2024. március 3., vasárnap
Búza fű lé készült!
2024. március 1., péntek
Karob poros,tarka kalács!
Tarka kalácsot sütöttem.
(Gizi receptje alapján)
30 dkg liszt(fele rétes)
1,5 dkg élesztő (friss)
1 dl tej
1db citromos Danone joghurt (125g-os)
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá)
3 dkg vaj
1 csipet só
felébe 1 ek kakaó, kevés tejben elkeverve.
Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.
Recepten kicsit változtattam.
Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.
A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.
Kissé kinyújtottam.
Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé.
Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.
A tekercs őzgerinc formába került.
Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.
2024. február 20., kedd
Laktózmentes tiramisu készült!
Együtt főzőcskéztünk!
Laktózmentes maszkarpone készült.
Amikor még nem volt kapható laktózmentes maszkarpone, de már laktózmentes jogurtot kaptam, megtanultam elkészíteni a laktózmenetes maszkarponét.
2024. február 16., péntek
Képviselő fánk.
2024. február 7., szerda
Magok csíráztatása.
A búza fú levet magunk is elő állíthatjuk.
Egy balkonládába vetem a búzát.
legalább kétszer le tudom "aratni".
Ásványvízzel leturmixolom, átszűröm.
Le is fagyasztható, hogy télen is kéznél legyen.
2024. január 27., szombat
Zöld fűszerek, szárítása, porítása!
2024. január 22., hétfő
A borsokról!
A leggyakrabban használt fűszerünk a bors. Ha igazán jól szeretnénk vele ízesíteni, akkor jó ha tudjuk, hogy más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és vörösbors.
A bors hatóanyagait régóta használják mindenféle gyomorbántalom, megfázás, keringési és vérellátási probléma kezelésére.