2023. március 4., szombat

Kovászos kenyereim, tangzhong technikával!


Újabban a kenyereim a TANG ZHONG technikával készülnek.
Cserép edényben, samott kövön sütöm.
Természetesen ,élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal.
Legutóbb, még kenyér gofrit is sütöttem.

 Kicsit változtattam a kenyér készítésen. Tangzhong eljárással készítettem, egy fehér kenyeret.
A kenyér receptem 
50 dkg liszt 
25 dkg saját készítésű kovász
1 kk cukor
1 kk sikér
 2 tk só,
 1 ek olaj
 3,5 dl víz
késhegynyi C vitamin(igy nem morzsálódik)
 10 dkg lisztből 1.5 dl tejjel(nem vízzel)
Sűrű pépet főztem.
Mikor kihűlt,
 hozzá kevertem a többi hozzávalóhoz.
Robotgépre bíztam  a dagasztást.
 Kézzel is jól átgyúrtam.
 Kétszer hajtogattam, félóránként.
 Cserép edényben(alatta sütő papir) kelt jó magasra, kb 1 órát.
 Vastag samott lap van a légkeveréses sütőmben, abban sült fedő alatt 10 percig 220 fokon, majd a fedőt levéve 35 percig 200 fokon, gőzben(mellette egy őzgerinc formában párolog a szűrt víz)
Az utolsó 10 percben kiveszem az edényből, és talpon sül a samotton.










2023. március 2., csütörtök

Air fryer-ben készült gyors ebéd!

Batáta, sertéshús szeletek, és egy korai saját nevelésű pakcsoj, és párolt kovászos káposzta.

A hús szeletek fűszerezve (só, bors, izsóp, majoránna) kevés olajban megforgatva , 190 fokon sültek 20 percet.

A batáta külön sült , feldarabolva.
Egy fej hagyma közé karikázva, kevés fokhagyma por, só, rózsa bors, saját zöld fűszerek(izsóp, majoránna, és egy saját,
http://bloggeranyo.blogspot.com/ 2019/05/fuszer-keverek-keszult-husokhoz.html
Mindezek kevés olajban átforgatva.
190 fok 17 perc
A végén a pakcsoj is vele sült 2 percet.
Közben serpenyőben a saját kovászolt káposztám, kevés olajon át pirult.
Remek kisérője ennek az egy tál ételnek!

2023. február 26., vasárnap

Mini kürtős kalács, légkeveréses fritőzben készült!

 
Kipróbáltam a kelt tésztát, egy fél adagban, az air fryer-ben.
Szerintem működik, 200fok 20 perc elegendő, egyszer megfordítottam.
Volt egy 8 db-os bagett készítő szilikon formám, elvágtam,  2db, 3 db os  bukta készítő lett belőle, igy fért a készülékembe.
3 db bukta fér bele egyszerre.



Dudából is 3 db sült egyszerre.

Ha kis adagot készítünk, nagyon jó. 
Készült diós-lekváros bukta és mini, cukros diós ,mini kürtős kalács ( diós duda)
Kelt tészta receptje,  a duda elkészítése, fázis fotókkal ITT található!
A fém habroló formára tekertem a tészta 
csíkokat!
A maradék tésztából 2 db   császár zsömle is készült.

2023. február 21., kedd

Gyors ebéd, a légkeveréses fritőzben!


Mikor a kerti munkából  éhesen betér az ember fia,  ez a készülék egy kincs, (air fryer- légkeveréses fritőz)
Kevés zsiradékkal, egészségesen készül benne az étel!

 
Gyors ebédem:
Csirke comb filé, fűszeres burgonyával.
190 C°-on 20 perc alatt kész.
Fűszerek : izsóp,majoránna, kevés füstölt paprika, zöld fűszerpor(saját), só, fehér bors, kevés olajban egy tálban az egész átforgatva, egyszerre sültek.

2023. február 17., péntek

Búzafű lé készítése.



                


Csodálatos zöld színe van!

 Learattam a búzámat!
Kevés buborék mentes ásványvízzel összeturmixoltam, átszűrtem. 
Kis üvegekben, fél decis adagokban lefagyasztottam.
Újabban a fagyasztó tasak kis kockáiban fagyasztom.

Nemhiába a búza az életet jelképezi.
Nagyítóval a búza szem lapos végén Krisztus a kereszten-ezt vélik látni, én látom.
Egy héten két -három alkalommal fogyasztom. 
Most többször is, mert maradt ki lé.
Csíráztatni is szoktam, nagyon különleges íze van, én szeretem.


Kereskedelmi forgalomban is kapható egy cég ezzel foglalkozik.
Házilag is könnyen előállítható.

      Már megint nőtt és még  lehet majd, aratni vagy kétszer!


2023. február 7., kedd

Légkeveréses fritőz! (Air Fryer)


 
Családom karácsonyra  meglepett egy készülékkel!
Eddig csak húsokat, (rántott hús, fasirt, sült karaj, csirke mell, csirkecomb).burgonyát , tortilla csipszet, szalonnát sütöttem benne.
Ma tepertős kockák, kifli, lángos- készültek!
Minden saját kovásszal készült!






A sütőm foglalt volt, a kovászos kenyerem sült benne.



 Így kipróbáltam az Air Frye-t.
Végül mind abba sült ki, olyan szépen sültek.
180 fokon 20 perc alatt.
Az utolsó 3 percben megforgattam, hogy az alja is szép legyen.
A rácsra kerek kiluggatott sütő papírt helyeztem, hogy a levegő tudja jól átjárni, erre kerültek a kockák.
Elégedett vagyok vele.

2023. január 28., szombat

Búzát és lucernát csíráztattam!

