2014. október 14., kedd

Mentás, karamellás alma.



A mi Szabolcsi piros Jonatán almánkból nagyon ízletes dolgokat 
lehet kreálni. 

Gyönyörű piros színe van, ennek a fajta almának.

Aszaltam is belőle egy jó adagot.



Ma mentás , karamellás almaszeleteket készítettem, a "lapcsánkámhoz" nagyon jó kísérő volt


Az almákat héjastól cikkekre szeletelem.
Egy szélesebb,. nagyobb átmérőjű lábasban
2-3 evőkanál cukrot karamellízálok.
Rádobom az almákat.
4-5 levél menta is kerül mellé.
Pici citrom sav is kerülhet rá, az alma savasságától függően.
Az alma savanykás nedve fellazítja a karamellt.
Ha mégsem enged az alma eléd nedvet, pici víz is kerülhet alá,.
Fedő alatt párolom.
Azért, jó a nagyobb edény, hogy egy rétegben terüljön el az alma,így jobban átveszi a karamell izét.
A fedőt levéve vissza redukálom, elpárologtatok minden nedvességet.
Nagyon ízletes alma szeleteket kapunk. 
Akár palacsinta tölteléke is lehet.
Pudingba, joghurtba keverve is nagyon finom.

2014. október 13., hétfő

Birsalmasajt és gyümölcsbőr.




Az idén is készült birsalmasajt.
Egyenlőre csak kis mennyiségben.
A többi félkészen, üvegbe várja a további sűrítést, jó sűrű lekvár formájában.

2014. október 6., hétfő

Képviselőfánk. II.



                                                    Gyakran megsütöm.
                                Receptet ITT találsz.
Gyorsan elkészül és igazi ínyencség.
A krémek variálhatók .
Most karamell szósz került a tetejére.
Tej és tojásmentes krém készült hozzá.



Vadkovásszal sült kenyerem.


Ezt a kenyeret már vadkovásszal sütöttem.

60 dkg liszt
3 dl tej
2 kk só
1 ek olaj.
1 kk cukor.
1 kk sikér
fél kk aszkorbin
20 dkg vadkovász
Kenyérsütő dagasztotta, aztán kelesztő tálba kelt kint az udvari  asztalon, a napon, 50 percet.


Ezután ott a tálban átdagasztottam, formáztam, újból kelt 25 percet.

 Jénait nedves sütő papírral béleltem ki így raktam bele , a tetejét bevagdostam, újabb 20 perc pihenés.


10 perc a sütőben 200C°-on, majd 170C°-on 45 perc.
A jénai tetőt sajnos késő vettem le, kicsit lenyomta a kenyér tetejét.
Vízzel spicceltem be, egy lábasban víz is került mellé.
Nagyon szép lett. 
Most az olajt kihagytam belőle..
Eddig még egy kenyerem sem beszélgetett velem.
Vajon ő fog cserepesedve beszélgetni? 
Mindjárt kiderül.
És beszélgetett!

És csodás a belseje,az íze.

A végét, a "durcáját", (mi farának is neveztük.) még melegen megettem.
Ilyen finom és szép kenyeret még nem sütöttem.
Szeltem egy jó vastag szeletet, mint gyerekkoromban.
 De haragudott érte az Édesanyám!
Szerinte meg becstelenítjük a kenyeret, ha ilyen vastagot vágunk belőle.
Eltenni is csak az alján fektetve szabad, mert ha másképp rakjuk," megfájdul a háta annak, aki sütötte".
Ezt tartotta a közmondás.
Édesanyám minden sütésből adott a tyúkoknak is.
Megkentem Erdélyből kapott házi vajjal, olvadt rajta.
Zöld húsú saját termésű paprikát ettem hozzá.

Aki nem kóstolta el sem tudja képzelni ezt a fenséges íz világot.



2014. október 4., szombat

Vadkovászom.


Nagyon régen készülök, vadkovászt készíteni, hogy élesztő nélküli kenyeret süssek.
Most rászántam magam.
Egy hete kezdtem.
3 literes befőttes üvegbe következő alapanyagok kerültek.

2 ek fehér rozsliszt
2 ek árpaliszt
2 ek szójaliszt
2 ek búza korpa
 2 ek búzacsíra
2 ek zabliszt
 2 ek burgonya pehely
 2dl vízzel elkevertem és vártam

Este megetettem még 2 ek bl 55-ös liszttel.
Másnap reggelre így nézett ki.

5 napon át etettem 2-3 ek liszttel és 1 dl vízzel
Egy 3 literes üvegben így helyezkedett el.

