2023. január 28., szombat

Búzát és lucernát csíráztattam!

 

A csirák,  tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznosak a

 szervezetnek.
A jól átmosott magvak befőttes üvegbe kerültek, ,vízben álltak pár órát.
 Gézzel legumiztam az üveget.
Ezen keresztül tudom átmosni, leszűrni a vizet, amikor átmosom, ez naponta történik.
A búza másnap egy csíráztató dupla tálba került. 
4  nap alatt, ilyen szép, fogyasztható csirám lett!
Lucerna csíra
"Szív- és érrendszeri betegségek, hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, fáradtság, hajhullás és súlyfelesleg esetén építsük be étrendünkbe. Hasznos lehet csont- és fogproblémák, álmatlanság és asztma ellen is. A, C, B, B12, D, E és K vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium található benne."
Búza csíra
Igy szövi át a gyökér ezt a kis átjárható anyagot, a csíráztató tálban!
Könnyen leválasztható róla! 



"Segíti az emésztést, serkenti az immunrendszer munkáját, méregtelenít (sok vegyszer, gyógyszer fogyasztásakor). Gyógyítja testünkben a gyulladásokat, jótékonyan hat a hormonokra. Fáradtság, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma kezelésénél is hatásos. A és C vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, kobaltot, és egyéb értékes elemeket tartalmaz."
Legközelebb zeller magot csíráztatok
Ajánlott hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg kezelésére."
A lenmag is sorra kerül!
"Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladás, izomláz, izomfájás és székrekedés is esetén sikerrel használható."

2023. január 24., kedd

Burgonyás fánk


Burgonya fánk
               4 db közepes  burgonya
35dkg liszt
1 db tojás+1 sárgája
1 ek tejföl.
2 dkg friss élesztő+fél deci tej+1 kk cukor-nálam élesztő helyett saját készítésű  kovász.
 Csipet só
1 kk kacsa zsír
Olaj a sütéshez.
A burgonyát héjastól megfőzzük, sós vízben, hámozás után krumplinyomón átpasszírozzuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral elő futtatjuk.
A liszthez hozzá adjuk az áttört burgonyát, a tojást az élesztőt, a zsírt, a tejfölt, a sót.
 Összegyúrjuk.
Ha lágy lisztet, ha kemény még tejet teszünk hozzá.
Ez mindig a burgonya keményítő tartalmától függ.
Fél órát kelesztjük.
Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20 percet.
Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva a nélkül szép aranysárgára sül.
 Gyönyörű szalagos fánkunk lesz.
Lekvárral fogyasztjuk.





Csíráztatás.



A téli vitaminpótlás egy formája, lehetősége a

 magok

 csíráztatásával, fogyasztásával , részben

 megoldódik.


Nálam, most búza és lucerna csirázott.

Üvegben, hálóval lekötve. 

Így könnyebben lehet átmosni, az anyag

 szűrőként szolgál.
 
Ablak párkányon a radiátor fölött, langyos

 helyen 3 nap alatt kicsíráztak
.
Az üvegeket fektetve tartottam, mert így
gy
 egyenletesebb volt benne a magok eloszlása

,
Tönköly búza és lucerna magok. Bio termékek

.
A retket is kipróbáltam, de nekem

 nagyon
 csípős.

Tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznos a

 szervezetnek.

Lucernacsíra.



Tönköly búza csíra.