2018. november 28., szerda

Sült alma,mint téli csemege!


Ma egy , töltött, sült almát ajánlok, gyorsan elkészül és finom édesség pótló.



Az igazi téli hangulatot nálam a sütőtök és a sült alma jelzi igazán.
A konyhát áthatja az illatuk, mikor sülnek.
Kint a zord hideg, bent a jó meleg, a finomságok illatával.
Általában egyszerre sül a tök és az alma.
A tepsit alufóliával kibélelem.
Az almákat karalábé vájóval középen a magháztól megszabadítom.
Ide kerül a töltelék.
4 db almához elegendő
2 ek lekvár,
3 ek darált dió és
1 kk méz. 1 kk zöld dió szirup --
elhagyható
Jól átkeverem, betöltöm az almákba.
A fóliára helyezem, megcsurgatom a tetejét mézzel és a 200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre.
Ezután 150 C°-on még 10 perc és kész a finomság.
Tetejére kakukkfüvet szórok.
Természetesen a zöld dió karikák is mellé kerülnek.

Töltelék nélküli almákat is süthetünk.

Ebből finom almahab készülhet.
A pürésített sült alma húsát felvert cukros tejszínbe keverjük.
De készülhet gőz fölött felvert cukros tojás fehérje habbal is.
Már kész is az esti nassolni való, már csak egy jó film kell hozzá.
Nálam a méltán híres szabolcsi Jonatán almából készül igazán finom sült alma.

2018. november 25., vasárnap

Az árpa, jótékony hatásairól, a maláta felhasználásáról a kenyérsütésnél!



Elfeledett gabonaféle az árpa, amiből a maláta készül. 
Hatása, az egészségre igen számottevő.
Több fajtája létezik.
        Malátatöret, malátaliszt (enzimaktív) 
Karamellmaláta (zöldmalátából) 
            Aromamaláta (forrázott zöldmalátából) 
Pörkölt maláta (aszalt malátából) 
 Malátakivonat - világos vagy sötét (malátatöretből)
ITT olvashatsz a hatásairól.
A lábadozó betegek gabonájaként emlegetik.
Idézet az írásból.
"Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot. 
A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.
 Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.Készíthetünk belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló."
A gerslit köretként használom.
Az árpalisztet 1-2 evőkanállal a heti kenyerem sütésekor  adagolok a tésztához.

"Enzimaktív malátaliszt tésztára és pékárura gyakorolt hatása 
 Jobb fejlődés a kemencében, nagyobb térfogat (búzatermékeknél) 
Aromásabb, ízletesebb termék 
 Puhább, nedvesebb bélzet (búzatermékeknél) 
Hosszú frissesség 
Kellemes héjszín, sokáig ress héj"

Az árpából sokféle malátát készítenek.
Részletesen ITT olvashatunk a malátáról.
Felhasznált irodalom.
Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban.
 Gáspár Ilona IREKS-STAMAG Kft. 2016. június 16.