 

A csirák,  tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznosak a

 szervezetnek.
A jól átmosott magvak befőttes üvegbe kerültek, ,vízben álltak pár órát.
 Gézzel legumiztam az üveget.
Ezen keresztül tudom átmosni, leszűrni a vizet, amikor átmosom, ez naponta történik.
A búza másnap egy csíráztató dupla tálba került. 
4  nap alatt, ilyen szép, fogyasztható csirám lett!
Lucerna csíra
"Szív- és érrendszeri betegségek, hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, fáradtság, hajhullás és súlyfelesleg esetén építsük be étrendünkbe. Hasznos lehet csont- és fogproblémák, álmatlanság és asztma ellen is. A, C, B, B12, D, E és K vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium található benne."
Búza csíra
Igy szövi át a gyökér ezt a kis átjárható anyagot, a csíráztató tálban!
Könnyen leválasztható róla! 



"Segíti az emésztést, serkenti az immunrendszer munkáját, méregtelenít (sok vegyszer, gyógyszer fogyasztásakor). Gyógyítja testünkben a gyulladásokat, jótékonyan hat a hormonokra. Fáradtság, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma kezelésénél is hatásos. A és C vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, kobaltot, és egyéb értékes elemeket tartalmaz."
Legközelebb zeller magot csíráztatok
Ajánlott hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg kezelésére."
A lenmag is sorra kerül!
"Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladás, izomláz, izomfájás és székrekedés is esetén sikerrel használható."

2023. január 24., kedd

Burgonyás fánk


Burgonya fánk
               4 db közepes  burgonya
35dkg liszt
1 db tojás+1 sárgája
1 ek tejföl.
2 dkg friss élesztő+fél deci tej+1 kk cukor-nálam élesztő helyett saját készítésű  kovász.
 Csipet só
1 kk kacsa zsír
Olaj a sütéshez.
A burgonyát héjastól megfőzzük, sós vízben, hámozás után krumplinyomón átpasszírozzuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral elő futtatjuk.
A liszthez hozzá adjuk az áttört burgonyát, a tojást az élesztőt, a zsírt, a tejfölt, a sót.
 Összegyúrjuk.
Ha lágy lisztet, ha kemény még tejet teszünk hozzá.
Ez mindig a burgonya keményítő tartalmától függ.
Fél órát kelesztjük.
Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20 percet.
Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva a nélkül szép aranysárgára sül.
 Gyönyörű szalagos fánkunk lesz.
Lekvárral fogyasztjuk.





Csíráztatás.



A téli vitaminpótlás egy formája, lehetősége a

 magok

 csíráztatásával, fogyasztásával , részben

 megoldódik.


Nálam, most búza és lucerna csirázott.

Üvegben, hálóval lekötve. 

Így könnyebben lehet átmosni, az anyag

 szűrőként szolgál.
 
Ablak párkányon a radiátor fölött, langyos

 helyen 3 nap alatt kicsíráztak
.
Az üvegeket fektetve tartottam, mert így
gy
 egyenletesebb volt benne a magok eloszlása

,
Tönköly búza és lucerna magok. Bio termékek

.
A retket is kipróbáltam, de nekem

 nagyon
 csípős.

Tavaszi vitamin és ásványi

 anyag utánpótlásként nagyon hasznos a

 szervezetnek.

Lucernacsíra.



Tönköly búza csíra.








2023. január 11., szerda

Fodros kel levél, hasznosítása!





 
Terem a kertemben ,-évek óta_ zöld, és lila fodroskel, és fekete kel is.
Télen is használom, szép elevenek.
Második évben érlelnek magot.
Levelüket  főzeléknek, ropogós készítésére is használom, de megszárítva porokat is készítek belőlük.
Újabban leveket is készítettem belőlük..
A lilából a  lé kinyerése késes darabolóban felaprítva, majd átszűrve történik.
 Egy elég furcsa sötét lé nyerhető ki belőle.
Ezt a levet egy kevés fehér bor ecettel felöntve, szép lila levet kapunk.

Tészta gyúráshoz is felhasználom.
Itt pelmenyi tésztáját színeztem vele.


Friss fogyasztásra is kiváló.
Por is készült belőle, zöld és piros.
Ez a zöld.



2023. január 9., hétfő

Gesztenye krémes, havas háztető!

                            


Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfel.

Most egy blogjátékra készült. 
A  Parókia konyháján túl blog, ITT
Hull a hó, hull a hó című blogjátékára.

8 tojásból piskótát sütünk,  nagyobb tepsibe.
Erre kerül a krém, a krémre a darált keksz massza.
Krém: 1 cs tejszínes pudingporból 2 dl tejből főzött krém alapot, készítünk.(még melegen diónyi margarint elkeverünk benne,( ettől nem bőrösödik be a teteje)
1db ráma margarint habosra keverünk4-5 EK porcukorral.
A kihűlt pudinggal 1 EK rummal (aroma is jó) jól elkeverjük. 
Hozzá keverünk 2 cs gesztenye masszát.
Keksz massza: fél kg darált háztartási kekszhez adunk
 1 EK rumot,
 4 EK baracklekvárt,
 10 dkg darált diót, 
3-4 EK kókuszreszeléket. 
Jól átkeverjük. 
Ehhez jön még: 3 EK kakaó 1.5 dl tejjel, 10 dkg porcukorral, simára keverve, felfőzzük, még melegen elkeverünk benne egy rámát. 
Ha kihűlt a kekszhez keverjük,fokozatosan, nem egyszerre, nehogy lágy legyen.
Ha lágy lenne, mehet bele  még kókusz reszelék, vagy keksz .
A piskótára kenjük a krémet, rá kerül a keksz massza, szépen rásimítjuk, és megszórjuk kókuszreszelékkel (ez a hó).