2023. április 11., kedd

Sárgatúró, édesen, és sósan!


 

Egy blogkóstoló játékra neveztem be.

 Ez a 34. forduló!

Ez egy olyan játék, ahol gasztrobloggerek vehetnek részt, és egymás receptjei közül választanak és főznek. A "Gasztroblogok tiltások nélkül" elnevezésű facebook csoportban hirdették meg. 

Nekem korsócska blogját adta ki a sorsolás, aminek nagyon örültem, mert régi, hűséges követője vagyok.

Csodás recepteket közöl a blogjában.

Minden bejegyzéséhez egy bibliai idézet is tartozik, magyarázattal, mivel  férje lelkipásztor és ő is hitoktató, úgy tudom.

Egészségesen főz, teljes kiőrlésű lisztet használ. 

Nagyon sok jó ötletet megoszt a blogjában.

Minden alkalomra, ünnepre van receptje!

http://korsocska.blogspot.com/

A húsvét adta a választást, sárgatúró készült.

Ezt a receptet követtem:

https://korsocska.blogspot.com/2021/04/husveti-sarga-turo-edesen.html

Nálam most sósan és édesen is készült.

Hozzávalók:
1 liter házi tej
10 tojás
1 vaníliáscukor- nálam mandula aroma, mert allergiás vagyok a vaniliára.
3-4 evőkanál cukor- eritrit édesítővel készült

                       2 evőkanál mazsola-arany mazsola mellé most áfonyát  is használtam.
     (csipet só)

Egy fél adag sósan készült 5 tojásból (cukor nélkül) 1 kk sóval a főtt sonka mellé.
Egy másik szintén 5 tojásból édesítővel.
Ennyit változtattam a recepten.

Elkészítés:
A tejet kézmelegre langyosítjuk, majd a cukorral felvert tojásokat beleengedjük, és folyamatosan kevergetve lassú tűzön addig melegítjük, amíg kicsapódik a tojás.
 Habverővel egy kicsit rá lehet segíteni.(én teljesen elkeverem, nem szeretem, ha látszanak a tojás fehérje darabok)
Beletesszük a vaniliát(nálam mandula esenc) a mazsolát,(nálam áfonya is)  addig kavargatjuk, amig a tojás kicsapódik, leszürjük, a levet felfogjuk, mert tele van finomsággal.
Tiszta ruhába öntjük, felkötjük valahova lecsepegni.
A lecsepegett levet felfogtam és kalács sütéshez használom fel.
 Az egész művelet 20 percet sem vesz igénybe plusz a csepegtetés.
 

Nagyon finom, ajánlom az elkészítését, ha még valaki nem próbálta.
Szabolcsban ez elmaradhatatlan a húsvéti asztalról!
Zöld dió darabokkal is készült már nálam.