2013. január 19., szombat

Káposztás batyuk!

Ma kelt tésztából készült káposztás batyu.
Mákos (kókusszal és mazsolával )
Kifli, és bukta.
Frissen nagyon finomak!
Az alap kelt tésztát a kenyér sütőre bíztam.
Egy órát ott kelt.


Majd formázás után megint pihent. 
A tetejét olajjal kenem le, attól szép piros.


2013. január 15., kedd

Almás rétes másképpen.


Be volt fagyasztva egy tekercs réteslapom. 
Na, ki is fagyott rendesen, töredezett, nem tudtam vele mit kezdeni.
Gondolkodtam, és nem tekercs, hanem tepsis rétes lett belőle.
A még nagyobb darabokkal kibéleltem a közepes tepsit, olajjal megspriccelve ahol csak lehetett.
Ez vagy 4 réteg lett. 
3 db almát feldaraboltam,cikkeztem.
Ez a kis okos szeletelő segített.


Nyírfa cukrot diónyi vajjal meg karamellizáltam.
A tűzhelyről levéve elkevertem benne 1 evő kanál étkezési keményítőt.
Fél deci tejszínnel simára főztem.
Az almákat a tésztára raktam és leöntöttem a karamell szósszal.
Ha lett volna türelmem az almákat szép sorba rendezni, szebben mutatna.Nem volt!
Sülés után nem is látszik!



A maradék töredezett tésztát ráraktam, kissé fölfelé állnak a darabok.

Ezek sültek jó ropogósra.
Bespricceltem olajjal.
Megszórtam nyírfa cukorral, és szeletelt mandulával.
A tepsi végébe, kb az egyharmadába meggyet raktam, ez a rész pikáns  ízű lett.
előmelegített 200C°-os sütőbe raktam. 
10 perc után 170 C°-ra mérsékeltem a hőt. 
Kb még 10 perc és kész.
Nagyon finom lett a karamell szósszal átitatott alma, a tetején a ropogós tészta és mandula darabokkal.