2023. november 17., péntek

Almás krémes.



Az ősz finom, egészséges gyümölcse az alma.
 Ezt használtam fel most egy sütemény készítéséhez.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibéleltem, kivajaztam. szeletelt almával kb 3 ujjnyi vastagon kibéleltem.
Legfinomabb a Szabolcsi jonathán almával!
 Egy állítható  gyaluval szeleteltem az almát.
 Ne legyen túl vékony az alma szelet.
Barna cukorral, reszelt citromhéjjal megszórtam.
Erre került a tészta massza.
 Tészta: 
5 db tojás
 5 ek cukor
9 ek liszt
 1 ek étkezési keményítő
1 cs sütőpor
1 dl olaj
1 ek instant kakaó por
A tojásokat a cukorral , olajjal keményre verte a robotgép.
A sütőporos lisztet kanalanként adtam hozzá.
 A  masszából a tálban hagytam keveset a többit az almára öntöttem.
 A visszamaradt masszába 1 ek instant kakaó került, jól elkevertem, majd csíkokban a massza tetejére csurgattam. megmárványoztam.
200 C°-on előmelegített, légkeverésen került a sütőbe. 
10 perc után 160 C -on sült még 20 percig.
A tepsiből egy tálcára fordítottam. 
Így az alma került felülre.
Erre megy a krém.
Krém
1 cs tejszín ízű pudingpor
1 ek étkezési keményítő.
 4 dl tej,
diónyi vaj
1 ek cukor
 10 dk vaj 2 ek porcukorral habosra keverve. 
A kihűlt puding masszával  össze keverem a vajat, az alma tetejére simítom. 
Erre olvasztott csoki került.
Nagyon pikáns, finom sütemény.






2023. november 16., csütörtök

Sós muffin és tepertős pogácsa.


Ebből a tésztából készültek.
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.

A muffinokat előre,ropogósra sütött békön szalonnával, sajttal és medvehagymával,zöld hagymaszárral, elkevert töltelékkel töltöttem meg.
A hagyma az ablakban hajt vízben.
Egy kevés nyers tojás fogta össze a tölteléket.
A formákat kacsa zsírral kikentem, egy kör tészta rá a töltelék.
Tojással megkentem.

Tetejét kicsit megnyitottam, hogy a gőz eltávozzon.
Sajt és szezámmag van a tetején.
Egy pár darabon lyukat szúrtam, az Édesanyámtól örökölt gyűszűvel.

 A kimaradt tésztákat kisodortam, tojással lekentem és római kömény került a tetejére.
Tepertős pogácsa.

A tepertőt a késes darabolóban, kevés liszttel,  színes borssal aprítottam.
A  kétujjnyira kinyújtott, le zsírozott tésztára kentem, feltekertem, pihent, újból tekertem, megint pihent  fél órát.

Itt látszik, milyen leveles a tészta!


Kenyér zsömlékkel, kenyérrel, együtt pihen,kél.

A tepertős pogácsa így készült.
Újabban kockákra vágom , így nincs hulladék.


 Bevagdosom, tojással kenem, majd szezámmag ,vagy sajt kerül rá.
A zsíros, vajas tésztáknál 200 C-ra°
előmelegített sütő 10 percig, majd 150 C°-on sül kb 25  percig.
A tészta vastagságától függően.
Szép réteges, leveles a belseje.