2014. április 30., szerda

Tökpüré leves.


A télen sütött tökökből mindig kapartam ki és fagyasztottam le kis adagokban.
Egy gyors püré leves készült most belőle Kevés vízzel felfőztem, só, bors az ízesítés. 
Össze turmixoltam, tejszínnel besűrítettem.
Pirított tökmag és kevés tökmagolaj került a tetejére.
Tápláló, könnyű leves.

Becsinált leves nyúlból.


Nagyon szeretem a nyúlhúst.
Ízletes és egészséges, sokféle képen elkészíthető.
Most az aprólékjából leves készült.
A felkockázott hagymát zsíron megpároltam, a zöldségeket is megforgattam rajta és felöntöttem vízzel. 
Sárgarépa, petrezselyem, karalábé,  és 1 db felkockázott burgonyát takar  a zöldség.
Bele kerültek a nyúl darabok.
Ízesítettem friss tárkonnyal, sóval borssal.
A végén házi cérnametéltet főztem bele.
Remek ízek jöttek össze.

Alma bundában.


Gyors desszert, váratlan vendég esetén hamar elkészül.
Almákat meghámozzuk, magházát kiszúrjuk.
karikákra szeleteljük.
Palacsinta tésztát készítünk,tojásból, lisztből tejből és kevés szódabikarbónából.
Ebben megforgatjuk az alma karikákat és forró olajban kisütjük
 Fahéjas porcukorral és zöld dió karikákkal tálaljuk.
A tejszínhab is illik hozzá.
Praktikus eszközök az alma csumázáshoz és szeleteléshez.
 Csumázó
Szeletelő

Póréhagyma leves.



Egy gyorsan elkészíthető leves,ami finom és tápláló is.
A póréhagymát feldaraboljuk és több léről alaposan megmossuk.
Annyi vízben, hogy ellepje,  3 gerezd fokhagymával, egy csokor kínai metélő fokhagymával feltesszük főni.
Most egy pár darab spárga is került bele, nem rontja el.
Sózzuk borsozzuk.
Aki szereti tehet bele húsleves kockát is.
Ha megfőtt leturmixoljuk.
Tejszínnel még felfőzzük és kész is.
Sonka csíkokat is főzhetünk bele.
Én külön megpirítottam a sonkát, a visszamaradt kókuszzsíron a kenyér kockákat.
Másnap leves gyöngy volt a feltétje.
Ettem már palacsinta csíkokkal, és zabpehellyel is.

Barackos túrós szelet,barna piskóta tésztával.



5db tojásból piskóta készül.
 5 db tojás
 5 ek cukor
1 ek olaj
3 ek liszt
2 ek kakaó
fél cs foszfát mentes sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral,olajjal a robotgép habosra keveri.
A fehérjét habbá verjük
A lisztbe bele kerül a sütőpor és a kakaó.
A habot és a lisztet kanalanként adagolom.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítjuk.
Sütőt előmelegítjük 200°-ra.
5 perc után mérsékeljük 180 C °-ra.
20 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát.

TÖLTELÉK
25 dkg túró
 20 dkg margarin
 4 ek porcukor
fél citrom leve
 2ek kukorica keményítő
3 dl tej
 1cs expressz zselatin
 őszibarack befőtt, eper
A margarint a cukorral ,citromlével simára keverjük.
A tejből, keményítőből főzött massza készül.
Még melegen diónyi margarint keverek bele, így nem bőrösödik be a teteje.
A kihűlt masszát a cukros vajhoz adagolom apránként.
A robotgép keveri simára.
Közben bele kerül a túró és a zselatin is, ez teszi stabillá.
A felkockázott barack befőtt is hozzá került.
A kihűlt piskótát ketté vágom,megkenem a krémmel.

Felébe epret is raktam.
Rákerül a felső lap, kissé rá nyomkodjuk.

Hűtőben 1 óra pihenés után szeletelhető.
Aki szereti csokimázat készíthet a tetejére, de enélkül is finom édesség.






2014. április 13., vasárnap

Diós mikrós -ötperces süti.



Egy gyors édesség.
Egy  közepes jénai tálban keverem össze a hozzávalókat és abban is sül.
Most karamell öntet készült hozzá.
4 ek liszt
1 db tojás
3 ek barna cukor
 1 ek zabpehely
 3 ek darált dió
 1 kk szódabikarbóna
 1 dl tej.
 3 ek olaj
800 W-on 5 perc a mikróban.

