2018. január 3., szerda

Fürj levest főztem!


Életemben(72) most ettem először fürjet. 
Nem, hogy nem ettem, nem is láttam, csak a mezőn szaladni.
Na, nem ott kaptam el, egy közeli fürjtanyán vásároltam, megtisztítva kaptam, 5 db-ot.
Először levest főztem egy db kis jószágból, ami 25 dkg-os volt.

3 tányér leves készült belőle, vékony eper laska tésztával.
Nagyon ízletes levese van, hasonlít a fácánéra.
A főt fürj húshoz, édesburgonya püré készült .A kertben még volt rukkola hozzá. 

Ez dec 6, tehát Mikulás előtti időpont.
Még sok minden zöld kertben, kellemes idő van.

 Legközelebb a töltött fürjet fogom kipróbálni.
Kaptam még 12 db fürj tojást is, amiből arc és hajpakolás készült.
Pakolás
méz 
3 db fürjtojás
1 ek olíva olaj.
(zsíros bőr típusra, és hajra,  olaj helyett citrom lé)
Ezeket jól kikeverjük villával, és fel is kenhetjük a megtisztított arcra, vagy a megmosott, vízes hajra.

2018. január 1., hétfő

Újévre!





Fasírtgolyók, héjában sült burgonya hasábok, felpirítva.
Sült cékla.
A Luca napján vetett búzámmal díszítve!

Mindenből legyen 2018-ban!
Só, víz, lencse(vörös),kenyér, pénz, sült tök(egészség) !

2017. december 31., vasárnap

Új " családtagok" a konyhában!


A Jézuska egy elektromos szeletelőt hozott,már ki is próbáltam! 
Sárgarépát, zellert, karalábét, petrezselymet,aprítottam zsülienre. 
Két zasckóval ment a fagyóba.

Születésnapomra egy tálas mixert kaptam.
Nagyon jó, 1000W-os, gyors, fokozatosan állítható. 
3 keverőlapáttal, porfogóval,  átlátszó, felső , védő tányérral,utántöltő nyílással.
A sajtos tallért, már ő keverte ki.

Bailey’s házilag.





Bailey’s házilag
Hozzávalók:
100 g capuccino por (mogyorós, vagy karamelles az igazi)
150 g porcukor
Vanília esenc- nálam mandula kivonat
1 tubus cukrozott sűrített tej
7 dl habtejszín
2,3-2,5 dl vodka( szesz, vagy házi pálinka)

Elkészítés:
A tejszínből kb. 2 decit felteszünk melegíteni.
Csomómentesre keverjük benne a capuccino port és a cukrot, forrpontig  melegítjük, majd hozzáöntjük a többi tejszínt,a vanilia(mandula) aromát és a sűrített tejet.
Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vodkát(házi pálinka is jó 
hozzá), üvegekbe merjük, és kész is.


2017. december 27., szerda

Sült céklás, burgonya saláta!


 A mikróban megsült 10 perc alatt a cékla és a burgonya.
mikor kihűl, feldarabolom őket. 
Készítek egy dresszinget.
1 ek rizsecet
1 kk szezám olaj
1 ek mézes mustár
citrombors, só
 1 kk folyékony édesítő, vagy méz 
 natúr joghurt és majonéz tetszés szerint
Most szárított kakukkfüvet és zellerlevelet morzsoltam  bele.
Ebben forgatom át a burgonyát és a céklát, szép rózsaszín lesz a végeredmény, és ízletes.






Karácsonyi zserbóm!


Elmaradhatatlan karácsonykor. 

Tésztája
60 dkg liszt
 1 pohár tejföl (150gr)
 4 dkg élesztő(nálam kovász)+ 1 kk szódabikarbóna
25 dkg margarin( nálam laktózmentes)+1 ek zsír
15 dkg cukor

2 egész tojás+1 sárgája
Most  4 laposan készült.
Kétféle lekvárral, birs és sárgabarack.
Saját befőzés.

A dióba kevés pirított búzacsírát is tettem.
Nagyon finom lett.
A tésztát külön kimértem digitális mérlegen,  4 felé,hogy egyformák legyenek. 
A tepsihez kivágtam egy bele illő sütőpapírt és ezeken nyújtottam a lapokat, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.



