2024. február 7., szerda

Magok csíráztatása.


A téli napfényhiányos időszakban  egyszerűen pótolható az ásványi anyag és a vitamin.
Az ablakpárkányon cserépben, vagy üvegben nevelhetünk zöld fűszereket.
Hajtassunk hagymát!

Csíráztathatunk magvakat.
Lehet retek, hagyma, búza és más magvakat is ki csíráztatni.
Egy befőttes üvegbe rakjuk a magokat, lekötjük egy tüll, vagy nylon függöny darabbal.

Ez szolgál szűrőként és biztosítja a szellőzést is. 
 Egy fél nap vízben áztatjuk, minden nap legalább kétszer átmossuk, de már leöntjük a vizet. 
Világos, langyos helyen tartjuk.
Erre legmegfelelőbb az ablak párkány.
Ha napfény éri, az csak előny.
Nálam a lucerna mag csirázott ki jelenleg.
A reggeli pirítóshoz ízletes kísérő.
Lucerna csírám!
Búza csírám.
Ezenkívül pótolhatjuk a vitamint hagymák ,vörös és dughagyma hajtatásával is. 
Üvegben, vízben pár nap alatt kihajt és minden nap van friss hagymaszár az étkezéshez.
A hagyma fej ne érjen a vízbe.
https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/01/magok-csiraztatasa.html
Így is szép bojtos gyökérzetet fejleszt.
(Ez netes kép)
Ez is egy jó megoldás, több hagyma egy pet palackban.
A búza fú levet magunk is elő állíthatjuk.
 Egy balkonládába vetem a búzát.
legalább kétszer le tudom "aratni".
Ásványvízzel leturmixolom, átszűröm. 
Le is fagyasztható, hogy télen is kéznél legyen.



2024. január 27., szombat

Zöld fűszerek, szárítása, porítása!

                                                            



A "mindig hagyma" még mindig zöld szárral!
Kora tavasztól, késő őszig, enyhe teleken át is zöld.
Aszalógépben szárítottam, majd porrá őrölve fűszerpor keverékbe is rakom.

metélő fokhagyma szár

Tárkony.
A vörös hagyma szára, metélő fokhagyma szár ,nagyon hasznos, jó élettani hatásuk van.
Megszárítva, külön és egy fűszerpor keverékbe keverve is használom. 
Szárad még : oregánó, kakukkfű, tárkony, metélő fokhagyma, majoranna ,izsóp,  lestyán, petrezselyem, levél.
Szárítás után, porrá őrölve,  össze keverve, egy remek zöld fűszerkeveréket kapok.
Az aszalógép, ilyenkor nagy segítség a szárításban.
                                        Lestyán(delikát növény)


A késes aprító, a kávé daráló, segít az őrlésben.

2024. január 22., hétfő

A borsokról!


 

A leggyakrabban használt fűszerünk a bors. Ha igazán jól szeretnénk  vele ízesíteni, akkor jó ha tudjuk, hogy más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és vörösbors.

A bors hatóanyagait régóta használják mindenféle gyomorbántalom, megfázás, keringési és vérellátási probléma kezelésére.

"Ti is használtok fekete borsot?
"Ha igen, akkor jó hírünk van: nemcsak az ételek ízesítése miatt érdemes rendszeresen használni, hanem egészségre gyakorolt hatásai miatt is. A fekete bors mangánt és rezet tartalmaz. Többek között segíti a szervezetnek legyőzni a fertőzéseket, méregtelenít, serkenti a vérkeringést, és fokozza az anyagcserét."(paprikum)
https://www.vegeta.hu/hu/aktualitas/a-fekete-bors-jotekony-hatasai-a-szervezetunkrebet ITT olvashatsz róla
Több fajtája is létezik.
Leggyakrabban a fetete borsot használjuk.


A fehér bors használata is is nagyon egészséges.

Fontos szabály, hogy a könnyű ételekhez fehér, a nehezekhez pedig fekete borsot használjunk!
A fehér borsot akkor válasszunk, ha érezni akarjuk az erejét, de anélkül, hogy az az étel saját ízét elvenné. Ebben az esetben a fehér borsot röviddel a főzés befejezése előtt kell az ételbe tenni.
Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor Nagy Sándor az i.e. 4. században behozatta az ókori Görögországba.
 A zöld bors az éretlen, friss, meghámozatlan gyümölcsökből készítik, melyeket sós vagy savanyú oldatba helyeznek. A zöld bors csak nagyon kevéssé erős, inkább friss, fűszeres, „zöld” íze van. A teljesen érett bogyókból hasonló módon lehet vörös borsot készíteni.
A vörös vagy piros borsot véletlenül se keverjük össze a rózsaborssal: színét attól kapja, hogy a bogyó húsa rajta marad a magon, speciális eljárással együtt szárítják meg.
 Ez a bors nagyon ritka.


