2022. február 11., péntek

Almarózsa, készítése!

A Nosalty szakács oldalon, találtam ezt a receptet.
Kipróbáltam, a légkeveréses készülékemet, ebben  sütöttem meg.
Egy csomag  leveles tészta, ami ki van nyújtva.
Feltekert állapotban (a papírral együtt) 8 egyenlő részre vágom.
Hosszú téglalapokat kapok. (a papír eltávolítása után)
Fahéjas porcukorral megszórom.
Erre kerülnek a félkör alakú,  fahéjas, cukros vízben kissé megpárolt alma darabok.
Feltekerem, a szélét jól odacsippentem, ki ne nyíljon. 
Megkenem barack lekvárral.
 A sütés végén megszórom szeletelt mandulával.
25 perc,220C°-on.
Ebben az albumban részletesen le van fotózva! ITT találod!
Készítettem róla fázis fotókat!







2022. február 8., kedd

Karobpor, a Szentjános kenyérfa terméséből készül!

 


Rendszeresen használom, sütemények készítésénél, kakaó pótlására.

"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.

Mi ez a csodaszer?

A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot.

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.

A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és ásványi anyagokban.

Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló! Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!

A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.

A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz. 

 Régen édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony, amellett, hogy immunerősítő bomba."

Forrás: egeszsegter.hu

2022. február 7., hétfő

Túrós, kókuszgolyós szelet.



A receptet Bibimóni blogjában  találtam-ITT.
A golyók elkészítése :
A golyók közepe, túrós kókuszgolyóból készül, amit beleburkolunk egy hagyományos kókuszgolyó masszába.
Hozzávalók :
50 dkg túró
40 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
1 citrom leve és reszelt héja
Továbbá a golyók forgatásához kb. 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A hozzávalókat kimérjük egy tálba és összegyúrjuk.
Kis golyókat formálunk a masszából és megforgatjuk őket egyenként kókuszreszelékben.
(Ehhez a süteményhez a megadott recept negyedét kell elkészíteni, mind kettő receptből külön külön.)
Amikor elkészültünk a két masszával akkor a túrós masszából kb. cseresznye méretű golyókat formálunk, amit a kakaós kókuszgolyó masszával beborítunk.
Így kb. diónyi nagyságú töltött kókuszgolyókat kapunk, amivel kirakjuk a kivajazott kilisztezett magas tepsink alját, egy kis rést hagyva közöttük.
Kókuszos piskóta hozzávalói:

3 db egész tojás

25 dkg cukor

30 dkg liszt 1 cs. sütőpor

3 evőkanál kókuszreszelék

3 dl. tej

1 dl. olaj


Elkészítése :

A  tésztához a cukrot és a tojásokat jó habosra

 kikeverjük.

Kis adagokban hozzá keverjük az olajat, és a

 tejet
.
A sütőport, a kókuszreszeléket és a lisztet

 összekeverjük és hozzákeverjük a tojásos

 masszához.


Az így kapott kókuszos tésztát a golyókra

 öntjük egyenletesen.

Előmelegített sütőben, 180 fokon gáznál 3-4

 fokozaton tűpróbáig sütjük.

Amikor megsült a sütink, hagyjuk teljesen

 kihűlni a tepsiben.

Közben elkészítjük a krémet a

 tetejére.


Krém hozzávalói :

4 dl. tej

1 db tojás

15 dkg cukor

2 evőkanál liszt

1 evőkanál vanília aroma

Díszítéshez : 10 dkg Csokoládéforgács

 összekeverve 5 dkg kókuszreszelékkel

Elkészítése :

A tejben a tojást, a cukrot, és a lisztet

 csomómentesre keverjük egy habverő

 segítségével.

Lassú tűzön besűrítjük, majd langyosra

 kihűtjük.

Rákenjük a sütemény tetejére és bőven

 megszórjuk kókusszal összekevert

 csokoládéforgáccsal.

Hűtőbe rakjuk , kb. 2 órára dermedni és

 megpróbáljuk úgy felszeletelni, hogy a

 vágások a golyók közepét érjék.
 
Így szép szeleteket kapunk.
Csodás  íz összeállítás, érdemes megsütni.
Túró összeállítása. 
Én raktam bele egy kis felkockázott őszi barackot, és kevés vörös áfonyát is.

 A túró gömbölyítve, kakaós kókuszreszelékbe forgatva kerül a tepsibe.
 A tésztával leöntve.
 A főzött krém.
 Sütés után.

 
Felére fehér csokis reszelék, felére barna került.