2013. február 15., péntek

Kekszek!

Nincsenek arányok, nincs recept.
Van maradék müzli keverék.
Müzlibe:banán, mazsola,zabpehely,aszalt gyümölcsök
fahéjas karikák,
kókusz reszelék
szeletelt mandula,
2 tojás
1 ek kakaó
4 ek olvasztott vaj
2 ek glukonon
szeletelt áfonya
darabos mogyoró(nem földi)
búza csíra
zabpehely
1 kk szóda bikarbóna.
2 ek tönköly és 3 ek sima liszt
annyi tej, hogy össze álljon.
Jól összekeverem kanállal.
Hengerré formázom.


Szeletelem és vizes kézzel golyókat formázok belőle, ellapítom.
Szilikonnal bélelt tepsibe kerül, színes "ZI-ZI", mandula kerül a tetejére.
180 C°-on sül 20 percig.
Nagyon ízletes, nem édes nagyon és sokáig el áll.
 Ha hagyom!!!



Narancsos sütőtök ital!

Van egy kedvenc zöldség boltom a városban.bevásárláskor ő az utolsó állomás. 
Szép, friss áru,magyar termékek.
 Pl. csak nála kapok magyar fokhagymát.
Még cikkekre szedve is kínálja, így látom, milyen a hagyma.
Máshol vett 2 fejet most duggattam el a kertben, felhasználhatatlan a vegyszer miatt.
Szinte büdös.
Fiatal koromban én ismertem a "matador"-t (DDT), tudom milyen a szaga.
Banánon, narancson is érezhető időnként.
Néznek is rám furcsán , mikor az orromhoz közel emelem és szimatolok. 
Megérezhető a héjukon is.
Visszatérve a kedvenc helyemre.
Van egy sarok, ahol az érték csökkent árukat tartják. 
Oda mindig benézek, már megszokásból is.
Most egy tököt találtam. 
Állítólag japán sütőtök, szép piros. 

Olcsón (30 ft) megvettem.
Pár napig nézegettem itthon, talán dísztök, gondoltam. 
Ma megsütöttem.
Magját megpirítottam, de hagytam belőle elvetni is.
Nem túl édes, de jó parázs.
Kakukkfű és méz kerül rá fogyasztáskor.
Narancsos,rostos  ivólé készül a feléből.
Összeturmixolom vízzel a kikapart sült tököt,  egy narancs kifacsart leve kerül bele, és egy kis méz.
Csodálatosan szép színe van, és finom, rostos,!





2013. február 14., csütörtök

Pároló betét.

Nagyon praktikus kis eszköz, zöldségek, hal párolásához. 
Nagyon régen meg van, de nem használtam.
A héten a kezembe került.
 Mivel egy diétás hetem volt, brokkolit, kínai kelt pároltam benne.
Holnap a halat és gombát próbálom ki.
Csodálatosan megőrzi és kiemeli az ízeket.
Nem oldódnak ki  az ízek, mint a vízben főzéskor, a párolás megőrzi a zöldség zamatát, színét.
A vízbe egy kevés tengeri sót rakok.



2013. február 12., kedd

Vad disznósült.

Vad disznóhúst készítettem.
Több féle képen kipróbáltam már, de eddig ez volt a leg ízletesebb.
Az ujjnyi vastag hús szeleteket  fűszereztem, puhító sóval borssal, tárkonnyal,izsóppal, kakukkfűvel és szerecsen dióval.
 Bekentem kevés zöld dió sziruppal az egyik oldalát .
 Leöntöttem olajjal és ebben állt egy órát. 
Ezután ráöntöttem 3 dl vörös mustot .
Került bele 2 db babér levél is.
Ebben állt egy éjszakát.
Másnap felforraltam folytonos kevergetés mellett.
Majd lefedve fél órát pároltam.
 Egy almát és kevés szója szószt, 1 dl vörös bort adtam még hozzá.
A fedőt levéve majdnem zsírjára sütöttem.
Friss bazsalikomot tépkedtem bele. 
A húst kiszedtem.
1dl tejszínt elkevertem 1 ek étkezési keményítővel, és besűrítettem vele a visszamaradt levet.
Felfőztem, majd vissza került bele a hús.
éppen csak átmelegítettem és már kész is.
A köret  héjában sült burgonya,legyező szerűen bevágva, hagyma szárral a résekben.
Zöld dió karikákkal díszítettem.
A must saját nem permetezett otelló és izabella szőlőből készült.
Savanyúságnak,finom házi vegyes vágott került még mellé.
A must édes, a bor és az alma, a szója szósz savanykás íze keveredik benne.