2012. február 4., szombat

Burgonyás párnácskák.

MARADÉKBÓL KÉSZÜLT!


A burgonyatöltelék az előző napi héjában főtt hagymás "krumplitokány" maradéka.
A húsos töltelék lefagyasztva várta  a felhasználást

BURGONYÁS PÁRNÁCSKÁK.
Hozzávalók:
3 db főtt, áttört burgonya
1 db tojás
2 dkg élesztő-kevés tejben,1 kk cukorral megfuttatva
20 dkg liszt.
1 ek kukorica liszt
2 ek tejföl
Diónyi vaj-vagy 1 tk kacsa zsír
Só, bors
Jól kidolgozzuk, ujjnyira kinyújtjuk.
Ha lágy még liszt kerül bele. A burgonyától függ.
Tetszés szerint szaggatjuk (kerek, szögletes, derelye … forma)
Közepébe töltelék kerül.
Húsos töltelék:
Darált hús-pörköltszerűen lesütve.
Vagy maradék pörkölt (villával szétnyomjuk a húsit)
Felvert tojással összekeverjük, izlés szerint fűszerezzük
Ez megy a kiszaggatott tészta közepébe és jól összenyomkodjuk a szélét.
Burgonyás töltelék:
Hagymás tört burgonya készül, szintén tojással összekeverve.
Borsozzuk, kevés szerecsen diót reszelünk bele.
A kis pogácsákat forró olajban kisütjük
Hamar megsül, hiszen minden alkotó rész elő főzött.
Önállóan, vagy főzelék feltétként fogyaszthatjuk.
Melegíthető mikroban, de hidegen is jó.
                                    Vajban párolt zöldséggel töltve is ki lehet próbálni.
A tészta szélekből kis fánkocskák készültek.

2012. február 3., péntek

Ünnepeltünk.

Egy kellemes napot töltöttem a hétvégén az idősebbik fiam családjával.
A Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán voltunk. A menyem diplomázott. Második diplomáját szerezte meg, inkluzív pedagógia szakon.
Nem kis feladat egy nő számára a tanulás, aki dolgozik, háztartást vezet, gyereket nevel!
Büszke vagyok rá, a fiamra is, mert ő tavaly végezte el ugyanezt.
(már a negyedik diplomája)
Nagyon szép ünnepség volt. 189 taláros diák, ennyi kézfogás!!
Előtte még díjakat, kinevezéseket adtak át a Főiskola oktatóinak,dolgozóinak.
Meghatódtam kissé.
Szorgalmas ,igyekvő mind a két gyermekem és a menyeim is.
Beültünk egy kis ünneplésre egy étterembe, illetve a Kemencés Csárdába.
Kellemesen telt el a nap.
Most a finomságokat nem mi készítettük, kiszolgáltak bennünket.
Én is itt végeztem ezen a Főiskolán  2 évet nappalin,az utolsó 2 évet, levelezőn.
Tanítottam és tanultam, gyereket szültem, (neveltem), háztartást vezettem.....
Akkor még nem talárban vettük át a diplomát.
Ezért a család úgy gondolta, vegyem csak fel a menyemét és lefotóztak.
Ez is megtörtént velem!!
Ennek az új Főiskolának  ott voltam az alapkő letételénél.
44 év telt el az óta.
Váci Mihály helyezte el az alapkövet. Már ő sem él.
Ha elérem, aranydiplomát kaphatok 2018-ban.
Addig még sok minden történik.
Akkor lesz 50 éves a kisebbik fiam.(már ott volt velem, a pocakomban a diplomázásomon.)
Az idősebb fiam 2017-ben lesz 50 éves, a felesége is.
Ballag a nagylány unokám, egyetemre készül.
Ő még hamarabb kaphat diplomát.
Közben 70 éves leszek, ha elérem.
Iskolába fog járni a kisebbik unokám.
A menyem tegnap közölte újabb diploma szerzésére jelentkezett.
Csak kapkodom a fejem!!
Már csak egészségben, szeretetben, békességben éljünk addig!
Remélve a legjobbakat, várom az eseményeket!


                                                                        
SOHA NEM KÉSŐ! EZT IS MEGÉRTEM!

2012. január 4., szerda

Leveles tésztából

 Nagyon sokféle sütemény készíthető a kész leveles tésztából.
Most egy párat megmutatok.
Lehet hajtogatott, vagy készülhet habroló.
A habroló tölteléke lehet:
gyümölcsös tejszinhab 
tojásfehérje cukorral gőz fölött felverve
 mogyoró krém
párolt alma
 pudingos vajkrém( a még meleg pudingba kevés vajat keverek el)
Egy régebbi bejegyzésben az almás rózsa tekercs változat is látható.

