2017. február 11., szombat

Fekete retek, párolva!







A fekete retek  hatékony, élettani hatásai ismertek!


FEKETE RETEK MEGFÁZÁSRA, KÖHÖGÉSRE!
"Csípős, kesernyés ízű gyökérzöldség, a mustár és a káposzta rokona.
 Fogyasszuk salátákban, párolva, vagy hajszálvékonyra szelve, sütőben megsütve chipsként. Ennek a fekete héjú, fehér húsú zöldségnek fontos hatóanyaga a C-vitamin és a mustárolaj, valamint kedvező hatással bír köhögés, megfázás, légúti megbetegedések esetén is. Vájjuk ki egy gumó közepét és félig töltsük fel mézzel, majd az aljába fúrjunk egy kis lyukat, amin le tud csöpögni a mézes-retkes szirup. Az így kapott folyadékból 1-2 kiskanálnyi erősíti az immunrendszert és csillapítja a köhögést is."
A héten készült!
Szeletelve nagyon kemény, főleg, akinek mű fogsora van. 
Ezért reszelni szoktam, vagy aprítom a késes darabolóval.

Most párolva készült!
A meghámozott, 3 db nagyobb  retket, késes darabolóval felaprítottam.
Kókusz olajban, kevés víz hozzáadásával párolódott.

Saját  készítésű delikáttal,  himalája sóval , fehér és citromborssal ízesítettem.
Majd zsírjára visszasütöttem.

Kihűtve kis adagokban, került a fagyasztóba. 
Elég lesz egy hónapig, biztos a reggeli sült sonkához, szalonnához!
De tésztára is rakhatjuk, hasonlóan a párolt káposztához.
Sült húsok mellé is kiváló!

Hagymás vér.

Kaptam ajándékba egy tál  vért .
Hagymás vér készült.
Vízben megabároltam a felkockázott vért.
 Leszűrtem.
 Jó sok hagymát, zsíron megfonnyasztottam , fűszerekkel ízesítettem.
Került bele:
 3 cikk fokhagyma szeletelve.
1 tk római kömény
1 tk kakukkfű
1 tk oreganó
1 tk majoranna
kevés izsóp
1 kk kapor
piros paprika
Ezek a fűszerek saját termésűek, szárítottak.
Ezekkel sült a vér.




Egy kedves gasztropajti emlékére!

 Blogkóstolót hirdetett Márti az alábbi blog írója.
Rendhagyó ez a blogkóstoló, mert egy elhunyt gasztropajtira, Hajdu István Lászlóra emlékezünk .
Régen követem a blogját, olvasom jól kipróbált receptjeit.
Betegen, de  szinte minden nap írt, emléket hagyva maga után.
Ezért is figyeltem fel a blogjára, mert én is ilyen céllal írom,fázisfotókkal a blogomat.
A nagylány unokámnak írom, hogy legyen neki útmutatás,  ha már én nem leszek.
https://bloggeranyo.blogspot.hu/

Ezt írja a blogjáról:
"Nem öncélú egyetlen írásom sem, hiszen finom ételek mellett, saját példámon mutatom be harcomat. Mindezek mellet, emléket is hagyok az utókornak, saját családomnak, barátaimnak. Nem példaértékű, amit teszek, de nem is pótcselekvés. Elhatároztam, hogy mindaddig, amíg képes leszek rá, gyakorlom is a bogírási tevékenységemet. 
Drága gasztropajti!
Emlékedet, szeretettel őrzöm,receptjeiddel együtt!


Nagyon sok mindent hasonlóan készítek mint TE, a pizza alap, a paprikás krumlpi ,...stb szinte ugyanúgy készül nálam is.
Most egy lángost választottam tőled!
Én is gyakran készítem ezt a lángost, ezért választottam ezt a receptet.
Szinte szóról szóra megegyezik a saját receptemmel. Pl.én is tejet használok, és nem vizet. A feltéteknél van változás.
Készítem csak kapros tejfölösen.
Hagymásan, kukoricásan,  hagymás-kolbászosan.
Nagyon finom egyszerű, de laktató étel.
Ha kenyeret sütök, abból is elveszek egy kis cipót és készül egy egyszemélyes kerek langalló.
Édesanyám kemencében sütötte a kenyeret és mindig készült előtte kapros lángos, kacsa zsírral.
Nekem is van kemencém, már sütöttem sokszor a családomnak én is benne.Kolbásszal töltve ,feltekerve is készült.


