2019. július 12., péntek

Fagyóba kerültek a zöldségek!


Általában több zöldséget hozok fel a kertből, mint amennyi egy leveshez kell.
A maradékokat felkockázom, bezacskózom és a fagyóba kerülnek.
Télen egy -két tányér leveshez elég lesz az unokámnak.
A maradék húsleves fagyasztó tasakba kerül, a kis kockák, egy rizst, mártást ízesíthetnek, mint alaplevek.

Vert kenyér sült, kemencében!


Az udvari kemencémben sok tüzelni való összegyűlt és begyújtottam.

Aznap kenyeret dagasztottam, gondoltam elveszek belőle egy kis tepsi kapros lángosra valót,megsül gyorsan a kemencében.
Így is történt 5 perc alatt megsült, nyitott kemence ajtónál. 
A lángost mi gyerek korunkban törtük, és nem vágtuk. 
Most én is így tettem.
Kacsazsír, sült hagyma,mangalica tepertő és kapor került rá.
Az Édesanyám régi lemez tepsijében sült!


Ezen felbuzdulva a két kis forma kenyeret is beraktam.
De, olyan forró volt a kemence, hogy a héja feketére sült.
Így lett vert kenyér.
Őseink sokszor sütöttek  szándékosan ilyen kenyeret, egy bottal verték le a fekete héjat. 
Én egy kést vettem segítségül.
 A madarak örültek a kemence mellett a ropogós héj daraboknak!
A kenyér belül nagyon szép és finom lett!
Most  két kis fehér  formakenyér sült, madre kovásszal, fele tej hozzá adásával,mindössze 25 dkg rétes és 25 dkg sima lisztből.


És még mindig forró volt a kemence!
Ezen felbuzdulva, 3 db mangalica hasalja szalonnát, gyorsan tepsibe raktam!
Ropogós,pirosra sült!
Gyerekkorom, finom ízei jöttek vissza aznap!