2023. január 7., szombat

Töltött tészták, cannelloni, és csiga!

    Maradék csirke pörkölt-villával        szétnyomkodva

 főtt barna rizs,
párolt zöldség
(brokkoli-karfiol-borsó-sárgarépa)
nyers tojás
bors
tetejére:
sajt, tejszín
A kissé megfőtt tésztákat(cannelloni, nagy csigák)megtöltöm, a jól össze dolgozott töltelékkel. 
Most  mázas cserép tálban készült, amit kivajaztam és bele kerültek a tészták. 
Ebben tálalható is.

Tetejét tejszínnel locsoltam meg.
200C°-ra előmelegített, majd 5 perc után 170C°-ra mérsékelt sütőben sült 20 percig. 
Az utolsó percekben kerül rá a reszelt sajt.
A kimaradt tölteléket és az eltöredezett tésztát is felhasználtam.
 Egy kivajazott kis lábast leraktam tésztával.
A töltelék következett, rá egy kis kolbász  karika és füstölt tarja csíkok.
 Egy kis maradék paradicsomos lecsó.
Kevés párolt zöldség- egy nyers tojással össze keverve
Majd megint tészta.
Tetejére  tejszín. 
Együtt kerültek sütőbe.
Erre is került sajt.
Régebben, csak hússal töltöttem, de így nagyon nehéz étel már egy idős embernek.
Sütés előtt.



Ezért változtattam, és kevertem rizzsel és zöldséggel.


2023. január 4., szerda

Hólabda.

 




Ez egy, nagyon egyszerű, bár időigényes sütemény.
Most egy blogjátékra készült. 
A  Parókia konyháján túl blog, ITT

 Hull a hó, hull a hó című blogjátékra.
PISKÓTA
6db tojás
6 ek liszt
6 ek kristály cukor
1 kk sütőpor.
KRÉM
15 dkg laktózmentes vaj
 3 ek porcukor
 1 ek rum, vagy esenc
 1 cs  vanilia pudingpor
3 dl  laktózmentes tej
CSOKI MÁZ
10 dkg étcsokoládé
 2 ek olaj.
A hozzávalókból piskótát sütünk, nagyobb tepsibe, hogy ne legyen vastag.
Nálam a robotgép veri fel  az egész tojásokat ,együtt a cukorral jó habosra.
Kanalanként kerül bele a sütőporos liszt
A krémhez a pudingot megfőzöm, mikor kihűlt hozzá keverem, a porcukorral habosra kikevert vajat, rumot.
Mázhoz, a csokit az olajjal mikróban olvasztom fel.
A kihűlt piskótából köröket szaggatok.
A krémmel össze ragasztok 2 db-ot. 
A külsejére is krém kerül. 
Kókuszreszelékbe forgatom a labdák oldalát.

A tetejét bekenem egy kiskanál segítségével, a csoki mázzal.
Fehér csokival márványozhatjuk is a tetejét.
Mutatós és finom édesség.
A szaggatás során kimaradt piskótát, kissé elmorzsolva, a krém maradékkal összekeverve, golyókat formázok.
Ha maradt csoki azt is tehetünk a golyók tetejére.
Kókuszreszelékbe forgatom. 
Így kétféle sütink lesz.
Már hólabda torta is készült, ezzel a recepttel!
Egy nagy hólabda, kicsikkel tornyozva!

2023. január 2., hétfő

Máj, baconben.


Gyorsan elkészül és finom.
A májat átmosom, letisztítom.

Borsos lisztbe forgatom.

Beburkolom a baconbe. 
Most fekete erdei sonkát használtam.

Fél fogvájóval megtűzöm.
Forró,  pálma olajban sül.
Utólag sózzuk , ha szükséges.
Körete burgonya volt.
Másik alkalommal ,héjában sült burgonya, a máj zsiradékában átpirítva.
Savanyított egérdinnyével ,és sült céklával körítve.

Tavaszi vagdalt.



Fasírtot készültem sütni , aztán ez lett belőle.
Keveseltem a húsgolyókhoz a hús mennyiségét.
Hozzávalók
15 dkg darált hús
3 ek zabpehely
 egy bő ,maréknyi száraz kenyér
 4 ek szója granulátum
1 db májpástétom
2 db nyers tojás
3 gerezd zúzott fokhagyma,
 1 db vörös hagyma reszelve.
petrezselyem levél
 citrom bors, só
ételízesítő
1 kk piros paprika
kevés őrölt tárkony és majoránna 
1 db sült burgonya-lereszelve.
 4 db főtt tojás
 2 ek zsemle morzsa, (ha szükséges)
A burgonyát mikróban , héjastól sütöttem , 800W, 5 perc

Beáztattam a kenyeret, a szóját és a zabpelyhet.
Kinyomkodás után, jól szétmorzsoltam a kenyeret a kezemmel.
 A darált húsba került minden hozzávaló.
A májpástétomot villával nyomkodtam szét.
A zsemlemorzsa, csak akkor  kell bele, ha lágynak tűnik a massza.
Egy kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt, püspök kenyér formába simítottam egy kétujjnyi réteget.
Erre kerültek a főtt tojások.
A massza többi részével betakartam a tojásokat.
Vizes kézzel átsimítottam a tetejét, oldalát.
Megkentem tejföllel.
 Tetejére   kacsa zsír került.
Forró 160C°-os sütőben sült , légkeverésen 35 percig.
A végén kicsit át grilleztem, szép piros lett.
Bármilyen körettel finom.
Nálam, most tökfőzelék volt hozzá.