A 6. napon 20 dkg lisztet kapott és 1 dl vizet.
Az üvegnek a kétharmadáig telt meg.
 Ki vettem belőle kb 30 dkg-ot, a többit a hűtőbe raktam, ott pihen.
 A kivett adaghoz került
20dkg  liszt ,
 1 kk cukor
fél dl tej.
Másnapig kelt.
Reggel újra megetettem 10 dkg liszttel, és 1 dl tejjel.
Délután ezzel sütöttem a kenyerem.

2014. október 3., péntek

Túrós nyögő.

Gyakran  készítek nyögőt, vagy másképpen sztrapacskát.
Most túróval ,mangalica tepertővel ,és sült kolbásszal készült.

2014. szeptember 28., vasárnap

Diós kosárkák.2


 Kosárkák készültek.
 Receptet ITT találsz.
A család kedvence, gyakran készítem.
50 db formám van.
Ezenkívül van még 8 db csillag alakú szilikon formám, most ezekben is kipróbáltam.
Két tepsi sülhet egyszerre.
 Az összeállításban most ez a kis praktikus szerkezet segített a vajat eldolgozni a liszttel.
Így nem melegszik fel a vaj a kezünk melegétől.


 New Yorkból küldte egy kedves internetes ismerős Andrea. Rita hozta haza Magyarországra és küldte el nekem csomagban. 
Egy főzős csoportban mutatták meg és mivel tetszett nekem , kaptam egyet.
Tündéri teremtések, majd a Jézuska küld nekik egy kis ajándékot.


Kókuszos hab
 Diós hab

 Szilikonos csillag formában is sült.
Kisülve.

Kínai csirke bundában.

                                 
A csirke mellet kétujjnyi vastagra, kockázzuk, vagy csíkozzuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Megforgatjuk a bundában. Egyszerre többet is rakhatunk a tésztába, szaporább.
Bő forró olajba helyezzük,  szinte azonnal megforgatom, hogy le ne folyjon róla a bunda.
Aztán fedő alatt, majd a nélkül sütöm.
Még egyszer forgatom.
A bunda:
Sűrű palacsinta tésztát készítünk, sütőpor is kerül bele, vagy szódabikarbóna, az szelídebb.
 Víz, tojás liszt 1 ek olaj.
Víz helyett tejjel is finom.
A mártogatós:
Ketchup, (szója szósz), méz (csili),pirított szezám mag.
Össze is forralhatjuk, akkor jobban tapad a meleg húsra.

A kisütött húsokat még forrón bele forgatjuk a mártogatósba.

2014. szeptember 22., hétfő

Szilvalekváros derelye készült.



Nagyon vágytam már egy kis derelyére. 
Készült  bőségesen, még a fagyasztóba is került belőle.
A nyújtásban ez az olasz tésztanyújtó gép a segítségem.

Ez a kis szerkezet, a derelye formázásban segít.









Rézüstben főtt házi szilvalekvárom van.
 Jófajta  sárga házi tojásokat kaptam.
A szabálytalan, levágott szélek egy lebbencs levest gazdagítanak.
A hagyományos formában is készült.

Formáztam többféle képen.

 Volt házi zsemlemorzsám, amibe a saját sütésű kenyéren kívül  kukorica pelyhet is daráltam.
Egy kis szárított búza csirát is pirítottam bele, ez még ízesebbé tette.
A darált dió sem rontja el.
Kristálycukrot szeretek bele tenni, amivel kicsit át is pirítom a morzsát, jó ropogós lesz benne.
A kifőtt derelyét, ebbe a morzsába forgattam.
Elmondhatom, nagyon ízletes és finom lett. 
Szoktam még kapros túróval is tölteni.
A túrót egy egész tojás fogja össze.

Visszaköszöntek a gyerekkor ízei, az Édesanyám derelyéje.
Minden évben földbe ásott katlanba, réz üstbe főztük a jó , saját termésű berzencei(berbenci) szilvát
A szűkebb családunknak közös réz üstje volt, járt házról házra a rokonságban.
Egy egész nap és éjszaka kevertük felváltva az üstben a ciberét, amíg sűrű lekvár nem lett.
Szomszédok rokonok segítettek a szilva magozástól a lekvár kifőzéséig. 
Mennyi anekdota elhangzott ezen a két napon!
Mi gyerekek szájtátva hallgattuk a tűz melegénél.
Ebbe  a lekvárba nem került cukor, az agyag szilkékben évekig elállt.
Féltve őrzök egy" berbenci" szilva fát, amit a szüleim kertjéből hoztam el.


Valami különös íze van, hiszem, hogy benne van az őseim emléke is.