2022. január 8., szombat

Fűszeres csirkemell, zöldborsós rizzsel!

 

Párolt rizs készült, zöldborsóval,(saját termés) és  fagyasztott,  saját, készítésű, darált zöldséggel dúsítva.
Kacsa zsíron pirult a rizs.
A borsó kétszeres mennyisségű vízben főtt, a zöldségekkel, ezzel öntöttem, fel a rizst.
A  vékony csirke mell szeleteket, sóval,  színes borssal, fokhagyma porral és füstölt piros paprikával(saját füstölés) ízesítettem.
Kevés olajon megsütöttem. 
Házi vegyes csalamádé volt a savanyuság.

2022. január 7., péntek

Inhalálás, gőzölés, házilag, egyszerűen!

 

A téli megfázós, vagy éppen arcüreg gyulladásos időben, nagyon hasznos a gőzölés.
Vagy akár csak a párologtatás.
Az én Édesanyám sós kamillát főzött, egy lábasban, rá helyezett egy tölcsért.
Ezen jött ki a gőz. 
Ezt a torkunkra kellett irányítani, nagyon hatásos volt torok gyulladás idején.
Az arcüreggyulladásra még egy törülközővel is betakarta a fejünket, hogy jól átjárjon a gőz.
Én is igy teszek ebben a vírusos, baktériumos időben, és hatásos.
Egy jól felmelegített elektromos lapra helyeztem, éppen meleg volt a gofri sütő, igy nem hűlt ki, sokáig tartotta a forró gőzt.

A tökéletes porcukor elkészítése!

         

Gyakran találkozunk a darabos porcukorral.
Így bizony nem használható fel sütemények, krémek készítésére.
Sokáig szitáltam, ha nagy darabos volt, reszeltem.

Ennyi rög, még vissza maradt.
Most, a késes daraboló segít, nagyon hamar átforgatja, és utána már csak egy laza szitálás kell, ha pl. krémet készítünk.

2022. január 4., kedd

Tippek a főzött krémekhez!


 
A legkedveltebb krém az édességekhez.
Könnyen elkészíthető, ha betartunk ,pár szabályt, és alkalmazunk pár trükköt.
Nálam kukorica keményítőből készül, de a pudingpor is remek hozzá. 
4 dl tejhez, 2 púpozott evőkanállal teszek.
Kevés hideg tejben simára elkeverem a keményítőt, majd a langyos tejhez adom.
Állandóan kevergetem, habverővel.
Alacsony hőfokon készüljön, többször is leveszem a tűzhelyről, és úgy kevergetem.
Villany tűzhelyen kerámia lapon 1-es fokozaton-
Gáznál, takarékon, és jó, ha egy alátét kerül alá.
Vastag falú, csak erre a célra használt lábasban készítem.
 A lényeg, hogy főzzük ki, ne legyen liszt ízű, legyen sűrű.
Amig még meleg, rakok bele diónyi vajat, hogy később ne bőrösödjön.

Nem kell megijedni, furcsa ,nyúlós, És darabos állaga lesz, a vajtól, de szép sima lesz a kevergetéstől.



Amig hűl,  folpakkal takarom le.

Hideg helyen hűtöm. 
A cukorral kikevert vajhoz, kanalanként adom. Ezt a robotgépem végzi.
Szerencsés, ha azonos hőmérsékletüek, igy nem ikrásodik ki a krémünk.

 





Hagymák hajtatása a lakásban!

Remek vitamin forrás!  Ezenkívül, jó dekoráció az ételekhez.
A hagymaszárból kis pálmafát lehet késsel kialakítani. 
Nálam már sorakoznak az ablakpárkányon, a hajtató edényben a vörös hagymák, és a fokhagymák.

Fokhagymát virág cserépben is lehet hajtatni, védi a növényeket a kártevőktől.
Nálam, most egy kis citromfa mellett növöget.
Amint látható a képen, már levágtam a leveleket róla, megettem, de újra hajt, folyamatosan hoz levelet.