Karamell öntet.
4 ek barna cukor
 1 dl tejszín
 1 ek vaj
a cukrot megpirítom.
Hozzá öntöm a tejszínt, főzöm, amíg a karamell darabok elolvadnak.
Ha nagyon sűrű a tejszín, tejjel hígítom.
A  tűzről levéve elkeverem benne a vajat.
Aki szereti a pikáns ízeket kicsi sót tehet a karamellbe, nagyon finom lesz.

Császármorzsa.


Életem első császármorzsája.
Enni már ettem, de még nem készítettem.
Ez a recept az egyik menyemtől van. Ő így készíti, én is így készítettem.
10 gr liszt
100gr búzadara
2,5 dl tej
50 gr cukor-nálam barna cukor
csipet só
Jól össze keverjük, egy órát állni hagyjuk.
3 tojás sárgája
40 gr cukor(barna)
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad az allergia miatt)
Összekeverni és az előző masszához adni, a felvert tojás fehérje habbal együtt.
Vajon sütjük.
Én nem kevertem, kis lepénykéket sütöttem, amit utólag daraboltam.
Így jobban átsül és gyorsabban elkészül.
 Házi vegyes lekvárral(ami kissé darabos) és szeder öntettel fogyasztottam.

2014. április 6., vasárnap

Sült oldalas, zöldséges bulgurral.



A bulgur nagyon egészséges búza töret.
ITT olvashatsz róla még bővebben.
Most sárgarépával, borsóval főtt és sült oldalas, szalonna  pörc ,  sült tarja  volt a feltétje.
A kertemben nőtt fejes salátával, nagyon finom volt.

2014. április 5., szombat

Diós csirkemell csíkok.


60 dkg csirkemellet felcsíkozzuk vékonyra.
                               1 ek balzsamecet. 1 ek  sötét szójaszósz, 
1 ek Worcester  szósz
1 ek étkezési keményítő
Só, frissen őrölt színes bors,kevés víz kerül hozzá, és jól összekeverjük.
Állni hagyjuk fél órát.
Egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon megpirítunk fél marék negyedelt diót.
Kiszedjük, a visszamaradt olajon egy fej lila hagymát 1 szál új hagymát zöldjével együtt felkarikázunk, és kissé megfuttatjuk az olajon.
Ráhelyezzük a csirkemell csíkokat.
Gyakori kevergetés mellett, a vizet pótolva hozzá,  fedő alatt puhára pároljuk.
Vissza sütjük zsírjára.
 A vége felé hozzá adjuk a diót és egy szál karikára vágott új hagymát.
Nálam borsós rizs volt a köret. 
A  fejes saláta már a kertből került hozzá.
Készülhet burgonyával, vagy párolt zöldséggel.
Most finom olasz balzsamecetet vettem.
Eredeti olasz, szőlőmustból készült, és nagyon ízes.

Almás krémes. 3.

.
Almás krémes készült a tavalyi utolsó almákból.
Recept ITT található.
Most nagyobb tepsiben sült és így alacsonyabb lett a tésztája, de így is finom lett.
Visszatértem a krémeknél az új krémes rámára, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Almát bőven raktam bele.



2014. március 31., hétfő

Tejberizses,zabpelyhes rakott babapiskóta.



Ha  rövid idő alatt kell édességet készíteni, mindig ezt készítem.
Igaz pudinggal, de most variáltam.
Tejberizst főztem, fele arányban zabpehellyel.
 Darabolt áfonya, is került bele.
Barna cukorral és édesítővel ízesítettem.
A tűzről levéve vajat kevertem bele.
A babapiskótákat  kávés , zöld dió szirupos tejbe mártva, rétegeztem a grízes krémmel.
Csokoládé öntet készült hozzá, csokoládé, vaj, tejszín és 1 ek zöld dió sziruppal összefőzésével.
Így rétegeztem.

 Rétegezés után a hűtőbe került.
Kihűtés után, tálalás.


Csoki öntettel.
Tejszínhabbal is fogyaszthatjuk.


Kelkáposzta főzelék, pak choi-ból


Egy gyors ebéd a kerti munka után.
Áttelelt a pak choi (kinai kelkáposzta). 
Ebből készült főzelék.
Fokhagyma, vöröshagyma, köménymag, citrombors, himalája só volt a fűszerezés.
Természetesen pár szeletelt burgonya is főtt bele.
Világos rántásra tej és tejföl , ez volt a sűrítés.
A fasírt a fagyóból került elő.
Egy fél óra és kész is volt. 
Vitamindús ízletes főzelék lett.
A maradékot holnap tükörtojással fogyasztom.

2014. március 24., hétfő

Tepertős pogácsa. III.



Tepertős pogácsa készült
A recept ITT található.
Most csak egy fél adagot készítettem.