2015. július 30., csütörtök

Töltött cukkini!


A meghámozott cukkinik belsejét kivájom.
 Sózom, borsozom.Kivajazott tepsibe kerülnek
A megfőtt, sárgarépás, borsós rizst összekeverem a pörkölt szerűen lesütött darált hússal.
A maradék pörkölt is jó. Nálam a rizs is maradék volt!
(Nálam legtöbbször van készen a fagyóban.)
Egy nyers tojás, só bors kerül még bele.
Jól össze dolgozom, ezzel töltöm meg púposan a cukkíniket.

Tetejére tojással elkevert tejföl, rá reszelt sajt kerül.



Kevés vizet öntök alá, lefedem alufóliával.180 C °25 perc.
A fóliát levéve 4 perc grillezés. 
Így lesz szép piros a teteje.
Van, aki csak hússal tölti,  nekem úgy nehéz étel, én zöldséges, húsos, rizzsel szeretem.


Kapros,kenyér lángos!


Ma délelőtt a rádióban a lángosról volt egy elbeszélés.
Nagyon megkívántam, olyan részletesen elbeszélték a lángos sütését a régi időkre emlékezve, amikor még a pékhez vitték a kenyeret, de kivettek belőle és otthon lángost sütöttek. Olajban, vagy tepsiben, egyben.
Befejeztem a zöldbab pucolást, az ebéd főzést és gyorsan a kenyérsütőbe került  a lángos alapanyaga.
Tej, tojás, liszt,(rétes és sima) 1 kk tyúk zsír, só, élesztő,(nálam saját kovász) pici cukor.
Semmit nem mértem, csak figyeltem az állagát és javítottam. 
Hol tejjel, hol liszttel, amíg kenyér tészta állagú lett.
Remek kis cipó kerekedett.
A gépből kivéve átdagasztottam,pihent egy fél órát a pulton.
3 kisebb cipót kivettem
40 C°-ra kapcsoltam a sütőt, ott kelesztettem tovább, már kinyújtva,  a tepsiben.
A kis cipókat egy idő után, kerekre formáztam és vékonyra.
Közben elkészült a tetejükre  a kapros, fokhagymás, tejföl.
Került bele pár levél tárkony, oregáno, és izsóp is.
Egy tojással és reszelt sajttal tettem még tartalmasabbá.
 180 C°-ra vettem a sütőt, a tepsin a lángos már benne, de még tejfölös massza nélkül, csak 20 perc után kentem rá. 


A kis lángosokat azonnal megkentem, 10 perc alatt megsültek.
Mire a tepsibe megsült, a kicsik már elfogytak. 



Sima kenyér tésztából ettem először egy idős néni invitált meg kóstolóra.
Azóta többször készült.
Édesanyám a kemencébe sütötte ,a kenyér tésztából elvett egy keveset, kerekre igazította.
Kacsa zsírral lekente, az ujjával mélyedéseket nyomott bele, kaporral leszórta.
Ma is magam előtt látom a mélyedésekben összegyűlt zsiradékot.
Régi paraszti étel, általában a habart levesek(bab, burgonya) mellé készítették őseink, második, laktató fogásnak.
 Most még finomabb lett, a tejtől és a tojástól. 
Máskor csak vízzel készül. Az illatával tele a konyha. 
Kenyér és kapor illat lengi be a lakást.
Kutyusom Foltos az ajtóban várta a kóstolót.

Egy kis kerek lángosnak parancsolt!

Azóta is itt alszik az ajtó előtt, látjuk egymást a szúnyoghálón keresztül.



2015. július 26., vasárnap

Gránátalma szirup!


Kaptam egy liter 100%-os gránátalma levet.
Befőztem jó sűrűre, és cukor hozzá adásával szirupot főztem belőle.
Sokáig eláll a hűtőbe.
Krémek , habok ízesítője lesz.

2015. július 14., kedd

Cukkinis,oregánós pelmenyi készült.


Kétfajta nagyságú  pelmenyi készítőm is van.
Most a nagyobbikat használtam. Bár ez sem túl nagy.
Egy tojásból, 1 ek olajjal, liszttel,szárított oregánóval tésztát gyúrtam.
Kétfelé osztottam.

 Az elsőt kinyújtva, kerül a pelmenyi készítőre. 

Rárakom a tölteléket.

Itt látszik, sokat raktam a töltelékből.
 Ki is nyomta oldalra a nyújtófa. 
A lelógó részeket a kinyomott töltelékkel újra össze gyúrtam és átnyomtam a készítőn.
Ez is finom lett.
Ráhelyeztem a második tésztát, és a tésztanyújtóval erőteljesen végig megyek rajta többször is, amíg el nem vágja a készítő kiálló része a tésztát.

Ezután megfordítva a készítőt, kissé a pulthoz ütögetve a szélét, kihullanak a kis pelmenyik.


