2015. február 28., szombat

Gyümölcsbőr készült.


Birsalma sajt készítésekor ezt is gyártottam.
De, már elfogyott.
Most újra elkészítettem, birsalma lekvárból.
Jobb, mint a gumicukor, vagy a rágó.
Egészséges és finom.
Most az aszalógépben készült.
 Cikkekre vágott sütő papírra kentem a lekvárt és már ment is a gépbe.


Még melegen kell a papírról lehúzni, különben rászárad.Most  három adag készült.
Először kör alakban vágtam ki a sütő papírt. 
De rájöttem, jobb  cikkere vágni, mert így , a hézagokban jobban jár a meleg levegő.
Egyszerűbb levenni is róla.
Készült egy adag rebarbara alma lekvárból is.
Ez sokáig száradt, mert nem volt elég sűrű a lekvár,(pedig raktam bele egy kevés útifű
 mag héjat) és a színe sem igazán jó, nagyon fakó lett.
Legjobb a birsalmából és az automatázáskor, a lékészítésnél visszamaradt vegyes gyümölcshúsból.
Főleg, ha sárgarépa is van benne.
Tekerhető, darabolható.

Cakkos ollóval vágtam, így szebb.



Egy gyors ebéd!


Két szelet csirkemellet, a kés fokával ellapítottam. 
Sózom, borsozom, egy kevés gírosz fűszerrel megszórom az egyik oldalát.
Kevés, forró kókusz olajban sült ki.
Közben 3 db burgonya sült a mikróban, 5 perc alatt kész.
Meghámoztam, negyedeltem , és átforgattam a hústól vissza maradt zsiradékban.
Vegyes savanyúság került mellé .(saját készítésű.)
Tényleg gyorsan elkészül.

2015. február 27., péntek

Töltött fasírt készült.


Szeretem készíteni, mert szapora, laktató és előre is elkészíthető.
Most rúdban sült, kétféleképpen.
Száraz kenyér mindig van, saját sütésből. 
Mostanában élesztő nélküli vadkovászos kenyeret sütök.
Fokhagyma termett a kertben.
Egy fej vöröshagymát is reszelek bele.
 Frissen őrölt bors , házi tojás.
Ez a lelke a fasírtnak.
Ráadásul a darált hús is házi vágásból van.
Minden részéből van a disznónak, ezért jó ízű lesz a fasírt.
8 tojást megfőztem lereszeltem, egy nyers tojással és kevés  fasírt masszával,fűszerekkel  össze dolgoztam.
Folpakra simítottam az alap masszát, erre rákentem a főtt tojásosat és feltekertem.

Egy másik rúd úgy készült, hogy ráhalmoztam a tojásos masszát és befedtem az alap masszával.

Vizes kézzel átsimítottam a rudakat.
A tetejükre házi zsírból raktam keveset.

Forró 200 C°-os sütőbe kerültek 15 percre, majd 160 C°-on sültek egy órát.
Közben kenegettem a lefolyt zsiradékkal.
A végén légkeverésen jól felgrilleztem.
Most burgonya főzelék is készült hozzá.




Narancsot, almát, aszaltam.


Elfogyott az őszi aszalás. 
Kellett az utánpótlás.

Nagyon jó esténként elrágcsálni egy pár szeletet.
Különösen finom, elpárolog belőle víz és a tömény ízvilág marad benne.
Jó, döntés volt az aszaló beszerzése.
Sok minden megszárad rajta.
A gyúrt tésztákat is ebben szárítom.


2015. február 22., vasárnap

Céklával színezett tésztáim.


Megsütöttem 3 db céklát.
Át turmixoltam kevés szűrt vízzel, majd a pürét lecsöpögtettem.

A levét és egy kis gyümölcshúst is felhasználtam a gyúrt tésztához.
                                             csíkos -csigák


masnik- csíkosan




A sárga szint, most egy kis  indiai sáfránnyal mélyítettem.

Pihennek a tészták

Elcseppent cékla lé,olyan szép recésen terült.

Tészta nyújtás előtt
Géppel nyújtottam, így hajtogatom egy újabb nyújtáshoz, mindig a recés szélek kerülnek befelé.
De nagyon praktikus ez a nyújtófa is, állítható a vastagság, a  megfelelő korong felhelyezésével.

Szárítás abroszon.
Darabolás vonalzóval. Csigához négyzetekké,masnihoz téglalappá.