Megérte, mert szép egyenletes lett a tészta.




2017. december 19., kedd

Gyümölcsös,rakott mákos!


Megszikkadt kifliből készült. 
Ez most olyan kalács kifli, ami kakaósan csíkos,és édes.
A felkarikázott, szikkadt kifliket egy tepsibe raktam.
Leöntöttem a következő keverékkel.
fél liter tej
3 db tojás
fél cs tejszínes puding
3 ek porcukor
 simára keverem
bele forgatok 20 dkg darált mákot
10 dkg kókusz reszeléket
5 dkg darált diót
Ráöntöm a kiflikre.
Rá reszelek 2 db almát

kerül még hozzá
 3 ek lenmag pehely
reszelt cukrozott citromhéj, és gyömbér
aszalt szilva
 aszalt cseresznye
arany mazsola. 
(ezek  meleg gyümölcs teában puhultak fél órát)
Mindent jól átforgatok a tepsiben. 

Fél órát állni hagyom.
150 C°-os sütőben 40 perc alatt, légkeverésen kész.
Szép pirosra sül az alja és a teteje is.

A mák a kókusszal és az almával , nagyon jó barátok.

2017. december 17., vasárnap

Mézesek 2017!




Elkészült egy adag mézes!
Most egy kedves Erdélyi ismerős receptje alapján!
Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
2db tojás 
5dkg margarin.
csipet só
Mézes fűszerek, ízlés szerint:
fahéj, gyömbér, szerecsendió, citromhéj,mézeskalács fűszerkeverék
Nálam egy kis kurkuma is került bele, szép szint ad neki.
A lisztel elkeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzá kerül minden más és ,jól kidolgozzuk.
Én a robotgépre bíztam.
Legalább egy éjszakát hideg helyen pihen.
Akár egy hétig is eláll a hűtőben.
Nálam 2 napot pihent.
Újból átgyúrtam és kezdődhet a formázás. 
Folpack közt nyújtom, praktikus és egyenletes.
A gyűrődéseket a nyújtófa egyszeri átgurításával eltüntethetjük.


Készültek apró figurák és saját tervezésű alkotások is.
Mézes tál is készült. Egy fém tálat, kívülről, alufóliával bevontam, erre szíveket illesztettem.




A kiszaggatott figurák és a tál is egy éjszakát szikkadt szabad levegőn, így megtartja a formáját.
Semmivel nem kenem le sütés előtt.
 Szeretem a mézes igazi szép aranyló színét.
Díszítéshez porcukor mázat használtam.
1 db tojás fehérjét, csipet sóval , fehér habzásig vertem kézi habverővel . 
Kanalanként került hozzá 20 dkg átszitált porcukor, benne 2 csapott evőkanál kukorica keményítővel.
Közben adtam hozzá 3 teáskanál citromlevet is.
Jó simára kell keverni.
Nylon zacskóba kerül, aminek egy csücskét kivágok, így díszítek.
Szükség szerint kerülhet még bele citromlé.
Egy részét ,jól felhígítom citromlével, ez lesz a terülő máz.
Most dupla adag készült az írókázáshoz.
Piros folyékony ételfestékkel színeztem keveset pöttyözéshez, rózsaszín lett.



















2017. december 5., kedd

Mézeskalács szívből, Mikulás fej!


Mézeskalács figurák készültek
A szív alakúból Mikulás fejet dekoráltam,piros és fehér cukormázzal.

2017. december 4., hétfő

Narancslekvár készült!


Régen készülök, hogy narancslekvárt főzök.
1,2 kg narancsot meghámoztam a fehér részeket is eltávolítottam.(attól keserű lehet)
20 dkg cukorral, egy cs 3&1-ben zselésítővel , kevés kardámommal, pici sóval,állandóan kavargatva, jól összefőztem.
Botmixerrel átpürésítettem, újból felfőztem, és üvegekbe töltöttem.
Papirba csomagolva,  még forrón,ment a hűtőtáskába, száraz dunsztba.
A felébe fehér csokoládét kevertem.
Ennyi lett belőle.
Nekem kicsit kesernyés!