2013. július 10., szerda

Sült zöldségek.



A kerti munkák legtöbbször kitöltik a délelőttömet.
Ha nincs ebéd előkészítve, vagy lefagyasztva, egy gyors menü szükséges.
Sült zöldségek készültek.
Olíva olajon.
gomba, cukkini,alma,cékla.
tengeri só
 kevés citrom bors
pici gírosz fűszer só
egy kk méz
1 ek szója szósz.
két db burgonya sült héjában ,a mikróban,  5 perc alatt.
A zöldségek egy wokba kerültek, az alma kivételével.
Ő hamar megpuhul, utoljára teszem bele .
Egy csokor zöld fűszer ízesítette még.
Oreganó,  sok bazsalikom, izsóp, lestyán, kapor.
Most ilyen fehér csíkos cékla nő a kertemben.
A cukkini és az alma is saját.





2013. július 7., vasárnap

Vaddisznó sült.


Két szép  vastag szelet vaddisznó borda lett bepácolva szombat este.
Puhító só, citrom bors, sertés fűszer keverék, olaj .
Ma egy wokban elősütöttem mindkét oldalukat, majd ráöntöttem az olajos levet.
Fedő alatt kicsit pároltam, majd  fedő nélkül pirosra sült .
Petrezselymes , hagymás új burgonya volt a körete.
Kovászos uborka kísérte.
A vasárnapi desszert: meggyes, őszibarackos lepény.


Rózsavíz.


Az idei első rózsavizem, elkészült.
Jól időzítettem, mert egy kis strandolás, napozás után a piros bőrnek gyógyír lett.
Egy marék rózsaszirmot jól megmostam, szűrt vizet öntöttem rá. 
Most kétfajta szirmot használtam.
Egy nagyon illatos sárgát, és egy sötét bordót.
Egy műanyag kanállal kissé összetörtem a szirmokat, hogy kiengedjék a nedvüket.
A hideg spájzba kerül, egy éjszakára.
 Este még többször átkavartam.
Reggel leszűrtem sűrű szűrőn.
Zárt üvegbe  hűtőbe tárolom.
Iszom is belőle naponta pár kanállal. 
A gyomornak is jót tesz.
A bőrt megnyugtatja, simítja.
Ha nagyobb adag készül, le is fagyasztható.