2014. december 27., szombat

Kapros, túrós. pelmenyi.


Van egy  kisebb pelmenyi készítőm.

Vágyom egy igazira , egy nagyra!
Ilyenre.
Bár kis adaghoz ez is megfelel.
Tésztát gyúrtam és egy körözött szerű, kaporral ízesített túróval töltöttem meg a kis párnácskákat.




Derelyénél előre kiszaggatom a köröket, a tésztából.


Frissen olvasztott kapros  fűszervaj, tejföl, és kapor levél is került a tetejére.
A kimaradt, lelógó részeket laskára vágtam és azt is kifőztem.
Legközelebb nem használom ezt a túrót, mert elfolyósodik főzéskor.
Mindenesetre, az ízek maguktól beszéltek.

Sikerült 2 méretben is beszereznem.
Sőt egy kerekre daraboló eszközt is.

Toboz sütemény.



Nagyon mutatós ez a süti, főleg Karácsonykor, az asztal dísze lehet.
Egy kis zöld ággal még körbe is rakhatjuk.

A gyerekeknek meg  nagyon egészséges a gabona pehely.
Dina blogjában találtam rá a receptre.
Kipróbáltam, mert nagyon tetszett.
Igaz csak 3 db-ot készítettem.
A közepéhez a kekszmasszát zselatinnal fixáltam, így jól megköt és tartja a gabona pelyheket.
Piskóta tallér az alapja, cukormáz köti össze az alappal.
Egy piramis nyomóval formáltam ki a közepét.

Készült egy pár méhkas is, ezekkel a formázókkal.




2014. december 26., péntek

Kacsa sültek.


Nemcsak Karácsonykor készítem,  kedvenc máskor is.
Most egész kacsa ,kacsa comb és mell is sült.
Olajban elkeverem a fűszereket és ezzel dörzsölöm át a húsokat.
Egy kanalat bedugok a bőr alá és elválasztom a bőrt a hústól, így a húsra is tudok kenni a fűszeres olajból.
FŰSZEREK
 oregánó
kakukkfű
izsóp
tárkony
 jó sok majoránna
 római kömény
 1 narancs leve
  zsályás só
 színes bors.
Az egész kacsát a melle csontjánál  felvágom.
Szét terpesztem a  kizsírozott tepsibe tepsibe.


Alá helyezek egy almát ketté vágva, egy hámozott narancsot, egy vörös hagymát, egy egész fej fokhagymát egyben, a cikkeket kissé bevágom, hogy az íze ki tudjon párologni.
Egy nagy csokor zöld fűszert. 
Most még karácsonykor a kertből tudtam szedni frissen.
A kacsa bőrét tengeri sóval sózom .
A mellet, a combot kacsa zsírban megpörösítem, bezárom, aztán kerül a tepsibe.

Most 2 db combot és  nyak bőrét megtöltöttem sonkás, hagymás, párolt savanyú káposztával.

Fél dl víz került alá és lefóliázva sült 200C°-on 10 percet, majd 160 C°-on másfél órát.
A végén légkeverésen sült, így lett szép piros.

Zselés szelet!


Érdekes az elnevezés, a benne lévő kevés zselés cukorról kapta a nevét.
Már nagyon rég meg van a recept, csak ritkán készítem.
Két db 4 tojásos piskóta készül, ők lesznek alul és felül.
Középre, egy 10 tojás fehérjéből készült lap kerül.
10 tojás fehérje
30 dkg porcukor
10 dkg darabos dió
10 dkg tördelt csokoládé
10 dkg zselés cukor, darabolva
10 dkg liszt

 A tojás fehérjéből kemény habot verünk, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot.
A végén kerül bele a dió, csoki, zselés cukor és a liszt
 Sütőpapiros tepsiben elsimítva, 20 perc alatt sül 160 fokon.



KRÉM
fél liter laktózmentes tej
10 tojás sárgája 
6 ek liszt
 A 10 tojás sárgáját kevés tejjel, a  liszttel elkeverjük  simára,
felöntjük a többi tejjel.
 Állandó keverés mellett, sűrűre főzzük.
Még melegen elkeverünk benne egy diónyi  laktózmentes margarint.

Így nem bőrösödik be.
20 dkg laktózmentes margarint kikeverünk 20 dkg porcukorral ,és fél citrom levével,habosra.
Ezt a robotgép elvégzi helyettünk.


Ha kihűlt a főzött krém és azonos hőmérsékletű a margarinnal, kanalanként hozzá keverhetjük a margarinhoz.
Egy nagyon szép sárga, és könnyű krémet kapunk.

Egyik piskóta lapot megkenjük a krém felével,erre kerül a zselés lap.
Ezt is megkenjük a krémmel.
Jó szolgálatot tesznek ezek a kis célszerszámok, a
 habkártyák.


Különösen a recés szélű, ezzel simítva a krémet, jobban tapadnak meg a lapok a krémhez.
Erre kerül a második piskóta lap.

Tetejére rózsaszín mázat készítettem.

MÁZ
20 dkg porcukor
2 ek bodzalé
(3 ek meggylé is jó, ha nincs bodza levünk)
3 ek olaj
Fényesre, simára kikeverjük. 
Elsimítjuk a sütemény tetején.

Nem túl vékony szeletekre vágjuk.

Csodás, ahogyan roppan a középső részben a csoki, a sült dió, és a püspök kenyérhez hasonló sült tojás fehérje.
A lágy zselés cukor teszi még pikánsabbá.
Akár születésnapi tortának is megfelel.