A csicsókáról:
"Elkészítheted köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé, de friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó mellé, vagy csak mártogatósként.
A gumóján kívül a leve is finom, amiből turmix készíthető. Ízének köszönhetően más zöldségekkel is jól összeillik, gyorsan megkedvelhető, akkor is, ha most még ismeretlen a számodra.
A csicsóka nem tartozik a legismertebb zöldségek közé, pedig sokoldalúan elkészíthető, levesként, köretként is megállja a helyét és salátába is tehetjük. Magas rosttartalma (inulin) révén a diabétesszel élők étrendjébe kifejezetten jól beilleszthető.
(Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.)
Valamint – rendszeresen fogyasztva – segíthet csökkenteni a vér zsírtartalmát is, ezen kívül tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Csodazöldség, gyógyszer és remek diétás alapanyag, különösen cukorbetegek számára. Sokkal kevésbé hízunk tőle, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.
A benne lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig különösebb lelki görcsök nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik. Az inulint már rákterápiában is alkalmazták, de a csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét. A csicsókának kb. ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Itt muszáj vallani egyik rossz tulajdonságáról is, ez pedig az emészthetetlen beltartalom okozta jelentős mértékű gázképződés és puffadás. Aki tehát nem szokott hozzá, gyakori, kis mennyiségű adagokkal kezdje. Ha mindez nem volna elég, még rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin-tartalma is magas.
Csupán csak megpucolni nehézkesebb."
Most fánkba raktam, burgonyával vegyesen.
2 db főtt burgonya
2 db csicsóka
a fej főtt hagyma
Ezek a mai levesemben főttek meg.
1 egész tojás
fél dl főző tejszín
1 ek olvasztott vaj
2 ek reszelt csedár sajt
3 ek rizsliszt, és annyi sima liszt, hogy galuska szerű tészta legyen.
bors, só
Szárított majoránna, kakukkfű, kevés piros paprika
3 ek saját készítésű kovász
3 ek saját készítésű kovász
A tojást habosra verem.
A burgonyát, hagymát és a csicsókát a késes darabolóval , kevés liszttel, a tojással felaprítom, megy hozzá a többi hozzávaló.
Kanállal jól átkeverem még,lisztet adagolok hozzá , ha kell.
Lezárom a daraboló tartályát és meleg helyen pihentetem fél órát.
Forró olajban sütöm, előbb fedő alatt, majd anélkül.
Ízletes, a belseje nedvesebb állagú, a burgonya és a csicsóka miatt, mint általában a többi fánknak.
Akár húsok körete is lehet.
Most automatában eltett , otelló szőlővel ettem, ami tartósító és cukor mentes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése