2023. március 4., szombat

Kovászos kenyereim, tangzhong technikával!


Újabban a kenyereim a TANG ZHONG technikával készülnek.
Cserép edényben, samott kövön sütöm.
Természetesen ,élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal.
Legutóbb, még kenyér gofrit is sütöttem.

 Kicsit változtattam a kenyér készítésen. Tangzhong eljárással készítettem, egy fehér kenyeret.
A kenyér receptem 
50 dkg liszt 
25 dkg saját készítésű kovász
1 kk cukor
1 kk sikér
 2 tk só,
 1 ek olaj
 3,5 dl víz
késhegynyi C vitamin(igy nem morzsálódik)
 10 dkg lisztből 1.5 dl tejjel(nem vízzel)
Sűrű pépet főztem.
Mikor kihűlt,
 hozzá kevertem a többi hozzávalóhoz.
Robotgépre bíztam  a dagasztást.
 Kézzel is jól átgyúrtam.
 Kétszer hajtogattam, félóránként.
 Cserép edényben(alatta sütő papir) kelt jó magasra, kb 1 órát.
 Vastag samott lap van a légkeveréses sütőmben, abban sült fedő alatt 10 percig 220 fokon, majd a fedőt levéve 35 percig 200 fokon, gőzben(mellette egy őzgerinc formában párolog a szűrt víz)
Az utolsó 10 percben kiveszem az edényből, és talpon sül a samotton.










2023. március 2., csütörtök

Air fryer-ben készült gyors ebéd!

Batáta, sertéshús szeletek, és egy korai saját nevelésű pakcsoj, és párolt kovászos káposzta.

A hús szeletek fűszerezve (só, bors, izsóp, majoránna) kevés olajban megforgatva , 190 fokon sültek 20 percet.

A batáta külön sült , feldarabolva.
Egy fej hagyma közé karikázva, kevés fokhagyma por, só, rózsa bors, saját zöld fűszerek(izsóp, majoránna, és egy saját,
http://bloggeranyo.blogspot.com/ 2019/05/fuszer-keverek-keszult-husokhoz.html
Mindezek kevés olajban átforgatva.
190 fok 17 perc
A végén a pakcsoj is vele sült 2 percet.
Közben serpenyőben a saját kovászolt káposztám, kevés olajon át pirult.
Remek kisérője ennek az egy tál ételnek!

2023. február 26., vasárnap

Mini kürtős kalács, légkeveréses fritőzben készült!

 
Kipróbáltam a kelt tésztát, egy fél adagban, az air fryer-ben.
Szerintem működik, 200fok 20 perc elegendő, egyszer megfordítottam.
Volt egy 8 db-os bagett készítő szilikon formám, elvágtam,  2db, 3 db os  bukta készítő lett belőle, igy fért a készülékembe.
3 db bukta fér bele egyszerre.



Dudából is 3 db sült egyszerre.

Ha kis adagot készítünk, nagyon jó. 
Készült diós-lekváros bukta és mini, cukros diós ,mini kürtős kalács ( diós duda)
Kelt tészta receptje,  a duda elkészítése, fázis fotókkal ITT található!
A fém habroló formára tekertem a tészta 
csíkokat!
A maradék tésztából 2 db   császár zsömle is készült.