2015. augusztus 8., szombat

Pelmenyi, kapros tésztában.


Mostanában gyakran készítek PELMENYIT.
Főleg, ha kapok házi ,kapirgálós tojást.
Bár, most nem lett szép sárga a tésztám.
Ebben a melegben, a jó hűvös,klimás konyhában ,hamar elkészült.
A kinti hőmérséklet az ajtó mellett a teraszon, árnyékban, majdnem 40 fok!!!

TÉSZTA
A lisztben elkeverem a szárított kaprot és egy kis tárkonyt is.
Tojással, egy ek zsírral, pici sóval, össze dolgozom.
Lágyabb tészta készüljön, könnyebb a formázás.
A kapros illat már nyújtáskor érezhető.
A töltelék: darált hús, fokhagyma, vöröshagyma, ,bors , só. most egy kevés római köményt,és felcsíkozott medve hagymát  is raktam bele.
A kimaradt tésztát újra nyújtva, kipróbáltam nagyobb köröket szaggatva, de nekem a kicsi, formázott jobban ízlik.
Öntet:  szárított kapor, kevés grill fűszer, 1 cikk fokhagyma, Friss oreganó,  metélő hagyma szár,tárkony és bazsalikom levél,1 ek olajon és 1 ek vajon átfuttatva.
A tésztát rá szedem és még pár kanál főző vizet is teszek rá.
Fedő alatt átgőzölöm, átforgatva időnként.
A végén tejfölt öntök rá.
Tálaláskor  reszelt sajt kerül a tetejére.
Fenséges, különleges ízvilág.
Érdemes kipróbálni.

Ui:Sokan érdeklődnek,honnan rendeltem a pelmenyi készítőtt.
Itt a link:       http://akciosan.com/Ravioli-keszito

2015. augusztus 7., péntek

Áfonyás lepény.


Itt az áfonya szezonja!
Kaptam a piacon friss áfonyát!
Már dzsem is készült belőle, meg lekvár.

Finom lepényt sütöttem.
A fordított barackos tésztájának a receptjét használtam fel. 
Csak most a tetejére került az áfonya.
Volt még pár sárgabarck a hűtőbe, azt is bele daraboltam. 
Amíg a robotgép dolgozott, a sütő elő melegedett.
160C° -on 30 perc alatt megsül .
Tűpróbát kell végezni, ha lágyabb a tészta!
Most sütőpor helyett szálikát használtam hajtó anyagnak.
Nagyon szép lett tőle a tészta belseje!



2015. augusztus 3., hétfő

Görögös saláta.


A hétvégét az egyik családommal töltöttem.
Sütögettünk, és a salátát a nagylány unokám készítette.

Nagyon finom lett.
Most én is elkészítettem. 
Nálam, most gomolya sajt volt kéznél, ezzel is finom.
Zöldségek:
paprika
uborka
retek
lila hagyma
pici fokhagyma
 zöld olíva bogyó
paradicsomok-sárga és piros
 bazsalikom,kakukkfű
Egy zöld dió felkockázva
!(nagyon pikánssá teszi)
Öntet: citromlé, magos mustár,bors, só, kevés nyírfacukor.
A végén morzsoltam bele a sajtot.
Most grillezett húsom volt , burgonyával, gombával, sült hagymával.

Még tök főzelék is volt mellé.( az unoka újítása)
Hozzá jutottam friss áfonyához.



És frissen készített áfonya dzsem is került mellé.




2015. augusztus 2., vasárnap

Keksz készült.


A nagylány unokám kívánságára, liszt és cukor nélkül.
Sokáig gondolkodtam, ugyan, hogyan?
Ezt a receptet variáltam át!
Aztán elővettem a tálat. 
került bele:
rizsliszt-fehér és barna
 amaránt liszt
zabkorpa
zabpehely és zabliszt
mazsolás, zabpelyhes müzli
lenmag liszt
kókuszreszelék
útifűmaghéj
kakaó
áfonya
darált dió
mandula -mandula aroma
eritrit(cukor helyett)
kókuszolaj
 laktózmentes tejföl és tej
tojás
laktózmentes vaj.
szódabikarbóna
Mindezt jól összegyúrtam, állni hagytam.
Folpack közt kinyújtottam, részletekbe és szaggattam, különböző süti kinyomóval.



A zabpehely és áfonya miatt nehezen szaggatható.
Ez a tészta a rányomott formát sem tartja meg egészen.
Azért láthatóak a lenyomatok.

160C°-on 20 perc alatt megsül légkeverésen.
2-3 db délig biztosan elég energiát ad a gyógyszertári gyakorlaton a drága nagylány unokámnak..


Egy kis adagból pár diócska és madeleine(madelein) is készült,
most karamell krémmel töltve.
Útra készen, dobozolva!