2013. január 6., vasárnap

Vízkeresztkor a Karácsonyi menüről.

Az advent teendői, a készülődés, még az egy személyes háztartásban is idő igényes. Nem is volt rá alkalom, hogy felrakjam az elkészült finomságok képeit.
Első nap már utaztam a messzi kis unokámhoz 350 km-t.
Most pótolom.
A sütikről már van fent kép. A püspök kenyerek, mézesek is felkerültek.
A zserbót meg nem is fotóztam most, annyiszor készült már .
Szent este halat sütöttem.Róla sincs fotó.
A pulyka sültem ilyen volt.Kusz-kusz készült hozzá.

A 9 éves zöld diómmal ettem.

Mákos guba is készült

A mézesek!
Mikulástól karácsonyig 3 adag készült.
Pogácsák, figurák, díszítve, mogyoróval, simán.

 Sok mogyoróval!
                                                             Itt már csomagokban!
Díszítve a tészta keksz nyomókkal.(klopfoló, üveg dugó)
Figurák!

Annyi készült, jutott belőle, családnak, rokonnak, jó szomszédnak, jó barátoknak.
kapott hozzá mindenki fagyöngy ágat.
Van egy kedves ismerősök, akinek már szólni sem kell és advent első vasárnapjára kapok egy halom fagyöngyöt.
Már várom, most is tepertős pogácsa, kis lélek melegítő, forralt bor,ajándék csomag várta.
Remélem még sokáig számíthatok rá.








2013. január 5., szombat

Bagett, bobájka(guba kifli), zsömle.


Átvariáltam egy kenyér  receptemet, mert "bobájka " tésztát szerettem volna készíteni , a mákos "gubához".
50 dkg liszt
3 ek olvasztott vaj
1 db sült burgonya
2 dkg élesztő
kevés só
 1 ek cukor
 3 dl tej.
1 tk sikér
csipet aszkorbinsav
 egy csésze,  öreg tészta
Az öreg tésztát előző este elkészítette:
 4 ek liszt 
1 dkg élesztő, fél dl tej 1 kk cukor
Meleg helyen volt egy órát, éjszakára hideg spájzba került.
Reggel hoztam ki a meleg konyhába.
A hozzávalók a kenyér sütőbe kerültek, ott is kelt a tészta, bő egy órát.
A sült burgonyát villával szét törtem és a vajjal elkevertem, így került a tésztába, még az elején a többi hozzávalóval együtt.
Következett a formázás.
Most próbáltam ki az új szilikon gyúró lapomat.
Jézuska hozta!






Őket "alakítottam" a tésztából.
bagett, guba, zsömle, ollózott bagett, nagy, kicsi köménymagosan.
Újból keltek  a tepsibe sütő papíron fél órát, majd zsilettel bevagdostam a nagyobbakat.
Amíg a sütő melegedett ők szépen emelkedtek, kinyíltak.
A zsömlét, a guba kiflit előbb olajjal, majd  felvert egész tojással lekentem. Egy rudacskára egész köményt szórtam. 
200 C°-ra  felmelegített sütőbe raktam, bespricceltem jól a tésztákat és a sütőt is vízzel.
10 perc után 180 C°-ra mérsékeltem a hőt..
Így sült még 30 percig.
Ilyenek lettek.



Legközelebb szebbeket formázok.
Az illatuk, az ízük valami mennyei!
És ez csak fél kg lisztből.
Reggelire mézes vajasan!

A toros káposztához is fenséges!
A héjuk ropogós,a belsejük is szép foszlós!















2013. január 4., péntek

Sütő tökös fánkocskák.

Annyit hallottam már a sütőtök adalék anyagként való felhasználásáról, hogy ki kellett próbálnom.
Adva volt :
egy szelet sült tök, kb 5-6 dkg
egy darab héjában sült burgonya
pürésítettem őket 5 dkg vajjal
került bele 1 kisebb tojás
csipetnyi  őrölt szerecsendió
kevés só
kevés szódabikarbóna+egy diónyi élesztős tészta(öregtészta)
 ennek hiányában 1 dkg élesztő is megteszi
4 ek sima liszt.
2 evőkanálnyi reszelt sajt(ennyi volt a megmaradva)
Amint látható maradékokból készült.
Jól összekevertem, legyen lágyabb, szaggatható állagú. Tejjel lehet javítani az állagát.
hagytam állni meleg helyen fél órát.
majd fagylaltos kanállal kis halmokat pottyantottam a forró , bő olajba.
Kétszer fordítom, először közvetlen a behelyezés után, majd még egyszer.
Így jó ropogós lesz és rendesen átsül.
Koronás fahéjas kristály szóró cukorral szórtam meg a tetejét.
Hab zsákba(nylon zacskóba) töltve csíkonként is süthető.
Legközelebb így is kipróbálom.
Ez egy kicsi adag 17 db kis fánkocska lett belőle.
Saját készítésű málna dzsemmel fogyasztottam.
Csodálatos ízek, a szerecsendió, a sajt és a tök együtt, nagyon harmonizál.
Ilyenek lettek!