               Sós, olajos vízbe főzöm ki. 
Oliva olaj, vaj, oregánó keverékbe átforgatom.
Töltelék:
Egy fej hagymát megfonnyasztok, kókusz zsírban. 
A reszelt cukkinit megpárolom rajta.
Oregánó, kevés kapor, piros paprika só, bors ízesítette.
Vágtam még bele egy pár szál metélő fokhagyma szárat, és kevés, zöld majoránnát is.
Mikor kihűlt, ezt kevertem a darált sertés húsba.
Most nyers tojással nem kötöttem meg, a cukkinitől jól összeáll.
Csodálatos ízvilág.
Fogyasztáskor kerülhet  bármilyen pesztó, tejföl, vagy sajt a tetejére, ezekkel csak átmelegítem.
Van, aki külön szószt készít hozzá.
Régebben készítettem már, csak húsosat és kapros túrósat is!


   
Itt egy videó róla!
Sütve is finom!
Ezzel a kis szerkezettel gyorsan lehet  szabályosköröket kivágni.

Itt egy videó róla!
https://www.facebook.com/Olgiska/videos/1348523162641451
Ezek a kisebb készítők!

Ha nagyobbakat szeretnénk ezzel is el lehet készíteni!



2015. július 11., szombat

Fordított, gyümölcsös lepény!


Egy gyors süti.
Vendéget várok, egy régi tanítványomat,aki visszajön a gyermekkora emlékeit keresni a faluba, Dorogról. 
Engem is meglátogat.
Ezzel a sütivel kedveskedek neki.
A fordított barackos receptjét választottam.
Most fele magozott megy, fele barack.
Szerintem finom lett.

2015. július 7., kedd

Eperhabos gofri.


Gyakran sül nálam gofri.
Szeretem, mert hamar elkészül,és variálhatom, mivel fogyasztom. 
Most eperhabbal készült. 
Eperhab: 3 tojásfehérjét , egy marék eperrel,  kristály cukorral, robotgépben kemény habbá keverem. 
Vigyázat!!!! Nagyon fröcsköl, én letakarom egy konyha ruhával, vagy kint az udvaron készítem.
Most a habba került egy evőkanál gránátalma szirup is, amit magam készítettem.

Egy gyors ebéd!


Biztosan van más is úgy, hogy  eltölti az időt, pl. a kertben,ott éri a déli harangszó, és nincs ebédje.
Egy főzelék, sonka, kolbász, buggyantott tojás feltéttel, mindig hamar elkészül.
Nálam egy burgonya, vagy tök  főzelék készül el hamar.



Rántott csirke szárnyak , puffasztott amarántos panírban.


Kevés volt a panírhoz a házi zsemlemorzsám. 
A vendég, már úton, idő nincs zsemlemorzsa készítésére.
Így puffasztott amaránttal, és szárított búza csirával pótoltam ki .
Most .főtt, bulgur volt  a köret.
Nagyon finom lett , bár kicsit sötétebb a színe kisütve a panírnak.



2015. július 5., vasárnap

Habos, kávés süti, mikróban.


Már többször is elkészítettem ezt a kávés szeletet a mikróban.
Most habbal variáltam.




 3 tojásfehérjét a robotgéppel felvertem, kevés sót és 1 ek citromlevet adva hozzá.
Mikor már jó kemény, 2 ek gránátalma szirupot adtam hozzá, és 2 ek porcukrot.
A végén 2 ek kukorica keményítőt.
A süti jénaiba sült, 4 perc 800W.
Ekkor került rá a hab és még 2 perc 700W-on.
A zsebsárkánnyal  meg karamellizáltam a tetejét.

Fogyasztáskor is csurgatok gránátalma szirupot a tetejére!



Gránátalma szirup: 
8 dl  100%-os gránátalma levet .30 dkg cukorral befőztem méz sűrűségűre, ,gyakori kevergetések mellett.
Vigyázva, ne karamellizálódjon meg a cukor.
Hűtőbe eláll, a levendula sziruppal együtt.
Krémekbe, habokba, kekszekbe nagyon jól felhasználható.

Bundázott tökvirág!


Sok mindent készítek a cukkiniből,de a virágját eddig még nem használtam fel.
Most megtörtént.


Sörtésztában és zsemlemorzsásan is finom.
Sörtészta bunda.
2 tojás
1 dl sör,
 3 ek rizsliszt

Bundáztam még, karfiolt, cukkinit, gombát is.
Most rizslisztet használtam a bundázáshoz.
Zöld borsós rizs volt hozzá a köret.
Tegnap, reggelire sült tökvirág készült, hagymásan, kevés friss kakukkfű és majoránna ízesítéssel, fehér borssal.
A bundázott zöldségek.
Zsemlemorzsásan.


2015. július 4., szombat

Cukkini, és virágja!


Minden évben terem a kertemben. 

Szereti a családom és én is.
Cukkini felkarikázva,már a fagyasztóba is került, télre.
Sokféle módon készítem.
Rántva, sütve, főzeléknek, töltve, rakottan, lecsóba.
Vagy csak egyszerűen lereszelve, rántottának.
Egy kis piros mangold nyéllel, kaporral párosítva.



Most a virágját próbáltam ki.
Hagymásan sütöttem le, nagyon finom. 
A hagymát olajon megpárolom,  én sózom is,és átforgatom rajta a cukkini virágokat. Gyorsan megpárolódik. Fehér bors kerül rá a végén.
Ma is szedtem egy adagot, holnap reggelire készül.
Rántani is szokták a virágot,palacsinta , vagy sör tésztába forgatva.
Hallottam már , hogy megtöltik, fűszeres,sajtos, darált hússal,és sütőben megsütik.