2023. szeptember 24., vasárnap

Szőlő ivólé készítés után, a szőlőmag hasznosítása!



Az ősz utolsó befőzése nálam a  birs elrakása, és a szőlő ivólé készítése Izabella szőlőmből.
A befőző automata ivólé készítőjével készítem a szőlő ívólevet, a visszamaradt, kissé átpasszírozott szőlő húst és a magot is hasznosítom. 
Szőlőmag hatásai: Igen sok flavonoid, vagyis olyan növényi antioxidáns van benne, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Proantocianidinokat (korábbi nevükön piknogenolokat) is tartalmaz. Ez utóbbiakról feltételezik a kutatók, hogy fontos szerepük van a szív– és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében. Vízben és zsírban oldódó alkotórészeket egyaránt tartalmaz. A sejthártyán áthatolva az egész szervezetben képes kifejteni antioxidáns hatását. Azon ritka anyagok egyike, amelyek képesek áthatolni a vér–agy gáton, így védik az agysejteket a károsító hatásoktól.
Idén már készült 


Címkét is nyomtatok az üvegekre! 

Az Izabella még nem érett!
Aszalógép tálcájára szúnyoghálót vágtam, erre kerül egy kilukasztott sütő papír .
A szőlő "montot"(felénk igy hívják a préselésnél vissza maradt szőlőt és magot) elosztom a tálcákon, megszárítom.
Olyan száraz lesz, hogy darálható is.
Szinte liszt állagú!
 Filterezem és teának használom. Keverem más, saját készítésű tea füvekkel is.


De hagyok belőle darabosan is, az is jó teának, és el lehet rágcsálni is, akinek jó foga van!