2013. január 2., szerda


A négy gyertya meséje

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya.

Olyan nagy volt a csend körülöttük, hogy tisztán lehetett érteni, amit egymással

 beszélgettek.

Azt mondta az első :
- ÉN VAGYOK A BÉKE!
De az emberek nem képesek életben tartani. Azt hiszem, el fogok aludni.
Néhány pillanat múlva már csak egy vékonyan füstölgő kanóc emlékeztetett a hajdan fényesen tündöklő lángra.

A második azt mondta:
-ÉN VAGYOK A HIT!
Sajnos az emberek fölöslegesnek tartanak. Nincs értelme tovább égnem.
A következő pillanatban egy enyhe fuvallat kioltotta a lángot.

Szomorúan így szólt a harmadik gyertya:
- ÉN A SZERETET VAGYOK!
Nincs már erőm tovább égni.
Az emberek nem törődnek velem, semmibe veszik, hogy milyen nagy szükségük van rám.
Ezzel ki is aludt.

Hirtelen belépett egy gyermek. Mikor meglátta a három kialudt gyertyát, felkiáltott:
-De hát mi történt? Hiszen nektek égnetek kéne mindörökké!
Elkeseredésében hirtelen sírva fakadt.

Ekkor megszólalt a negyedik gyertya:
-Ne félj! Amíg nekem van lángom, újra meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát.
- ÉN VAGYOK
A REMÉNY!

A gyermek szeme felragyogott. Megragadta a még égő gyertyát, s lángjával új életre keltette a többit.

Add, Urunk, hogy soha ki ne aludjon bennünk a remény!

Hadd legyünk eszköz a kezedben, amely segít megőrizni

 gyermekeink szívében a hit, remény, szeretet és béke 


lángját!






2013. január 1., kedd

Szilveszteri finomságok!

A karácsonyi mértéktelen falatozások után, egy kis mértéktartás következik. 
Főleg, ha az ember rájön, alig bír felállni a szőnyegről, ha az unokájához "leereszkedik" legóból építeni.
Igaz az évek is besegítenek, de el kell ismerni, ha túlsúlyos az ember fia. 
Ünnepek után tenni kell ellene!
Csak az nem rakódik le, amit nem eszek meg.
Nagyon nehéz ez annak, aki magának főz.
A szilveszteri menüm, részben már ennek a jegyében készült.
A lencse  ételízesítős, fokhagymás, hagymás izésítéssel,habarás nélkül. 
Feltétnek virsli ,"leveles tésztás,sajtos pongyolában".
Szezám maggal a tetején .
Ez bizony nem fogyókúrás!
LENCSE ,BUNDÁS ,SZEZÁM MAGOS VIRSLIVEL.

Tököt is sütöttem, a mi vidékünkön szerencsehozónak számít.
 Sütés után ,mézzel és kakukkfűvel ízesítve.

                                              SÜLT  TÖK.

A majonézes salátám, laktózmentes tejföl és  házi majonéz.
A sok zöldség kárpótol.
Mexikói zöldségkeverék, még több kukoricával.
Ecetes, babérleveles, kömény,és lenmagos, szerecsendiós lében pácolt fehér és lila hagyma, héjában sült két szem burgonya,  2 db főtt tojás, savanyú uborka, alma, 2 db főtt virsli került még hozzá.Fehér borsot használtam.
Sovány, fekete erdei pirított sonka kockákkal a tetején.
VIRSLIS ZÖLDSÉG SALÁTA.