A rózsabors valójában nem valós bors, a perui borsfa lecsüngő ágainak a termése. Mivel ezek azonos alakúak és méretűek, mint igazi bors, így rózsabors néven forgalmazzák. Édeskés aromás íze emlékeztet a borókabogyóéra, de hiányzik belőle a csípős íz, amiről a bors esetében a piperin gondoskodik. Teljes aromája a magok széttörésekor bontakozik ki.


Én most beszereztem még két különleges borsot.



Tényleg csoki íze van!


És egy vegyes tarka bors csomagot, frissen őrlöm a főzéshez!
Ez a régi daráló segít az őrlésben!



2024. január 21., vasárnap

Női szeszély!

 

Egy kissé elfeledett sütemény!
Én is nagyon régen sütöttem, pedig a család nagyon szerette!
Most egy kedves poszt a nagyi süteményéről, igencsak megérintett , és megsütöttem.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2274899109367813&set=gm.901427711741883&idorvanity=169181311633197
A hozzávalók, szerintem minden konyhában kéznél vannak, ahol rendszeresen sütnek.
Nálam igy készült: 
 Hozzávalók a tésztához:
20 dkg vaj 
2 ek olaj
15 dkg porcukor
4 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja -1 kk leve
20 dkg liszt- fele rétes
 1 kk sikér
1 pohár joghurt ivólé
1 cs sütőpor
Kenéshez,hab alá lekvár.
Habhoz:
 4 tojás fehérje
 1 ek citromlé
 20dkg átszitált porcukor
csipet só
1 ek kukoríca keményítő.

A vajat a cukorral tojás sárgájával habosra keverem.
Bele kerül a sütőporos , sikéres, citrom héjas liszt és a joghurt, szinte kanalanként keverem bele a kézi mixerrel.

Kivajazott, lisztezett tepsibe elkenem.
180 fokon 20 perc sütés.
Még melegen megkenem a lekvárral.
Mivel nem volt barack lekvárom, összekevertem őszibarack, birs és a savanykásságért rebarbara házi ,saját készítésű lekvárokkal. 
A tojás fehérjét, a sóval, citromlével, előbb lassú, majd magasabb fokozaton dolgozta a robotgép. 
Ha már fél kemény, kanalanként kerül bele a porcukor, a végén a keményítő. 
Jó kemény hab készüljön.
Rákentem a lekváros rétegre, kissé felhúzgáltam a habot a habkártyával(villával is jó) 
Most nem dió, hanem mandulaszelet került a tetejére. 


Vissza került a sütőbe 150 fokra 10 perc légkeverés. 
Majd 15 perc alsó, felső sütés, szinte szárítás. 

A végén a sütő ajtót nyitva hagytam ,és még hagytam szikkadni a habot.
Legközelebb olaj nem kerül a tésztába, mert kissé morzsókás tőle, de igy is finom.


2024. január 10., szerda

Csicsókás fánkot sütöttem.

A csicsókáról:
"Elkészítheted köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé, de friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó mellé, vagy csak mártogatósként. 
A gumóján kívül a leve is finom, amiből turmix készíthető. Ízének köszönhetően más zöldségekkel is jól összeillik, gyorsan megkedvelhető, akkor is, ha most még ismeretlen a számodra.
A csicsóka nem tartozik a legismertebb zöldségek közé, pedig sokoldalúan elkészíthető, levesként, köretként is megállja a helyét és salátába is tehetjük. Magas rosttartalma (inulin) révén a diabétesszel élők étrendjébe kifejezetten jól beilleszthető.
(Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.)
Valamint – rendszeresen fogyasztva – segíthet csökkenteni a vér zsírtartalmát is, ezen kívül tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 
Csodazöldség, gyógyszer és remek diétás alapanyag, különösen cukorbetegek számára. Sokkal kevésbé hízunk tőle, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.
 A benne lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig különösebb lelki görcsök nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik. Az inulint már rákterápiában is alkalmazták, de a csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét. A csicsókának kb. ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Itt muszáj vallani egyik rossz tulajdonságáról is, ez pedig az emészthetetlen beltartalom okozta jelentős mértékű gázképződés és puffadás. Aki tehát nem szokott hozzá, gyakori, kis mennyiségű adagokkal kezdje. Ha mindez nem volna elég, még rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin-tartalma is magas.
Csupán csak megpucolni nehézkesebb."

