adag, mindig volt a konyhaszekrénybe. Amíg kicsik voltak legalul, hogy elérjék. Szoktam amerikai darált mogyoróval is ütni, attól még finomabb.
Még babapiskóta formával is készítettem!
Most darált dióval is készült: 1kg liszt, 3 db tojás+1 sárgája, (A fehérjét majd kenéshez használjuk), 30 dkg zsír(kókuszzsír), 1 cs szálika+1 dl tej, 1 csésze(2.5 dl) porcukor,4 ek tejföl.
A szálikát langyos cukros tejben felfuttatjuk a többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk. Én a kenyérsütőre bíztam a dagasztást. Ha a tojás nem szép sárga, egy kis kurkumát rakhatunk bele.
Most 2 cipóra osztottam, egyikbe darált dió került, ebbe még tettem kevés tejet, mert kemény lett volna. Mindig a hozzávalóktól, a liszt minőségétől függ a folyadék mennyisége.
Fél óra pihentetés után fél cm vastagra kinyújtottam, szaggattam. Egy kis részéből a nem diósnak darálós keksz is készült.Még babapiskóta formát is szaggattam.
A figurák tetejét lekentem ecsettel, felvert tojás  fehérjével és barna  cukros dióban végig húztam. Szilikon lapos tepsiben sült, előmelegített légkeverésen 180C°-on. 15 perc alatt megsül.
Szapora, sokáig eláll. Kiváló reggeli teához, kávéhoz, finom délutáni, esti rágcsálni való. Kettőt össze is ragaszthatunk lekvárral.