Tejes kenyértésztából készültek: malackák, bagett és császár zsömle.
Ezekből ajándékoztam is.
Kocsonyát kaptam cserébe!
Ezenkívül leveles vajas tésztából is készültek malackák, sajttal, sovány fekete erdei sonkával, pizza krémmel töltve.
Sütésnél kicsit deformálódtak, az ízük nagyon finom.
pikáns falatok.
A "dundi" malackák édes kelt tésztából készültek.
 A salátához kiválóak.



 A malackák részletesebb leírása itt található, ebben a blogban.






2012. december 31., hétfő

Elköszönök az elmúlt évtől, várom az Új Évet!

Elmúlt egy év!
Örülök, hogy egy évvel idősebb lettem, hogy megérhettem ezt is. 
Annyi mindent megéltem már.
Remélem az elkövetkező év sem hoz semmi rosszat, vagy legalábbis olyat, ami terhet jelent, megvisel. 
Nem készítek"bakancs listát" .
Ebben a korban talán már nem illik. Jöjjön, ami még jöhet.
Egészséget kérek és szeretetet, békességet a családom körében.
Ezt kívánom mindenkinek.
Hozzanak szerencsét ezek a malacok, és a négylevelű lóherék!



BÚÉK! 2013


Eljött a nap mely lezár egy évet.
A jövőd rejtsen sok boldogságot és szépet.
Álmod, vágyad valóra váljon és rád Boldog Új Esztendő várjon...
Szeretettel,Olgis.

2012. december 24., hétfő

A negyedik vasárnap angyala!


A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. 
Kezében lantot tart, és azt pengeti. 
Közben szépen énekel hozzá.
 Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. 
A béke dalát énekli. 
Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. 
Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.


2012. december 23., vasárnap

Püspök kenyér 2

Készült még egy adag püspök kenyér az összegyűlt tojás fehérjékből.
most nem cukorral, GLUKONONNAL készítettem. 
Van bőven cukros dolgokban részünk, az ünnepen.
Talán ez okozta , hogy kicsattant a teteje.
Tudva levő, hogy térfogat növelőhatása van a glukononnak, ugyanúgy, mint a szorbitumnak.
Íze finom, külleme kívánni valót hagy maga után.
Annyi finomság van benne, hogy elnézem neki ezt a szépséghibáját!
    Áfonya, őszibarack, mogyoró, mazsola,csoki,
                 kandírozott  narancshéj!

Nem megy kiállításra, "csak itt" mutatom meg!

                                   Így is lehet járni!
                                      Ilyen lettem!




2012. december 20., csütörtök

 Szeretetteljes,áldott,békés,Karácsonyt kívánok minden olvasómnak!

http://youtu.be/O8JjyPk4qiI





2012. december 16., vasárnap

Advent harmadik vasárnapja.


A harmadik vasárnap angyala:
Advent harmadik vasárnapján egy fehéren ragyogó angyal jön le a Földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakozik a szívében, és megérinti a fénysugarával. Azután ez a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz, egész testükhöz. Így, még aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s hasonlítani kezd az angyalokhoz, feltéve, hogy tiszta szeretet lakozik a szívükben. De ezt nem láthatja minden ember. Csak az angyalok látják, s azok, akiknek szintén ott van a szemében ez a fény. És csak ha ott van a szemükben ez a fény, akkor mehetünk el a karácsonyi gyermekhez és láthatjuk meg őt.

2012. december 14., péntek

Az én 9 éves, zöld dió befőttem.



