2019. február 9., szombat

Törpe harcsa , bundában!


Kaptam sok -74 db-törpe harcsát.
A tisztítását, nem részletezem, nagyon sok munka volt vele.
De megérte, mert egy finom, szálka nélküli hal, a Tisza morotvájából.
Kedves, régi tanítványomtól kaptam.

 Már sütöttem belőle paprikás, borsos kukoríca lisztben kiforgatva, ízletes lett.
Most bundáztam.
Elkészítés.
A megpucolt halakat megszórtam  durva tengeri sóval.

Felöntöttem tejjel, ebben állt, 2 órát.
A tej elveszi az erős hal szagot,és a tejsav puhítja a  hal húsát, ízesebb is lesz.

Most feleztem, derékban ketté vágtam a halakat, hogy kisebb darabok legyenek.
Kiforgattam, paprikás, borsos házi készítésű(általam szitált) kukoríca lisztbe, majd a bundába  átforgattam.
Forró mangalica zsírban sült ropogósra.
Bunda:
1 tojás, 
2 ek étkezési kukorica keményítő
1 ek kukorica liszt
 1 ek rizs liszt
2 ek olaj
 só
 1 kk sütőpor
 tej, hogy sűrű palacsinta szerű tészta legyen.
Egy ropogós, kellemes izű bunda vonja be a halat.
 Az előző nap megfőzött, megmaradt, zöldséges hajdinából, kis pogácsákat formáztam.
A megmaradt bundába forgattam és kisütöttem ropogósra.
Nagyon finom köret, a hajdina mogyorós íze, remekül érvényesül.


Nyereményem, a recept .abc oldalról!


Több receptem is felkerült a recept.abc oldalra.
Olyan ételeket vártak, amiben szerepel, ( köles,bulgur, tönköly, hajdina, kusz-kusz)
Minden hónapban sorsolnak és én nyertem februárban.
Nagyon egészséges magvakat tartalmazó , főzőtasakos, csomagokat kaptam.

 Az ÉletfaÉlelem termékeiből.
Melyek, ITT. találhatók.
Köszönöm szépen, nagy hasznát veszem.
Bulgur, köles, hajdina, kusz-kusz, tönkölybuza, zab, quinoa.


Mindegyiket ismerem és szeretem,  beiktatom őket , az étrendembe.


Kilencvenhetedik díjazás: 2019. 02. 02- án volt.
Díjat kapja: Maklári Sándorné (Olgis) Aranyosapáti
Gratulálunk !

Még nem késő csatlakozni, fotózza le, amit családjának főz.
Díj: értékes ajándékcsomag ( Életfa élelem termékeiből )
A díj támogatója: Életfa Élelem Kft.
Kis, családi vállalkozásunk célja változatosabbá és egészségesebbé tenni az étkezést, ősi ízeket hozva a mai konyhába, receptekkel, ötletekkel, hogy ez mindenki számára elérhetővé váljon.
Étkezz egészségesen !
A folytatólagos díjazásban az a csoporttagunk vehet részt, aki legalább 1 receptet feltölt, amely Életfa élelem termékéből készült.



2019. február 3., vasárnap

Kocsonya és disznósajt készült!




Egy évben egyszer, ha főzök kocsonyát!
Most kaptam egy fél mangalica fejet, sok bőrt.
Vettem hozzá 3 körmöt.
Főtt még bele  tarja és hasalja hús is, így lett belőle 2 adag sajt is.
Eltelt vele egy nap. 
Körmöket átperzseltem, a fej szép tiszta volt, a bőröket zsírtalanítottam.
 Kb 7 órát főztem, szép lassan.
Kicsontoztam a húsokat, így kerültek a kocsonyába. Csak a köröm hegyeit raktam bele csontosan, mert így szeretjük.
Nagyon szép tiszta és kemény lett. 
Ahogy Édesapám mondta: "Késsel villával lehessen enni, és le lássak az aljára!"




A kocsonyákból ajándékba is megy, mert én is kaptam barátoktól.
    A maradék húsokat, főt fokhagymával, saját készítésű delikáttal, egy nagy fej vörös hagymával ízesítettem-ezek egy kevés kocsonya lében megfőttek. 
Saját készítésű darált piros paprika,  darált színes bors, és  piros por paprika is került még bele.
Jól össze dolgoztam, kocsonya levet is adtam hozzá és betöltöttem a sonkaprésbe.

