Egy tejes, olajos piskótába, főzött puding került bele, a tetejére az eper.
2022. június 7., kedd
Epres, pudingos sütemény!
Egy tejes, olajos piskótába, főzött puding került bele, a tetejére az eper.
2022. június 1., szerda
Csapos,limonádés üvegem!
Megleszünk!
2022. május 27., péntek
Hagymaszárból!
Gyerekkorom ízvilágát idézi fel.
Édesanyám gyakran készítette, reggelire..
Megsózva sütöm, de ne lágyuljon el, legyen roppanós kicsit.
Nagyon egészséges a hagyma!
2022. május 26., csütörtök
Házi, túrós tésztám!
2022. május 19., csütörtök
Kenyér és bagett sült!
Tegnap sültek!
Most egy kis élesztő is került bele a kovász mellé, mert nem bíztam a kovászom erejében!
Ezt a receptet használtam:
20 dkg kovász-csipetnyi élesztő.
2022. május 18., szerda
Komatál!
Anyák iránti figyelmesség!
"Ez a szokás még az 1980-as években is elmaradhatatlan jele volt a közösségi összetartásnak, az egymásra figyelésnek. Nem tévesztendő össze a kolozsmával, a keresztanya ajándékával. A szoptató anyáról való gondoskodással azt biztosították, hogy az anya minél hamarabb megerősödjék a szülés után, és bőséggel tudjon szoptatni.
A komatál a lehetőségekhez mérten gazdag, tartalmas ebéd és bor volt, vidékenként változóan kettő-kilenc napig a szülés után. Egyes helyeken az asszonyavatásig vittek komatálat.
A komatál fogásainak száma mindig páratlan volt. Az első és az utolsó komatálat általában a fő komaasszony küldte, a többi komaasszony pedig naponta váltotta egymást. Nem csak a komaasszonyok küldtek komatálat, hanem a keresztelőlakomán részt vevő vendégek is megrakták a „komacsészéket”. A komatálat az illendőség szerint az kóstolta meg először, aki vitte, és ő előtte ette meg az anya és a családja. A tál vivője a szokás szerint erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és ellátta jótanácsokkal."
Mai napig őrzöm, ha együtt a család ebben tálaljuk a húslevest.
Édesanyám komakendőt hímzett pamut vászonba, hófehér mintával, saját szövés volt, szépen kirojtozva, a széle ki azsúrozva.
A második fogást, két pecsenyés tál közt, szintén kendőbe kötve helyeztük el.
Igy könnyű volt vinni, mert gyalog mentünk ám a falú másik végére is!
Hideg kiflinek hívtuk, talán azért, mert hidegen is finom volt, a disznó zsírral gyúrt tésztája.
Azóta is próbálgatom a sütését, de soha nem lesz olyan finom, mint amit Ő készített.
2022. április 28., csütörtök
Sült, túró gombóc!
darált kukoríca pehely
szárított, pörkölt búza csira-ezek keveréke
2022. március 26., szombat
Kefirből készült, valami!
2022. március 24., csütörtök
Édesség ,sütés nélkül!
2022. március 18., péntek
Fekete kellel ,csicsókával, dúsított, zöld lapcsánka!
Kertemben áttelel a fodros, és a fekete kel.
ITT olvashatsz róluk bővebben.
https://nepgyogyaszat.com/cikkek/fodros-kel-a-szuperzoldek-sztarja/?fbclid=IwAR1Te1BhbkFuKgVgTPCrW8lA7e5sbvlu2nff2hWucdQhV5xxz5-ljwEnaEg
Késes darabolóban(kutter) aprítottam fel a hozzávalókat.
2022. március 8., kedd
Töltike készítő szerkezetem!
Kézzel ilyeneket tekerek, ez a masina csinosabbakat készít!
2022. február 18., péntek
Krumpli lángos-laska.
lisztet egy tojást,
2 ek saját kovászt, kevés vízben elmosva.
só.