2014. november 27., csütörtök

Őszibarackkal,spenóttal,áfonyával, töltött szűz pecsenye.


A család kedvence.
Gyakran készítem.
A szűzpecsenyét éles késsel felszúrom.
Kívül, belül sózom, borsozom.
A cukor nélkül elrakott, fél őszibarackot bele dugdosom.
Pár levél spenót és vörös áfonya is kerül bele.
Szeleteléskor szépen mutatnak, színesítik a húst.

Serpenyőben körbe pörösítem.
Forró sütőbe kerül, ahol tejszínnel kenegetem időnként. Szép pirosra grillezem a végén.




Bármilyen köret finom hozzá.
Most krokett és burgonya fánk volt hozzá.

Burgonyából-krokett és fánk.


A héjában megsütött burgonyát áttöröm.
(Nálam mikróban sül, 800W, 5 perc alatt kész.)
Amennyi lisztet felvesz és egy tojás kerül hozzá. 
Késhegynyi szódabikarbóna teszi lazává.
Só, bors kerül bele.
Jól átgyúrom, pihen kicsit.

Rúddá formálom.

Ebből vágok le fánknak,  nudlinak, vagy krokettnek.
Most fánk és krokett készült.
A levágott részek nudliként kerültek a fagyóba.
                                                         Krokett panírozása.



Zöld borsós csirkemell.


A felcsíkozott csirke mell filére gírosz fűszer, 1 ek rizsliszt, fél deci víz kerül.
Jól össze forgatom, pihen fél órát.

A hagymát kókusz zsíron megpárolom, rá kerül a hús,
megpörösítem. 
Lila , vörös hagyma és egy pár szelet piros paprika.

Hozzá adom a fagyos zöldborsót, jól átforgatom és felöntöm kevés vízzel.
 Oreganó, kakukkfű, majoránna ízesítette még.
Párolom, közben adok hozzá vizet, hogy le ne égjen.
zsírjára sütöm.
Előfőzött, párolt rizs volt a körete.

Póréhagymás, tojás omlett.


Termett a kertben  póré hagyma.
Leves már készült belőle.
Most elősütve, sózva felvert tojás került rá, és egy kis sült paraszt sonka .
Egy kiadós reggeli.

2014. november 22., szombat

Hólabda torta.


Nagylány unokám 21. szülinapjára készült.
Egy nagy hólabda, kicsikkel tornyozva.
Felszeletelve!




2014. november 12., szerda

Tejszínes gomba.


A megmosott ,meghámozott gombákat hagymásan lesütöm.
 Színes bors, zsályás só,piros paprika, kakukkfű ,pár szendvics paradicsom, és petrezselyem zöld  ízesítette.
Majd tejszínes habarással besűrítettem.

Most rizslisztet használtam a sűrítéshez.

Csinos kis csiga tésztát főztem ki hozzá.
Pár szelet sült ,paraszt sonka is került a tetejére.
Savanyított egérdinnyével fogyasztottam.

2014. november 11., kedd

Búzafülé készítése.


Egész évben készítem.
Készen nagyon drága és körülményes a szállítás.
Tönkölybúzát veszek, ami nincs koptatva, csíraképes.
Áztatom, amíg kicsirázik.
Eszem is ilyen állapotban, nagyon ízletes, nekem legalábbis ízlik.
És nagyon egészséges.
Lucernát is csiráztatok.

Aztán elvetem.
Kint az udvaron letakarva, de éri a nap, mert egy műanyag lyukacsos rekesz van rajta. (mert a galamb, veréb kiverné)
Mikor már kikelt levehetem, akkor már semmi nem bántja.
Ollóval, 3-4 alkalommal is learatom.


Aratom és ásványvízzel elkeverve össze turmixolom, leszűröm.
Gyönyörű zöld lesz.

Kis adagokban kerül a fagyóba, hetente iszom belőle.
Nagyon jó immunerősítő.

2014. november 10., hétfő

Libamell, hizott máj, Márton napra.