A maradék egy szögletes formába került.
Egy éjszaka hideg helyen pihent.
Ilyen lett.


A család szerint nagyon ízletes!
Tartalmas napom volt!
Finom,   saját kovásszal készült, házi kenyeremet adtam hozzá!



Kókuszos, tekercs.



Nagyon régi recept!
 Közel 40 éves !
Hozzávalók
 A tésztához:
 40 dkg liszt
20 dkg margarin
1 csipet só
2 dkg élesztő- (nálam saját készítésű kovász, bolti élesztő nélkül.)
4 tojás sárgája
1 kis pohár tejföl-2dl
 A habhoz:
 4 tojás fehérje
35 dkg porcukor
 csipet só
1 ek kukoríca keményítő
15 dkg kókuszreszelék

 A  tészta hozzávalókat össze dolgozza a robotgép.
Pihentetjük fél órát, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk
 4 tojás fehérjéből, pici sóval, 1 kk citromlével, 35 dkg porcukorral, kemény habot ver a robotgép, a végén 1 ek kukoríca keményítő is kerül bele.
Kézzel óvatosan bele keverünk 15 dkg kókuszreszeléket.
A kinyújtott tésztára kenjük a kókuszos habot.

feltekerjük, és 2-2.5 ujjnyi széles adagokra vágjuk.

A tekercseket ,a vágott felükkel ,sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Fél órát pihentetjük, dolgozzon a kovász(élesztő).
 170 fokon sül kb 35-40  percig.
 Ebből a mennyiségből 4  kisebb rudat formázhatunk.
Ha kettőt,akkor nagyobbak lesznek a tekercsek.
 A habot meg is felezhetjük, darált diót is tehetünk bele, így kétféle tekercsünk lesz.
Sokáig eláll, hideg helyen.
Finom, kézbe való édesség.
Reggeli kávéhoz, teához kiváló!


Hidegen kelt, kovászos kenyerem, bolti élesztő nélkül.


Kovásszal, bolti élesztő nélkül!
Samott lapon légkeveréssel, vas lábasban sült!
Csodálatos a bélzete, puha és finom, a héja szép piros és ropogós!




Előkovászolás a kenyérsütő üstjében:, előző nap.
3 ek saját kovász( bolti élesztő nélkül)kovász
3 ek liszt
1 kk cukor,
1 kk kacsa zsír.
1 dl tej.
A kenyérsütő össze keveri.Pihen egy órát meleg helyen,
Kenyér tésztája.
Az elő kovászhoz kerül:
20 dkg rétes és 30 dkg sima BL 55-ös liszt
2.5 dl víz
pici aszkorbitum-- C vitamin por- ha nincs 1 kk ecet is megteszi.
Kenyérsütő dagasztotta.Majd pici vízben feloldott 2 kk Himalája sót adtam hozzá.
Félórás pihenés és még kétszer dagasztotta a gép.
Kivettem a dagasztó gépből , kihúzgáltam, hajtogattam-ezt félórás pihenés után még kétszer megcsináltam. Közben a hideg spájzban pihent.
Utolsó hajtogatás után a sütőpapírral bélelt vas lábasba került, gömbölyűre formázva.
Rá a tető és egész éjszaka a hideg spájzban pihent 13 órát.
Szépen megkelt .
Kihoztam a meleg konyhába ,itt egy órát kelt.
Bevagdostam, bespricceltem vízzel és ment a hideg sütőbe, 220 fokra állítva a sütőt. Mikor elérte a 220 fokot 10 perc után levettem 170 fokra, és még 45 percig sült.
Utolsó 10 percben, levettem a tetőt ,és jól bespricceltem vízzel, a samott lapot is, ami a sütő aljába van, gőzben sült még.
Így lett ilyen szép piros a héja.
Kivettem rácsra, melegen bespricceltem vízzel és egy abroszba csomagoltam, cserepesedett és puhult a héja, kb fél óra után levettem az abroszt és a rácson hűlt a konyhában.