2021. június 16., szerda
Palacsinta, epres, maszkarpónés túróval!
Palacsinta:
2 ek burgonya keményítő
1 ek kukoríca liszt
3 ek sima liszt
3 db tojás
pici só.
1.5 -2 dl tej- de a hozzávalók minőségétől változhat
1 ek olaj
édesítő
A tojásokat, kevés tejjel, a száraz hozzávalókkal simára kevertem, majd került hozzá a többi tej is.
Hűtőbe pihen 2 órát
Töltelék:
Házi készítésű túró- ma készült.
maszkarpone
cukor
eper dzsem(éppen akkor lett kész az idei dzsem)
Kevés mandula aroma.(vaniliára allergiás vagyok)
Labels:
palacsinta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Fűszeres rudak, kenyér tésztából!
Labels:
sós rudak
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. június 7., hétfő
Cserépedényben ,sütőben ,készült tormás ,mángoldos töltike, !
Először használtam a sütőben, ezt a káposzta főző, cserép edényt.
Torma ,és mangold levélbe tekerve készült.
Házi darálás, saját szitálás a kukorica kása.
Füstölt, kockázott tarjával, és darált sertés dagadóval.
Zöld fűszernövények kerültek az edény aljára:
izsóp, kapor, majoranna, oregánó, metélő fokhagyma szár.
A sonka bőre és kolbász is ízesítésnek került bele.
Torma ,és mangold levélbe tekerve készült.
Házi darálás, saját szitálás a kukorica kása.
Füstölt, kockázott tarjával, és darált sertés dagadóval.
Zöld fűszernövények kerültek az edény aljára:
izsóp, kapor, majoranna, oregánó, metélő fokhagyma szár.
A sonka bőre és kolbász is ízesítésnek került bele.
A töltelék a szabolcsi töltött káposzta receptje, csak rizs helyett kukorica darával készül.
. Elő melegítettem 200 fokra a sütőt.
Ezután kerültek bele a vízzel felöntött tekercsek, később a paradicsom.
Egy kisebb tányérral nyomtattam le a töltikéket, a fedő is rákerült.
40 perc alatt kész lett.
A cserép edény nagyon jól tartja a hőt, még a kivétel után is puhult, és minden levet felszívtak a tekercsek.
Nagyon finom lett.
. Elő melegítettem 200 fokra a sütőt.
Ezután kerültek bele a vízzel felöntött tekercsek, később a paradicsom.
Egy kisebb tányérral nyomtattam le a töltikéket, a fedő is rákerült.
40 perc alatt kész lett.
A cserép edény nagyon jól tartja a hőt, még a kivétel után is puhult, és minden levet felszívtak a tekercsek.
Nagyon finom lett.
Labels:
töltike tormalevélbe
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. május 30., vasárnap
Kenyér tésztából, többféle!
Kovászos kenyér sült!A tésztából elvettem egy kis adagot.Került bele még:
1 db tojás
kevés szódabikarbóna
zöld fűszer poromból-saját készítés!
zöld fűszer poromból-saját készítés!
kevés tej
só, bors
1 ek olaj
lágy, de nyújtható tészta lett
Kis lángosokká nyújtottam, meg készültek kis párnácskák is.
Olajban sült ki.
Szép sárga a házi tojástól, és ízletes lett, a fűszerektől.!
Sajttal, só pehellyel a tetején!
Labels:
sós süti
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. május 26., szerda
Fenyőrügy szirup készült!
A saját kertem fájáról leszedett fenyő rügyeket cukorral rétegeztem.
A cukor kivonja a nedvességet a fenyő rügyekből.
Több héten át érik össze.
Ez a hideg készítés.
Mikor folyós átszűröm .
A visszamaradt rügyekből finom tea készíthető.
Ez a hideg készítés.
Mikor folyós átszűröm .
A visszamaradt rügyekből finom tea készíthető.
Melegen is készíthető, akkor 1 liter vízből, 1kg cukorból(de lehet cukorpótló édesítőszerből is) 1 kk citromsóval szirupot főzök.
Ha lehűlt, bele rakom a fenyő rügyet.
Jól átkeverem.
Áll benne, 2 napig hideg helyen.
Időnként átforgatom.
Leszűrés után kis adagokban lefagyasztom.