A Márton nap jegyében főztünk a nagylány unokámmal.
Bőrös libamell sült,liba zsírban,ropogósra .
Csak só, bors volt rajta a fűszer.


Ilyen szép rózsasín lett a belseje.

Majd hízott máj sült.
Csak egyszerűen ujjnyi szeletek, megborsozva és hirtelen kisütve, kevés zsiradékon. 

Nagyon finomak lettek.

Héjában sült egész burgonya, sült lila hagymával,volt a köret hozzá.

2014. november 5., szerda

Friss pörc.


A szomszédban még reggel szaladgált a malacka, amiből ez a finom pörc ,és tepertő készült.
Friss házi kenyérrel, saját nevelésű zöldségekkel fogyasztottam.

2014. október 30., csütörtök

Marcipános golyók, maradékból, sütés nélkül.


Olyankor készítem, ha maradnak piskóta darabok, egy süteményből.
Van "hulladék" pl. a hólabda készítésekor is.
Vagy egyszerűen csak körbe vágom a széleket.
Még jobb, ha vajas krémmel van töltve a sütemény, akkor már csak össze keverem egy kis lekvárral.
A felébe sült tök püré is került.

Babapiskótából is készülhet.
A mikrós süti is kiváló alapanyag hozzá.
Kerülhet bele kókusz, vagy darált dió.
Vajat,cukrot adok hozzá , szükség szerint.

Az aszalt barackot,áfonyát gyümölcs teába áztatom.
A barack belsejébe kerül a marcipán ,vagy birs sajt,vagy
 áfonya szem. 

A masszából golyókat formálok, kicsit kinyitom és ide kerül a marcipános,áfonyás barack.

Barack helyett zselés cukorkát, birsalma sajtot,zöld dió befőtt darabokat, is rakhatunk bele, vagy áfonyát.
Ezután már csak azt kell eldönteni, hogy csokiba mártjuk, vagy ételszínezővel színezett kókusz reszelékbe forgatjuk. 
Most rúdban is megformáztam,és krémet simítottam rá.

Csokizhatjuk, csak az egyik felét is, így még érdekesebb.
Színezett kókuszban meghempergetve.



2014. október 24., péntek

Sajt, zöldségek, bundában.


Szeretem a palacsinta tésztába, bundába forgatott zöldségeket.
Most  mozzarella sajtot is bundáztam.
A sajtot kicsit megvizeztem, egy bazsalikom levelet nyomtam rá, majd kukorica keményítőben megforgattam.
Aztán  kétszer a masszába.





Súrú palacsinta tésztát készítettem, szódabikarbónával.
Liszt, tojás, tej felhasználásával.
Puffasztott amaránt és szárított búza csira is került bele.

Forró, bő olajban sültek ki a sajt , gomba, és brokkoli rózsák.
Szinte azonnal fordítom, ahogyan a forró olajba raktam, így nem folyik le a tészta a szeletekről. 
Aztán még egyszer megfordítom.
Most héjában sült majonézes burgonya és lila hagyma lekvár került mellé, köretnek.

Meggyes , csokis muffin.


Régen készítettem, most találtam egy jó receptet.
25 dkg liszt
15 dkg margarin
 2 db tojás
15 dkg cukor
1 pohár joghurt(vagy 2 dl tej)
1 cs sütőpor
5 dkg csokoládé
 1 össze marék magozott meggy
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.
A vajat a cukrot, a tojást a robotgép habosra keveri.
A végén bele kerül a joghurt(tej) is.
 Hozzá adjuk a  felaprított csokoládét és a lecsepegtetett meggyet, utána a sütőporos lisztet.
Simára keverjük egy  krém lapáttal.
A muffin formát a kapszlikkal kibéleljük, és fagylaltos kanállal, egyenlő adagokat rakunk bele.
200C°-on 10 percig, majd 170 C°-on még 25 percig sül, légkeverésen.
A tetejét díszíthetjük is. 
Nálam színes puffasztott rizs(zi-zi) és jégcukor került a tetejére.