2023. január 11., szerda

Fodros kel levél, hasznosítása!





 
Terem a kertemben ,-évek óta_ zöld, és lila fodroskel, és fekete kel is.
Télen is használom, szép elevenek.
Második évben érlelnek magot.
Levelüket  főzeléknek, ropogós készítésére is használom, de megszárítva porokat is készítek belőlük.
Újabban leveket is készítettem belőlük..
A lilából a  lé kinyerése késes darabolóban felaprítva, majd átszűrve történik.
 Egy elég furcsa sötét lé nyerhető ki belőle.
Ezt a levet egy kevés fehér bor ecettel felöntve, szép lila levet kapunk.

Tészta gyúráshoz is felhasználom.
Itt pelmenyi tésztáját színeztem vele.


Friss fogyasztásra is kiváló.
Por is készült belőle, zöld és piros.
Ez a zöld.



2023. január 9., hétfő

Gesztenye krémes, havas háztető!

                            


Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfel.

Most egy blogjátékra készült. 
A  Parókia konyháján túl blog, ITT
Hull a hó, hull a hó című blogjátékára.

8 tojásból piskótát sütünk,  nagyobb tepsibe.
Erre kerül a krém, a krémre a darált keksz massza.
Krém: 1 cs tejszínes pudingporból 2 dl tejből főzött krém alapot, készítünk.(még melegen diónyi margarint elkeverünk benne,( ettől nem bőrösödik be a teteje)
1db ráma margarint habosra keverünk4-5 EK porcukorral.
A kihűlt pudinggal 1 EK rummal (aroma is jó) jól elkeverjük. 
Hozzá keverünk 2 cs gesztenye masszát.
Keksz massza: fél kg darált háztartási kekszhez adunk
 1 EK rumot,
 4 EK baracklekvárt,
 10 dkg darált diót, 
3-4 EK kókuszreszeléket. 
Jól átkeverjük. 
Ehhez jön még: 3 EK kakaó 1.5 dl tejjel, 10 dkg porcukorral, simára keverve, felfőzzük, még melegen elkeverünk benne egy rámát. 
Ha kihűlt a kekszhez keverjük,fokozatosan, nem egyszerre, nehogy lágy legyen.
Ha lágy lenne, mehet bele  még kókusz reszelék, vagy keksz .
A piskótára kenjük a krémet, rá kerül a keksz massza, szépen rásimítjuk, és megszórjuk kókuszreszelékkel (ez a hó).