Most a jégkocka készítő tasakokba is kerül, lefagyasztásra.
https://egeszsegter.hu/cikk/1437/a-fenyoszirup-magiaja
"A friss ágakat, hajtásokat április-májusban gyűjtjük, a fenyővirágot májusban.
A fenyővirág emeli a vitális energiát, a friss hajtások gyógyítják a bőrbetegségeket, a rühet és a köszvényt, hajnövesztőként is kitűnő.
A tűlevél gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat és illóolajokat is tartalmaz.
A tűlevelekben hatszor több a C-vitamin, mint a citromban vagy a narancsban.
A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok rejtőzködnek, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják.
A természetes keverékben nagyon sok C-vitamin van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még a betegségek kialakulása előtt a szervezet védekezőképessége résen legyen, és elejét vegye a bajnak. Emellett még remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik kimerültnek, stresszesnek magukat, és nyugodtan használjuk a gyógyteák édesítésére is."
"Kiemelkedő hatásfokkal gyógyítja a légúti betegségeket. Csillapítja a köhögést, a torokfájást, nyugtatja a légutakat. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. Tüdőerősítő hatásáért köhögéscsillapítóként használják
A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható
Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti."
Labels:
fenyő szirup
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Kekszet sütöttem!
Mindenből volt egy kevés maradék, adta magát, hogy egy keksz készüljön.
rizsliszt
tojás
zabliszt
tojás
zabliszt
pirított zabpehely
kókuszvirág cukorlótuszgyökér por
karob por (kakaó helyett)
vaj
1 ek méz
mazsola ,áfonya (őket gyümölcs teába áztattam.)
kókuszreszelék
szezám pehely
pici só
sütőpor
Kevés tejföllel nyújthatóvá dolgoztam.
Labels:
keksz
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. április 25., vasárnap
Magnólia szirom teája télre, jégkocka készítőben, lefagyasztva!
Erről az udvaromban nővő, 28 éves, magnólia fáról szedem a szirmokat, a levele is gyógyhatású, és a kérge is.
Ízletes tea főtt a szirmokból!
"A magnólia rügyeit is fel lehet használni, többek között fejfájás, idegrendszerei betegségek, és gyulladások esetén alkalmazható. A magnólia ezen kívül bizonyítottan hatásos szív-, és érrendszeri panaszok, illetve csontritkulás esetén is. Emellett még teát is készíthetünk belőle, ami tökéletes orrmelléküreg-gyulladás, és arcüreg problémák esetén."
Praktikus megoldás a jégkocka készítő felhasználása, ha valamiből, csak kis adagot szeretnénk felhasználni.
Labels:
jégkocka készítő
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. április 22., csütörtök
Egy, tavaszi reggeli!
Mai reggelim!Sült, házi szalonna, házi tojással.
Zöldek a kertemből:medvehagyma, metélő fokhagyma, fekete sóska, bazsalikom..
Bazsalikom saját vetés, saját magból,cserépben, az ablakban.
A kenyér is saját sütésű, kovásszal készült.(a kovászt is én készítettem)
Hozzá egy finom magnólia virág tea, erről a fámról.
Labels:
kertemból
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. március 6., szombat
Majomkenyeret sütöttem!
Előzőleg elkészült az almás töltelék.
5-6 db almát lereszelt a robotgépem,amit piros szőlő mustban megpároltam.
Ízesítettem:
fahéjjal
kardámommal
tonka babbal
pici sóval
citromlével
fele-fele cukorral és eritrittel ízlés szerint.
1 cs tejszínes pudingot, 2 dl tejjel felfőztem, az almához kevertem.
a végén a tűzről levéve 10 dkg vajat kevertem bele
Hagytam kihűlni, jól bezselésedett.
KELT tészta készült a bevált recept szerint.
Kelesztés formázás után(ez nálam a feltekerés bejgli alakban)
ujjnyi vastagra kinyújtva, olvasztott vajjal megkenve kockákra vágtam, megtöltöttem a pudingos almával
Kis gömböket formáztam, amit olvasztott vajba, majd fahéjas kristálycukorba forgattam.
Három sor került egy kuglóf formába.
Tetejét megcsurgattam a maradék vajjal, megszórtam a maradék kristály cukorral.
Duplájára kelesztettem.
Előmelegített sütőbe került 180 fokra, légkeverésen kb 45 perc alatt kész.