 Megmagyarázhatatlanul ragaszkodom a rég múlt idő tárgyaihoz, emlékeihez.
Talán, mert az én korosztályom még ezek között a tárgyak között töltötte gyermek éveit.
Őrzöm Szüleim kredencét, mángorlóját, amit ács nagyapám saját kezűleg készített a rokkával együtt.
 A szövés, fonás apró tárgyait, a hajót, az ülő kézi guzsalyt, a hozzávaló orsót, a bordát.
Nagyapám mívesen faragott dísztörölköző tartóját, rajta a már általam kalotázott dísz törölközővel. Vasaló, kávéőrlő, vaskályha, petróleumlámpa, mind a régmúltat idézik a teraszomon.
Ahányszor rájuk pillantok, a drága szülői ház jut eszembe.
 A nagy diófa, a két nagy sárgabarackfa, a szilva, cseresznye, alma, körte, birs alma, akkor kincset jelentettek számunkra.
Aszaltuk a gyümölcsöket télire, mert cukorra nemigen futotta a befőzéshez.
A tél levese az aszalt szilvával, susinkával(aszalt almaszirom), igen nagy csemege volt.
Szép emlékeim közé tartozik az a kép, ahogyan
Nagymamám ül egy díszes karosszéken és diófa ággal legyezi magát, ezzel tartja távol a legyeket a környezetéből.
 Időnként vittem a friss ágat, mert ellankadt az előző levele.
Nemes feladat volt ez, mert cserébe olyan elbeszéléseket kaptam az Amerikát megjárt nagymamámtól, amire a ma is csodálattal emlékszem. A narancs ligetek, a rozmaring erdők, Fiume, az amerikás magyarok”burdos” háza, a gyári munka, számomra akkor a tündérmese volt.
Örömmel találtam a facebookon lapjukra. Előbb a játékra figyeltem, kapartam, kerestem Szőke András képét. Nem jön össze három.
Pedig ő egy különös, számomra sokoldalú és viccesen megnyerő ember. A zöld diót is jó lenne megnyerni. Aztán mentem az idővonalra és nézem a videót a zöld dió készítéséről.
Jánkmajtis, hiszen itt van tőlem pár km-re (Aranyosapátiban élek, itt tanítottam 33 évig) és nem hallottam hírét sem a zöld dió feldolgozásnak.
A videó nézése közben ugrott be, hogy ilyet én is készítettem évekkel ezelőtt. Mennyit dolgoztam vele!!!
Héját szivaccsal lesúroltam, kötőtűvel megszurkáltam az 5 literes befőttes üveg tele lett. Vízzel felöntöttem, naponta cseréltem4 héten át.A látogatóba érkező húgom, amikor meglátta ez volt a reakciója: ezt az ocsmányságot akarod majd velünk megetetni?
A család nem segített be, nem kedvelték a különleges egyedi íze miatt.
Végül csak a húgommal ketten ettük meg
Vagy talán mégsem? Irány a nyári konyha télire lezárt spájza. A több éves lekvárok befőttek között emlékeim szerint lennie kell egy kis üveggel zöld diónak.
Megvan! Egy kis hosszúkás olíva bogyós üvegben.
Elő a fényképezőgéppel, meg is örökítem.
Címke is van rajta. Zöld dió 2003. június.
Próbálkozom a kinyitással, ami nem könnyű kilenc év után.
Végre sikerül. Izgalommal szedem ki, felvágom, ízlelem, egy kilencéves csoda íze olvad szét az ízlelő bimbókon. Mennyei!!!
A fahéj, a boróka a szegfűszeg íze a cukor barna szirupjával keveredve.
 Elvarázsolt!
 Szeletelve is lefotóztam. Kardamom nem került bele, akkor még nem volt elérhető számunkra. Ma már ismerem és használom.
A sírás környékez, a húgommal osztanám meg, de ő már egy éve elhunyt.
Milyen jó lett volna Karácsonykor a sült hús mellé együtt elfogyasztani.
Remélem a családomnak, az unokáimnak most már ízleni fog.
Gyorsan visszazárom az üveget, 2012. 12. 14. ---17.01 perckor.(ez éppen most történt meg)
Hideg helyre került a spájz többi befőttje közé, ha kibírt 9 évet Karácsonyig már csak eláll!




                 


2012. december 13., csütörtök

E-heti kenyerem.

Kipróbáltam a gyors kovászt. 
Most azzal sütöttem. Nagyon jó lett, szép a belseje, puha, jó ízű.
 fél kg liszt
gyors kovász
2 dl víz
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum
1 tk só
1 kk cukor
1 ek olaj
Gyors kovász.
1 ek búzakorpát, 1 ek búzacsírát, 1 ek zabkorpát,3 ek sima lisztet, 1 dl langyos vízzel, 1 dekányi élesztővel,1 kk cukorral elkevertem.
 Meleg helyen pihent, amíg megindult.
Úgy egy fél óra múlva kikérezkedett az edényből, amibe raktam. 
Áthelyeztem egy nagyobb műanyag tálba , még tettem bele 1 kanálnyi lisztet, jól összekevertem, letakartam és ment hideg helyre a spájzba.
Pihent másnap délutánig.
Dagasztás előtt fél órával meleg helyre tettem, hogy beinduljon.
Ő került még a kenyér alaphoz.
Kenyérsütő dagasztott, kelesztett.
Villanysütőbe,  sütőpapírral bélelt cseréptálba,gőzbe sült.


ITT AZ EREDMÉNY!