2022. december 7., szerda

Kandirozott narancs héj.


Narancshéjat kandíroztam.
Ha nem bio narancsunk van, kiáztatjuk.
(3 napig váltott vízben, néha megkevergetve
Ez azért fontos, hogy kioldódik belőle a vegyszer, amivel kezelve van, meg puhul is.
3. nap után leszűrni, mikor jó lecsepegett késes darabolóval durvára aprítani.) Nálam ,most bio narancsból készült, Ritkán kapható, de most sikerült.
Azért nem csíkokra, mert a püspökkenyérbe készül.
Feltettem lábasban,  narancslével főni.
Mikor már kevés a lé alatta, rá teszem a cukrot.
2 narancs, 2 citromhéj lett most feldolgozva.Ezek bio termékek.
Ehhez kb 20 dkg cukor került.
Amikor minden nedvesség elpárolgott lekapcsoltam. Egy éjszakát állni hagytam.
 Másnap még főztem pár percig, állandó kevergetéssel.
5 evőkanál barna cukrot adtam még hozzá.
Amikor már éreztem, hogy karamellizálódik, és kristályosodik, lekapcsoltam.
Fém tálcára öntöttem, közben villával kevertem, ne álljon össze. 
Kész a  püspökkenyérbe való.
A tojás fehérjék a fagyóba várják a felhasználást.
A lakást belengi a narancs illata.
Készült már csíkokra darabolva, azonnali fogyasztásra is.
ITT megnézheted azt is.
Olyan, mint az arany, szép sárga és kristályos.
A következő adag csíkokra vágva, nasinak készül majd.
Egyik végét olvasztott csokiba is márthatjuk. fehér csokival szeretem!
Kis üvegbe rakom, és a  hideg spájzba tárolom!






2022. december 5., hétfő

Adventi koszorú, mézes kalácsból!


Több éve készítek mézes kalács tésztából figurákat.
Ajándékozom, gyönyörködöm bennük!
Már adventi koszorú is készült a figurák össze illesztésével.
A mézes kalács receptje ITT található a blogomban!