Figyeljük, ha a tetején a cukor nagyon barnul, vizes sütő papírt vagy alufóliát tegyünk rá, és kapcsoljuk le a légkeverést.
Nagyon finom a rásült, fahéjas cukor,és a savanykás alma együtt.
Labels:
majomkenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. február 12., péntek
Zsíros bödön, vájling és társai!
Ezek az edények régen,alapvető felszerelései voltak egy falusi konyhának.
Nálam ebben a 2 literes zsíros bödönben kacsa zsír van.
Ebben a"bucser"-ben mangalica zsírt tartok.
Régen,ilyen edényben vittük az aratóknak a levest.
Vagy ,jól lekötve a kútba engedték benne a finom hús, vagy gyümölcs levest, mivel még nem volt hűtő.
Még több régi típusú edényem is van.
Nemrég kaptam házi kukoríca darát.
LISZT ÉS KÁSA lett szitálva.
Itt is az örökölt, régi tálakat használtam.
LISZT ÉS KÁSA lett szitálva.
Itt is az örökölt, régi tálakat használtam.
Ez a tésztaszűrő tál és a mellette lévő tál is örökség.
Mindig ebben tartotta a kedvenc kiflinket.
Most én is megsütöttem.
A terítőt is Ő varrta.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. február 9., kedd
Sajtos, lenmagos,sok fűszeres, kockák készültek!
40 dkg liszt-fele rétes-plusz 1 ek teljes kiőrlésű liszt keverék-(4 féle) - Ezékiel lepény kenyere liszt.
1 tojás+ 1 sárgája
15 dkg kovász
1 tojás+ 1 sárgája
15 dkg kovász
1 kk sikér
2 kk só
1kk lótusz gyökér por
1 kk kókusz virág cukor
pici kurkuma,(ettől szép sárga )
2 ek szelénes szezám pehely
1 ek kendermag fehérje
kevés őrölt guineai bors
1 ek mákolaj
1 ek kacsazsír
kb 2dl tej
Robotgép össze dagasztja.
A dagasztás végén rakok hozzá:
2 tk kömény magot,
1 ek lenmag pelyhet
most került bele 2 ek darált kacsa tepertő
Kelesztem, közben félóránként kinyújtom feltekerem ,mint a bejglit, nálam ez a hajtogatás.
Szép leveles lesz.
(Másfajta tészta tekerése, hajtogatása látható!)
reszelt sajt,
köménymag
és tengeri só pehely kerül a tetejére.
A tepsin kelesztem fél órát.
180 fokon, légkeverésen 35 perc alatt sül készre.
Ezeket az alapanyagokat használtam még fel hozzá.
Labels:
sós rudak
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. február 7., vasárnap
E-heti kovászos kenyerem.
A heti szokásos kenyerem.
RECEPT:
65 dkg liszt, ebből
3 ek rétes,
2 ek vegyes teljes kiőrlésű liszt(Ezékiel próféta lepénykenyere lisztből)
1 ek útifű maghéj
2dl tej 1.5 dl víz,
1 kk sikér,
1tk cukor,
1 ek olaj,
20 dkg saját készítésű kovász(élesztő nélküli)
2 tk só.
1 csipet aszkorbin(C vitamin) így nem morzsálódik a kenyér.
Gyúrás, háromszor hajtogatás, (közben 1 fél órát pihen.)
Előző este 20 dkg lisztből, a kovászból, 1.5 dl vízből 1 tk cukorból bekovászolok, zárt edényben a pulton kél reggelig. Ehhez kerül a többi hozzávaló, gép dagasztja, majd kézzel át dolgozom.
Ezután jönnek a hajtogatások, háromszor,félórás pihentetéssel.
Egy órát pihent a pulton, sütés előtt a kerámia edényben!
Bő választék, minőségi ,jó árban lévő termékeik vannak.
https://enjoy-me.hu/termekkategoria/konyhai-termekk/keramiak/
Van egy nagyobb káposzta főző edényem is.
Ezek az edények csak sütőben használatosak, vagy kemencében, nyílt lángon nem.
A 250 fokos sütőbe került, áztatni nem kell az edényt. 10 perc után mérsékeltem a hőt 200fok légkeverésen.
Végig a 45 perc sütési idő alatt rajta volt a tető,berakáskor a tetőt befújtam vízzel.
Sütőpapírt raktam bele ,olyan tisztán vettem ki, mosogatni sem kell. csak áttörölni.
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)