2014. október 14., kedd

Rántott kel káposzta levelek.


A leveleket lisztbe forgatom.
Sűrű palacsinta tésztát készítek,bele mártom, majd forró olajba kisütöm.
Zöldséges rizs volt a köret.

Mentás, karamellás alma.



A mi Szabolcsi piros Jonatán almánkból nagyon ízletes dolgokat 
lehet kreálni. 

Gyönyörű piros színe van, ennek a fajta almának.

Aszaltam is belőle egy jó adagot.



Ma mentás , karamellás almaszeleteket készítettem, a "lapcsánkámhoz" nagyon jó kísérő volt


Az almákat héjastól cikkekre szeletelem.
Egy szélesebb,. nagyobb átmérőjű lábasban
2-3 evőkanál cukrot karamellízálok.
Rádobom az almákat.
4-5 levél menta is kerül mellé.
Pici citrom sav is kerülhet rá, az alma savasságától függően.
Az alma savanykás nedve fellazítja a karamellt.
Ha mégsem enged az alma eléd nedvet, pici víz is kerülhet alá,.
Fedő alatt párolom.
Azért, jó a nagyobb edény, hogy egy rétegben terüljön el az alma,így jobban átveszi a karamell izét.
A fedőt levéve vissza redukálom, elpárologtatok minden nedvességet.
Nagyon ízletes alma szeleteket kapunk. 
Akár palacsinta tölteléke is lehet.
Pudingba, joghurtba keverve is nagyon finom.

2014. október 13., hétfő

Birsalmasajt és gyümölcsbőr.




Az idén is készült birsalmasajt.
Egyenlőre csak kis mennyiségben.
A többi félkészen, üvegbe várja a további sűrítést, jó sűrű lekvár formájában.