Most sütőben, csak  negyed mennyiséget használtam, mert ez egy hatalmas adag lett volna számomra.
Felét kapros tejfölösen. 

Másik felét szalámis ,sajtos feltéttel ,kerekre formálva készítettem.
Rukkola került a tetejére, a fagyóból.


Ez az eredeti recept!


1 kg. burgonya, 

1 kg. finomliszt,
kis kanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
50 g. élesztő,
2 dl. tej,
100 g. étolaj,-nálam 3 ek
1 teáskanál só,
víz.

A feltéthez:
tejföl ízlés szerint, 
5 - 6 fej lila hagyma, 
125 g. kockázott bacon, (esetleg ugyanennyi reszelt párizsi)
800 g. reszelt sajt (trappista)

étolaj a tepsi kikenéséhez.

Elkészítése:


A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük. Az élesztőt közben enyhén cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. Nagyobb keverőtálban az összetört burgonyával elkeverjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, kis pohárnyi étolajat, és 5 - 6 dl. vizet. Összegyúrjuk annyira, hogy laza tésztát kapjunk. 
Ezután, fél óráig konyharuhával letakarva kelesztjük a tésztát. Tepsibe sütőpapírt terítünk, melyet le is olajozunk. Erre terítjük a tészta egyik felét, amelynek a széleit, és az oldalait a tepsi méretére simítjuk, és eligazgatjuk benne. 220°-os előmelegített sütőben elősütjük 15 percig. Mivel egyszerre két tepsivel dolgoztunk, a megmaradt tésztával ugyanígy jártunk el. 

Közben előkészítjük a feltéteket. Szeletelt bacont, vagy kockázottat, reszelt párizsit, reszelt sajtot, karikára vágott lila hagymát, esetleg házikolbászt. 

Amikor a tészta félig megsült, tetejét megkenjük tejföllel, ízlés szerinti vastagságban, majd az előkészített feltéteket (bacon, reszelt párizsi, lila hagyma) elterítjük rajta egyenletesen. 
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és mehet vissza a sütőbe. A tepsiket időnként ellenőrizzük, ha szükséges fordítsuk, cseréljük meg, az egyenletes pirulás érdekében. Újabb 15 perc alatt saját sütőnkben készre sült. 


A pizzánál lényegesen habosabb, laza tésztát kaptunk sütés után. Nem száradt meg még a széleinél sem a tészta, bár volt, ahol kellemesen ropogós lett. Két tepsi finom kenyérlángos lett az eredmény.

Ha esetleg vannak köztetek vizuális típusok van egy kitűnő recept, amelyvideóban jeleníti meg az imént leírt munkafázisokat."

2017. február 6., hétfő

Káposztás- sütő tökös lapcsánka!


Majdnem minden héten készül lapcsánka.
De, mindig másképpen. Nyáron cukkinivel, sárgarépával.
Már kipróbáltam a racklette (raklett) sütőn is jól megsül.
Nem kell hozzá zsiradék, csak egy szilikon ecsetel az elején lekenem a sütő lapokat.
Így egészségesebb. az izén semmit nem változtat.

Most édes káposztával és sütőtökkel turbóztam fel.
Édes káposzta, sütőtök, burgonya, hagyma, fokhagyma került a gyors darabolóba.
Még szálasra reszelve is adtam hozzá egy burgonyát és egy kis darab tököt.
A rizs liszt és az egész tojás köti meg, egy lágyabb masszává.
Saját készítésű delikátomból is került bele kevés.
Kókusz olajban sütöttem ki.