2023. november 19., vasárnap

Mézeskalácsfűszeres dió készült!


Pucolás után, én megmosom a diókat és megszárítom az aszalógépben.
Sok héj lejön róla.
A mostani  fűszeres dió még pörkölődött is egy kicsit a sütőben.
A következő mázba forgattam.
Cukrot, mézet megkaramellizáltam, kevés tejszínnel felengedtem.
Mézes fűszer-keveréket adtam hozzá.
Jól átfőztem, amíg sűrű nem lett. 
Egy 5 dekányi vaj is került bele.
Ebbe  a mázba forgattam bele a diókat. 
Még melegen egy tepsibe, sütőpapíron villával szétteregettem, elegyengettem.
Gyorsan kell dolgozni, hamar megszilárdul.
Nagyon finom csemege!

2023. november 17., péntek

Almás krémes.



Az ősz finom, egészséges gyümölcse az alma.
 Ezt használtam fel most egy sütemény készítéséhez.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibéleltem, kivajaztam. szeletelt almával kb 3 ujjnyi vastagon kibéleltem.
Legfinomabb a Szabolcsi jonathán almával!
 Egy állítható  gyaluval szeleteltem az almát.
 Ne legyen túl vékony az alma szelet.
Barna cukorral, reszelt citromhéjjal megszórtam.
Erre került a tészta massza.
 Tészta: 
5 db tojás
 5 ek cukor
9 ek liszt
 1 ek étkezési keményítő
1 cs sütőpor
1 dl olaj
1 ek instant kakaó por
A tojásokat a cukorral , olajjal keményre verte a robotgép.
A sütőporos lisztet kanalanként adtam hozzá.
 A  masszából a tálban hagytam keveset a többit az almára öntöttem.
 A visszamaradt masszába 1 ek instant kakaó került, jól elkevertem, majd csíkokban a massza tetejére csurgattam. megmárványoztam.
200 C°-on előmelegített, légkeverésen került a sütőbe. 
10 perc után 160 C -on sült még 20 percig.
A tepsiből egy tálcára fordítottam. 
Így az alma került felülre.
Erre megy a krém.
Krém
1 cs tejszín ízű pudingpor
1 ek étkezési keményítő.
 4 dl tej,
diónyi vaj
1 ek cukor
 10 dk vaj 2 ek porcukorral habosra keverve. 
A kihűlt puding masszával  össze keverem a vajat, az alma tetejére simítom. 
Erre olvasztott csoki került.
Nagyon pikáns, finom sütemény.






2023. november 16., csütörtök

Sós muffin és tepertős pogácsa.


Ebből a tésztából készültek.
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.

A muffinokat előre,ropogósra sütött békön szalonnával, sajttal és medvehagymával,zöld hagymaszárral, elkevert töltelékkel töltöttem meg.
A hagyma az ablakban hajt vízben.
Egy kevés nyers tojás fogta össze a tölteléket.
A formákat kacsa zsírral kikentem, egy kör tészta rá a töltelék.
Tojással megkentem.

Tetejét kicsit megnyitottam, hogy a gőz eltávozzon.
Sajt és szezámmag van a tetején.
Egy pár darabon lyukat szúrtam, az Édesanyámtól örökölt gyűszűvel.

 A kimaradt tésztákat kisodortam, tojással lekentem és római kömény került a tetejére.
Tepertős pogácsa.

A tepertőt a késes darabolóban, kevés liszttel,  színes borssal aprítottam.
A  kétujjnyira kinyújtott, le zsírozott tésztára kentem, feltekertem, pihent, újból tekertem, megint pihent  fél órát.

Itt látszik, milyen leveles a tészta!


Kenyér zsömlékkel, kenyérrel, együtt pihen,kél.

A tepertős pogácsa így készült.
Újabban kockákra vágom , így nincs hulladék.


 Bevagdosom, tojással kenem, majd szezámmag ,vagy sajt kerül rá.
A zsíros, vajas tésztáknál 200 C-ra°
előmelegített sütő 10 percig, majd 150 C°-on sül kb 25  percig.
A tészta vastagságától függően.
Szép réteges, leveles a belseje.


2023. november 11., szombat

Libanyak bőre, töltve!




A liba nyaki bőrét szedtem elő a fagyasztóból, egy régebbi liba vágásból. (élő libám volt)

 Márton napkor és Húsvétkor mindig készül töltött hús. 
A zsemlét tejben áztattam.
Egy fej hagymát lereszeltem, liba zsíron megpirítottam, jó sok apróra vágott petrezselyem levelet adtam hozzá.
A kinyomkodott zsemle ,bors, ételízesítő(saját),  kockára vágott főtt tojás,elkapart csirke máj, darált hús , zúzott fokhagyma, felvert nyers tojás került bele.
(A májat elő főztem, leszűrtem elkapartam)
Ezzel a töltelékkel töltöttem meg a liba nyak bőrét 
Közepébe félbevágott , főtt tojást dugtam.
 Vékonyabb végét spárgával elkötöttem, a vastagabbat bevarrtam cérnával. 
(Nem mindenkinek van liba nyak. 
Hengerré formázva,őzgerinc formában is süthető.
Tölthetünk ezzel a töltelékkel csirke nyak bőrét, combot is. 
A lecsontozott csirkemellre rakhatjuk a tölteléket és a bőrével takarjuk.Így is finom lesz.)
Vízben elő főztem, jól megszurkálva  hogy a levegő ki jöjjön belőle, ne durranjon szét.
Forró sütőbe, zsiradékkal , tejszínnel locsolgatva , ropogós pirosra sütöttem.
 A végén grilleztem.
Mellette csirke combok is sültek,  a  befűszerezett comb bőre alá került a töltelék.
 Laktató étel, tejszínes burgonya püré készült mellé.
                Hidegen is fogyasztható.
Frissen sült házi kenyérrel , savanyú uborkával!