                                     

2011. december 26., hétfő

Mákos-kókuszos, koronás,bejgli torta

MÁKOS, KÓKUSZOS,KORONÁS, BEJGLI TORTA


Hozzávalók
50 dkg liszt
2 ek olaj
2 ek cukor
3 dkg élesztő-nálam 25 dkg saját készítésű kovász
1 db egész tojás+egy sárgája
3 dl tej
Pici só
Elkészítés
1.A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. (Én a kenyérsütőre bízom.)
2.Ha duplájára kelt ,két és fél ujjnyira kinyújtom.
3.A töltelékkel megkenem, és feltekerem .(egy rúd lesz belőle)
4. Egy kivajazott, lisztezett ,kerek tortaformába helyezem, úgy hogy a nyitott végek felül legyenek.
( ez lesz a koronája a kalácsnak, amikor sütés közben kissé kinyillik, felemelkedik.)
5. Újra kelesztem kb fél órát meleg helyen(vagy egy tál közép meleg víz fölött)
6.. Tojással megkenem.
7. Forró sütőbe kerül, 200 C°-ra, majd mérsékeljük a hőfokot, 170 C°-ra . Fél óra alatt megsül.


Töltelék:
Tejben felfőzöm a mákot vagy a diót és a végén kerül bele a porcukor, éppen csak átforgatom benne, amíg elolvad,hogy ne karamellizálódjon meg.
Ha tepsibe készítem a bejglit, előfordul, hogy ellaposodik.
Főleg, ha egy rúd készül. Ezért rakom torta formába, itt szépen felemelkedik és magas marad.
Ha a teteje nagyon barnul, alufóliát borítsunk rá.(fényes oldalával lefelé)
Egy jól kipróbált kelt tészta recept, egy kelesztő tállal kaptam.
Azóta ezt használom, batyukhoz, aranygaluskához,diós,fahéjas,kakaós csigához.
Nem szárad ki, sokáig puha marad, ez az olajtól van.
A mákba rakhatunk kevés kókuszreszeléket, szelídíti a mákot és pikánsabb is tőle.
A dióba citromhéj kerüljön.(már , amelyik citrom héja fogyasztható)
Ebből a kelt tésztából készülhet még több variáció is. 
Süthető koszorú formába, csigákból össze rakva, kakaós változatban.




2011. augusztus 10., szerda

Ne itélj, hogy ne itéltess!

"Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat.
 Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet,
 Éld át a fájdalmaimat, az örömömet.
Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam.
 S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem, És mindezek után is tudj tükörbe nézni, ahogy én teszem.
 Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem!"

2011. június 5., vasárnap

Spenóttal és barackkal töltött sajtos-sonkás hústekercsek


Hozzávalók:
pulykamellfilé vagy csirkemellfilé
lapka sajt
spenót
szeletelt sonka
őszibarack befőtt
tejszín
bors
olaj
Elkészítés:
A filéket frissen tartó fólia között vékonyra kiverem, sózom, borsozom.
Ráhelyezem a kevés forró vízben megfonnyasztott, majd leszűrt spenót leveleket. Szeletelt sajtot, sonkát, majd barackot helyezek rá. 
Feltekerem a fólia segítségével, a fóliát leveszem, hús tűvel megtűzöm.
Kevés forró olajon a tekercsek külsejét megpörösítem minden oldalon, majd tejszínnel bekenem, és forró sütőbe tolom 20 percre. 
Sülés közben még párszor szilikon ecset segítségével megkenem tejszínnel, ettől szép piros színe és pikáns íze lesz.
Ha kihűlt kissé, felszeletelem. Vajban párolt zöldséget adok hozzá.

Előre elkészíthető, vendég váró. 
A barack helyett aszalt szilvával és zöld dióval  is készíthető.











2011. május 23., hétfő

100 éves a gimnázium, ahol érettségiztem!

2011.05.21-én ünnepelte a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium, alapításának 100.évfordulóját.