Most fánkba raktam, burgonyával vegyesen.
2 db főtt burgonya
2 db csicsóka
a fej főtt hagyma
Ezek a mai levesemben főttek meg.

1 egész tojás
fél dl főző tejszín
1 ek   olvasztott vaj
2 ek reszelt csedár sajt
3 ek rizsliszt, és annyi sima liszt, hogy galuska szerű tészta legyen.

 bors, só
Szárított majoránna, kakukkfű, kevés piros paprika
3 ek saját készítésű kovász

A tojást habosra verem.
A burgonyát, hagymát és a csicsókát a késes darabolóval , kevés liszttel, a tojással felaprítom, megy hozzá a többi hozzávaló.
Kanállal jól átkeverem még,lisztet adagolok hozzá , ha kell.
Lezárom a daraboló tartályát és meleg helyen pihentetem fél órát.

Forró olajban sütöm, előbb fedő alatt, majd anélkül.
Ízletes, a belseje nedvesebb állagú, a burgonya és a csicsóka miatt, mint általában a többi fánknak. 
Akár húsok körete is lehet.
Most automatában eltett , otelló szőlővel ettem, ami tartósító és cukor mentes.


Fűszeres,csicsókás fánkok.



Maradék főtt burgonyából, és pár csicsókából készült.
A csicsókát a mikróban sütöttem, 800 W, 6 perc.
Kiskanállal kivájtam, és ment a burgonyával, tojással, liszttel együtt a késes aprítóba.
 Ketté osztottam,most fűszereztem kevés borssal, sóval, szerecsendióval.
Lágyabb tésztává kevertem, kevés szódabikarbónával.
Egy kis tejföl sem rontja el!
Fagylaltos kanállal, nagyobb, két kiskanállal kisebb fánkokat szaggattam a bő forró olajba.
 A kisebbeket fahéjas cukorral szórva fogyasztottam.
 A nagyobbakat, gomba pörkölt köreteként használtam fel.
Megjelent itt a mindmegette oldalán is.
Az idei csicsókák, a kertemből.

ITT is olvashatsz róla a blogomban.


2024. január 3., szerda

Levendula szirup.



Minden évben készítek! 
Levendula szirup is készült, idén szinte méz sűrűségű lett!
Csodálatos ize, színe van!



A levendula csodálatos színe és illata a mediterrán tájak világát hozza el nekem.
Horvátországban csodáltam meg először.
Majd a Tihanyi apátság levendula mezői ejtettek rabul. 
Ezek után került a kertembe ez a csodálatos növény. 
Sokáig gyönyörködtem ebben a bokorban. 
Magról nevelgettem.
Sajnos egy nagy téli fagy elvitte tőlem, csak ez a kép maradt meg.
Azóta már nem sikerül ilyen szép bokorrá nevelnem.
De minden nyáron van virágom.
Most is ezekből készült a levendula szirup.

Egy jó marék száraz levendula virágot, egy kis kávés kanál citrom sóval, kb. 3 dl vízbe felfőzöm, áztatom legalább egy napig.
Többször átkeverem.
Másnap leszűröm, újból felfőzöm.
Csodálatos illat lengi be a konyhát!!!!
Hozzáadok 30 dkg cukrot, és sűrűre befőzöm.
Kevergetem az elején, hogy ne karamellizálódjon a cukor.
Mikor már kezd habozni,  habot leszedem, elzárom a hőt alatta.
Hagyom kihűlni . 
Sűrű,  lila szirup lesz, amit krémekbe, keksz sütikbe,teába, lehet használni.
Üvegbe zárom, hideg helyen sokáig el áll.
Ebből az adagból kb 2 dl lesz.
Ha szörpöt szeretnénk, több vizet adjunk hozzá, és nem kell annyira besűríteni.
A levendula gyógyhatásai:
  • "Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!!
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. 
  • Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti. 
  • Az immunrendszert erősíti élénkíti,
  • Relaxál, regenerál.
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
  • Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk."
  • Felhasználásáról  a lenti linken olvashatsz!
  • https://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_gyogyhatasa_-_felhasznalasa.html
Levendula mezők.