2013. augusztus 3., szombat

Egérdinnye- befőzés.


A befőzések szinte minden naposak.
kezdődött a cseresznyével, meggyel, eperrel.
Más naponta 2-3 üvegre való uborka érik be.
Aztán a sárga barack, szeder, ringló és veres szilva.
Most 5 kg sárgabarackot azért vásároltam, mert nekem nem termett az idén, lefagyott, még nem is virágzott.
 Már csak az őszibarack van hátra.
Nem lesz sok gond vele, alig van a fán.
Az az elvem, csak azt rakok be, ami megterem. 
Ha pénzért kell venni a gyümölcsöt, már nem éri meg elrakni.
Már az idén a befőző automatában, tartósító szer nélkül rakom el a gyümölcsöket.
A tormalevél elsőnek , már ebben készült.

Az üzletekben tartósító nélküli befőttet , csak nagyon drágán tudok vásárolni.
Ezért a legkevesebb gyümölcsöt is befőzöm.
Cukor nélkül készült , bodza,szeder ivólé, lekvár. 
Bár a lekvárt édeskével ízesítettem, hogy legyen édes a sütibe, palacsintába.
Tegnap szeder, uborka, veres szilva,
ma  sárga ringló szilva befőtt és dzsem készült.
Egérdinnyét raktam még el.
Két kis üveggel lett, nem sok , de különlegesség.
Az automatában 90 C° -on, 30 perc.
Most egy szlovák ízesítőből raktam bele, így só nem, de cukor és ecet került bele.
Ebben a tartósítóban magvak is vannak.
 Borsikafű és 2 levél bazsalikom került mellé.
Kaprot nem raktam bele, had maradjon meg a saját íze.
Az íze  a dinnyéhez hasonlít.
Ilyen a növény és a termés.
Két bokrot ültettem,erről szedtem.








2013. július 31., szerda

Sült csirke máj, barna rizzsel, "tört uborkával."


Egy héten egyszer mindig készül máj.
Most csirke májat sütöttem.
Lenmag olajon pirítva, színes borssal és majoránnával fűszereztem.
Zöld dió karikák is kerültek mellé.
Hagymás, gombás barna rizs volt a köret, sok zöldség levéllel.
Tört uborka készült, hozzá.



Egy török étel, egy TV műsorban láttam. 
A megmosott közepes uborkákat zacskóba raktam és a hús klopfolóval össze törtem darabosra.
Tengeri só, kevés olíva olaj, 1 kk méz, 1 kk lime citrom lé,és zöld kapor levél került hozzá. 
Joghurttal kevertem össze.
Különösen jó íze van.
A törés egész más ízt hoz ki belőle. 
Az aprítás formája meghatározza az ízvilágot.
Ez olyan, mikor tésztát gyúrunk. 
A cérnametélt és a csiga íze, egész más.
 Az alak, más ízt ad az ételnek.

2013. július 28., vasárnap

Tésztát gyúrtam.Reszelt tészta és társai.


Nagyon régen gyúrtam tésztát.
Amikor görcs levest készítek, ahhoz szoktam frissen gyúrni.
Reszelni valót meg még régebben.
 Nem sikerül keményre gyúrnom. 
Pedig nagyon szeretem levesbe.
A darált zöldséges leveshez, meg kiváló.
Csak neki kezdtem és sikerült , olyan keményre összeállítanom, hogy le tudtam reszelni.
Szép sárga házi tojásom volt.



Pihentettem a nyújtáshoz. 

 Két fajta is készült.




Aztán már, ha gyúrok, összeállítottam 2 egész tojás és egy sárgájából cérnametélthez.
De ebből is két fajta készült. 

Szélesebb metélt, és vékony cérnametélt.
Van egy olasz gyártmányú, tészta nyújtóm és szeletelő is egyben
.Széles metélt és vékony metélt készíthető vele.
Ezzel készül a szélesebb.
Az Édesanyám hagyományos tésztavágójával, a vékony cérnametélt.


Nagy segítség.
Kézzel, nyújtófával soha nem tudok szép kerek tésztát nyújtani.
Házi tyúkleves főtt aznap a friss tésztával.
Mit mondjak, megkönnyeztem.
Gyerek korom vasárnapjai jöttek elő, amikor Édesanyám frissen gyúrta a tésztát a vasárnapi ebédhez.
Aki nem evett ilyet, nem tudhatja miről beszélek. 
Az aranysárga húsleves és a frissen gyúrt tészta, csodálatos ízvilág.
Máskor is rászánom magam, és frissen gyúrom a tésztát.