Nagyon méltó ünnepséggel, rangos, itt végzett diákok köszöntőivel.
Köztük Farkas Bertalan űrhajós, és nem utolsó sorban az én unokabátyám, Takács László, aki legidősebb diák, tanár,1950-ben érettségizett.
Nagyon büszke vagyok rá,(én Takács Olga) szép köszöntőt mondott.
Mi öreg diákok ballagtunk. Végig jártuk a folyosókat, a parkot.
A parkban emlékoszlopot koszorúztak a meghívott vendégek, a helyi lelkészek áldották meg.
Ballagó menetünk a futballpályán ért véget.
Itt emlékeztünk évfolyamonként.
Emléktábla avatással fejeződött be a z ünnepség.
Este kötetlen beszélgetés volt a díszteremben, bál a sportcsarnokban, Republik koncert a várban. Ők is a „besiben” kezdték.
Nagyon sokan eljöttek.
Több ismerős arcot, régi barátokat találtam meg.
Idősek bottal, társra, unokára, gyermekükre támaszkodva.
De eljöttek.
Az én férjem osztálya most ünnepelte az 50, érettségi találkozót.
Eljöttek a férjem sírjához, koszorút helyeztek el a síremlékén.
Én is ott voltam velük.
Nagyon szép gesztus volt tőlük, köszönöm.
Emlékkönyvet, emlékérmet adott ki az iskola.
Mindkettőt megvettem.
Olyan régi emlékek jöttek elő a diákévekből, amiről már el is feledkeztem.
Sokat beszélgettünk a volt osztálytársakkal.
Nagyon felemelő érzés, hogy én is ebben az intézményben érettségiztem 47 évvel ezelőtt.
Jó útravalót kaptunk Makkai László osztályfőnökünktől.
Ő már nem érhette meg, nem hallhatta a méltatást, ami több köszöntőben is elhangzott.
Mi is köszönjük Laci bácsi.
Ő kezdte el a vármúzeum létesítését.
Puszta kézzel gyomláltuk a vár környékét, az iránta érzett tiszteletünkből.
Újra büszke vagyok, hogy „besis”voltam.
       Emlékoszlop avatása.
   Farkas Bertalan űrhajós
 Takács László unokabátyám, mint öregdiák,és tanár is, köszöntőt mond.
                       A dísztribün.




2011. május 22., vasárnap

Az élet kegyetlen!

Elveszi azt , akit szeretünk. Távol tart a szeretteidtől.
Vagy nem is az élet? A gyarló emberi természet?
Az ember, aki gyarló és nem érti meg a másikat.
Alkalmazkodni negyon nehéz.
Főleg idős korban.
Magadra maradsz.Senkit nem érdekel, te mit érzel, ha nem vagy hajlandó a mások  akaratát elfogani.
Nem vagyok önző ember, de szelektálok.
Barátot, családtagot, ismerőst.
Nem tudom elviselni a méltatlan helyzeteket.
Van belőlük bőven.
Szükebb, tágabb környzetemben.
Értetlenül állok dolgok előtt.
Találkoztam olyan esettel, hogy anyák napján az idős asszony egy szál virágot, egy telefont nem kapott.Vannak gyerekei, unokái.
 Nem méltatták egy telefonra sem, a gyerekei.
Biztosan van hibája, nem tudhatom.
Még a bünözőknek is jár amnesztia.
Vajon mi lehetett a büne?
Nem tudja.Szenved magányosan, őrlődik és majd győznek a betegségek, mert a legyengült érzelmi élet minden rosszat kihoz.
Talán még a sírjához sem mennek majd?
Ilyen rossz Anya nem létezik!!!
És nem lázadozik nem kér számon, mert válaszra sem méltatják.
Csendben szenved.
Sajnálom a gyerekeit, mert nem érzik át ezt a helyzetet.
 Érzéketlenek, hajszolják az életet, a pénzt, nincs idő az Édesanyjukra.
Vigyázat, fiatalok!!!
Minden elmúlik,és TI is egyedül maradtok egyszer.
Nagyon szánalomra méltó helyzet.
Én ezt az átlátszó, tiszta , szép virágot küldöm neki, sok szeretettel.
Tudom nem pótol semmit, de megnyugtat, hogy tettem valamit, a gyerekei helyett.







2011. április 19., kedd

Kertem tavaszi szépségei!







Húsvéti kalácsok!

Régebbi húsvétok kalácsai!








HÚSVÉT !

Kör hajtogatása,vágása sütőpapírból.

Megmutatom, lehet, ismerik sokan.
Én már régóta így vágom a kört, nem  a forma körberajzolásával.
                   Fázisfotókat készítettem.
             Klikk a képre és nagyban látod!
Néha nem is vágom ollóval, egyszerű tépéssel is jó.

Sajtos pogácsa.

Ez egy készen, fagyasztva vásárolt pogácsa.
Kilós kiszerelésben kapható.
Már háromszor sütöttem az indukciós edényben.
Van olvasztási funkciója is.
3 perc olvasztás, 200 C°-on  15  perc alatt kész.
                    Friss, és gyors!