2022. január 19., szerda
Zöld, tészta is készült!
Labels:
gyurt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Bon-bon készült, karob poros csoki bevonattal.
Régen készülök kipróbálni.
Tegnapi süteményezésből kimaradt 1 tojás fehérje, egy kevés tejes sárgája.
Ősze kevertem kókusz reszelékkel, tettem bele goji bogyót, zöld árpafüvet és kevés útifű magot, kókuszvirág cukrot.
Tegnapi süteményezésből kimaradt 1 tojás fehérje, egy kevés tejes sárgája.
Ősze kevertem kókusz reszelékkel, tettem bele goji bogyót, zöld árpafüvet és kevés útifű magot, kókuszvirág cukrot.
Megsütöttem egy szilikonos félgömb formában.
De készültek, szép mintás szilikon formában is!
Ma csokit olvasztottam gőz fölött-fehér,keserű csoki, egy kevés karob por -olaj.
Ezek a bevonó csokik kerültek bele.
Ezeket én kilós kiszerelésben vásárolom.
Mindig van kéznél.
Fogpiszkálóra szúrva mártottam ki.
Egy nikecelbe állítva dermedtek meg.
A maradék csoki egy mintás szilikonos formába került.
Finom, selymes csoki ízt kaptam, a karob por kellemes ízt ad neki.
Legközelebb a belső tölteléket variálom, marcipánnal, és egy kis csokoládé borssal.
Labels:
bon-bon
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 17., hétfő
Csiga készítés, házi, gyúrt tésztából!
Nagyanyáink is télen, a szomszédokkal össze ülve készítették a nyárra, vagy egy lakodalomra.
Itt bizony kicsi sarkosra sodort csigák készültek, nekem mai napig ez jelenti az igazi csiga tésztát!
Közben jókat beszélgettek.
Édes kukorica leves főtt a spóron, sült a tök, a burgonya a sütőben.
Gyakran gyúrok én is, főleg ,ha a "barátosnémtől" kapok szép sárgájú, házi tojást, amit a kapirgálós tyúkjai tojnak.
Édesanyámtól örököltem, igazi szövő borda darabot, és egy kisebb csiga csinálót, és cérnametélt vágó gépet.
Van tészta nyújtó gépem , kettő is.
Egyik cserélhető betéttel.
Ezekkel széles metélt és közepes metélt készíthető.
A csigák készítéséhez ,ilyen bordáim vannak, és több méretben, a kis sodró pálcikák.
Pennének, vagy lúdgégének is nevezik
Színezem is a tésztákat.
Zöldre árpafű porral, pirosra céklával, vagy étel festékkel, de sáfránnyal, kurkumával, és piros paprikával is színeztem már.
Készült már csikos pötyös is.
Blogomban ITT olvashatsz róluk!
Zöld levelekkel is laminálom a tésztát.
Labels:
gyurt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Csöröge készült, kovásszal.
4 dl liszt, vegyesen, sima és rétes BL 55-ös,és 2 ek rizsliszt
3 tojás sárgája
3 ek tejföl
1 ek tyúk,vagy kacsa zsír
1 kk sikér
4 ek kovász.
kevés tej,ha szükséges, (a liszt minőségétől függ.)
Hozzávalókat gép össze dagasztotta, félóránként megismételtem háromszor.
Majd a pulton kézzel,átdagasztva pihent fél órát.
Ujjnyi vastagra kinyújtottam, szeleteltem, és formáztam.
Kör alakban is kipróbáltam, így jobban látszik a bélzet, mint a tekeréseknél.
Bő, forró olajban sült.
Saját készítésű szőlő, és birs lekvárral fogyasztottam.
4 ek kovász.
kevés tej,ha szükséges, (a liszt minőségétől függ.)
Hozzávalókat gép össze dagasztotta, félóránként megismételtem háromszor.
Majd a pulton kézzel,átdagasztva pihent fél órát.
Ujjnyi vastagra kinyújtottam, szeleteltem, és formáztam.
Kör alakban is kipróbáltam, így jobban látszik a bélzet, mint a tekeréseknél.
Bő, forró olajban sült.
Saját készítésű szőlő, és birs lekvárral fogyasztottam.
Labels:
csöröge
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 14., péntek
Rizs koch, citromkrémmel.
Most a rizskoch, gömbölyű szemű rizsből készült, szárított vörös áfonyával, amit gyümölcsteába áztattam.
Először készítettem citromkrémet, szerintem máskor is készítek.
2 db tojás sárgája
4 db egész tojás
15 dkg cukor.
10 dkg vaj
3 db citrom leve ---meyer citromból a legfinomabb
1 citrom reszelt héja. (csak , ha bio a citrom)
A vaj és citromhéj kivételével, mindent össze keverünk, szép selymesre.
Alacsony hőfokon sűrűre főzzük, még melegen bele keverjük a vajat, kis adagokban.
Végül hozzá adjuk a reszelt citromhéjat.
Kihűlés után, kenhető, akár piskótába is tölthetjük.
Labels:
édesség
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Tészta színezés, formázás,természetes anyagokkal!
Szeretem az egészséges,természetes élelmiszereket.
Most több,olyan adalék anyagra, lisztre, és más süteményezéshez használható dologra akadtam, ami egyben egészséges is.
Ilyen a szentjánoskenyérpor, vagy más néven KAROB-por.
Egy lepényfa terméséből nyerik ki
Egy kifli,és kagyló forma kelt kalácsba használtam fel.
KÓKUSZVIRÁG CUKOR-al kevertem el.
A KORPAFŰ- lisztje egy zöld por.
Most kelt kalács tésztát színeztem vele.
Kagyló alakot is formáztam!
Labels:
zöld csigák
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Maradékokból!
Labels:
maradékokból
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Grill serpenyőm, hús vasalóval!
Most újra elő vettem, és sütögetek rajta.
Most gomba, alma, hagyma, szalonna és csirkemell sült rajta.
Hús vasaló!
A grill serpenyő nyele praktikusan vissza hajtható, le is vehető.
Labels:
grillezés
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 12., szerda
Sült máj, burgonya tokánnyal!
Héjában sült burgonyából készült a krumpli tokány.
ITT olvashatsz a tokány elkészítéséről.
Most került bele fűszeres, fokhagymás olajban érlel szárított paradicsom is, meg zöld hagymaszár, ami az ablak
párkányon hajt vízben.
Saját készítésű zöld fűszerkeverék is ízesítette, és saját füstölésű paprika.
Labels:
krumpli tokány
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)