TÖLTÖTT CSIRKE COMBOK!

















2023. október 3., kedd

Füstölő doboz!

Szeretjük a füstölt dolgokat.
Házilag kreáltam már egy füstölőt, kiszuperált vokból, de nagyon szökött a füst.
Csípős paprika fűzért füstöltem  is benne.
Akkor cukor, rizs és kukoríca darán füstölődött.
Most találtam rá az interneten erre a hal füstölő dobozra. 

De, nem csak halat, mást is lehet benne füstölni.
Nagyon jó, részletes videó van a használatáról. 
https://youtu.be/kHF4fSMtcOg

2 db borszesz égővel, vagy kis turista gázon is működik.


Sokféle füstölő, forgács,por, pellet kapható hozzá.


Elsőnek bükkfával füstöltem, édes paprikát és nagy szemű tengeri sót.
Már többször kipróbáltam a paprika füstölést.



Jól sikerült. Erőteljesen érződik a füstös íz.
A sót és a paprikát tea filterbe raktam, így került a  rácsra.

Most hasalja szalonnát és , húst sóztam be, nagy szemű parajdi sóval.
Egy hét után füstöltem!


Nagyon praktikus eszköz!
Sajtot, halat, tojást is lehet füstölni.
A halat már kipróbáltam.


Hal, hús, zöldségek grillezésére is kiváló.
Mindenkinek ajánlani tudom!

2023. szeptember 24., vasárnap

Szőlő ivólé készítés után, a szőlőmag hasznosítása!



Az ősz utolsó befőzése nálam a  birs elrakása, és a szőlő ivólé készítése Izabella szőlőmből.
A befőző automata ivólé készítőjével készítem a szőlő ívólevet, a visszamaradt, kissé átpasszírozott szőlő húst és a magot is hasznosítom. 
Szőlőmag hatásai: Igen sok flavonoid, vagyis olyan növényi antioxidáns van benne, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Proantocianidinokat (korábbi nevükön piknogenolokat) is tartalmaz. Ez utóbbiakról feltételezik a kutatók, hogy fontos szerepük van a szív– és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében. Vízben és zsírban oldódó alkotórészeket egyaránt tartalmaz. A sejthártyán áthatolva az egész szervezetben képes kifejteni antioxidáns hatását. Azon ritka anyagok egyike, amelyek képesek áthatolni a vér–agy gáton, így védik az agysejteket a károsító hatásoktól.
Idén már készült 


Címkét is nyomtatok az üvegekre! 

Az Izabella még nem érett!
Aszalógép tálcájára szúnyoghálót vágtam, erre kerül egy kilukasztott sütő papír .
A szőlő "montot"(felénk igy hívják a préselésnél vissza maradt szőlőt és magot) elosztom a tálcákon, megszárítom.
Olyan száraz lesz, hogy darálható is.
Szinte liszt állagú!
 Filterezem és teának használom. Keverem más, saját készítésű tea füvekkel is.


De hagyok belőle darabosan is, az is jó teának, és el lehet rágcsálni is, akinek jó foga van!

2023. szeptember 15., péntek

Szőlő ivólé készül!

                                       

                                                                                                                  

Szőlő ivólé készül ! Nálam nem cukrosodott a fehér szőlő, a kék burgundi az elég édes, leszedtük, le szemezgettem.



Ivólé készül belőle, a befőző automata lé készítőjével. Az Izabella is kezd érni, abból is ivólé lesz. Tavaly szőlő lekvár is készült a finom, illatos Izabellából . Egy részébe fehér csoki is került.
Izabella még érérésben!


Kék burgundi.





2023. szeptember 13., szerda

Zöldséges,húsos cannelloni, és csiga.


A HÚSOS TÖLTELÉK, FELTURBÓZVA ZÖLDSÉGEKKEL, RIZZSEL!
Maradék csirke pörkölt-villával szétnyomkodva
 főtt barna rizs,
párolt zöldség
(brokkoli-karfiol-borsó-sárgarépa)
nyers tojás
bors
tetejére:
sajt, tejszín
A kissé megfőtt tésztákat(cannelloni, nagy csigák)megtöltöm, a jól összedolgozott töltelékkel. 
Most  mázas cserép tálban készült, amit kivajaztam és bele kerültek a tészták. 
Ebben tálalható is.

Tetejét tejszínnel locsoltam meg.
200C°-ra előmelegített, majd 5 perc után 170C°-ra mérsékelt sütőben sült 20 percig. 
Az utolsó percekben kerül rá a reszelt sajt.
A kimaradt tölteléket és az eltöredezett tésztát is felhasználtam.
 Egy kivajazott kis lábast leraktam tésztával.
A töltelék következett, rá egy kis kolbász  karika és füstölt tarja csíkok.
 Egy kis maradék paradicsomos lecsó.
Kevés párolt zöldség- egy nyers tojással össze keverve
Majd megint tészta.
Tetejére  tejszín. 
Együtt kerültek sütőbe.
Erre is került sajt.
Régebben, csak hússal töltöttem, de így nagyon nehéz étel már egy idős embernek.Ezért változtattam, és kevertem rizzsel és zöldséggel.

Sütés előtt.