2022. január 1., szombat

Sonkás muffinok!




Egy fűszeres kelt tészta készült!

Kelt tészta:
60 dkg liszt
 3 dkg élesztő-nálam saját kovász 25 dkg
 3 ek kacsa zsir-1 ek vaj
1.5 dl tejföl
 1.5 dl tej
 5 ek savó
2 tkk só
1 kk cukor
1 ek sikér
 1 ek oregánó
1 ek kakukkfű
1 kk kurkuma
Kenyérsütő dagasztotta, pihent fél órát.
 Majd feltekertem, mint a bejglit, 20 perc pihenés.
Ezt még kétszer megismételtem. 

Egy kevés tésztát kivettem, ,zöld árpafű porral színeztem, díszítéshez.
Muffin formákba kapszlik kerültek.
A  kb 3 mm-re kinyújtott tésztákat cakkos szaggatóval kiszúrtam.
 bele kerültek a kapszliba.
Az aljára mozerrala sajt darabok, majd a sonkás töltelék, és reszelt sajt került. 



Egy kisebb cakkos lukas közepű tésztával lezártam, tojással lekentem.
Szezám maggal megszórtam.

Készült malacfej formájú is.
A malackák szeme, piros lencse!


Egy pár darabra a zöld tésztából 4 ágú lóherét formáztam.
Sonkás töltelék:
 angol szalonna
 füstölt tarja
 kevés császár szalonna
karamellizált hagyma, fokhagyma 
Ezeket késes aprítóval pépesítettem
került bele még 1 db tojás és reszelt sajt is.
 Rózsa bors és kakukkfű ízesítette.
180 fokos sütőben 10 perc légkeverés, majd 20 perc alul-felül sütés.
 Ebből a tésztából készült még sajtos rudacska, mini kuglóf, és pogácsa is.
Pár virslit is betekertem  a tészta Csikokkal, egy párra fekete erdei sonka is került.






2021. december 30., csütörtök

Szilveszteri falatkák!

Malackát fogok készíteni, meg muffin szerű kosárkákat, sonkás, sajtos töltelékkel, és virslit bundában!
A tésztát szárított oregánóval, és kakukkfűvel ízesítem, egy sós kelt tészta lesz.
A tészta receptje ITT található!






2021. december 27., hétfő

Harcsapaprikás, és túrós csusza!

 
Nálunk a Szenteste, elmaradhatatlan étele, a halászlé, és a harcsapaprikás ,túrós tésztával.
A halászlevet a fiam készíti. 
A harcsa paprikást, a túrót én készítem.
A  tésztát is én gyúrom.
A menyem állítja össze a túrós csuszát, tejföllel, jó sok szalonna tepertővel, és sütőben átpirítja kicsit.
Házi csusza tésztám.
Szép sárgájú, házi tojással gyúrtam.
Ez a harcsa paprikás alapja.
 Ez már a kész halpaprikás, tejfölös habarás előtt.




2021. december 26., vasárnap

Karácsonyi süteményeim!


 Ezek készültek!

Hólabda, transzfer fóliával díszítve!

Zserbó!

Sajtos tallér, szezámmaggal, szelénes szezám pehellyel.

Mézes tallérok!

Mézes figurák, dióval, mogyoróval.

                    




Töltött káposzta , cserép edényben , sütőben, samott lapon főzve.


 
Cserépedényben, sütőben, samott lapon főzve.
Van egy vastagabb samott lap a sütőmben, ez még egyenletesebben, és tovább tartja a hőt.
Kelkáposzta levélbe tekerve, sertés dagadóval gazdagítva, készült a karácsonyi töltött káposzta.
És még sokkal ,kisebbeket is tekerünk!
Főleg a lakodalmas káposzták kicsik, szinte falatnyiak!

Elkészítését ITT olvashatod!

Nagyszüleink kemencében főzték!

Az edény tetejét agyaggal letapasztva, minden íz az edényben maradt.




2021. december 19., vasárnap

Praktika a konyhában!

 


Csúszik a flakon a kezedben?
Ragassz rá egy papír, vagy szigetelő szalag csíkot.
Nálam egy sebtapasz csík került rá, nem is ázik el.
Írhatunk is rá!
Mosószer adagolóm!
Nem kell a nagy literes flakonokat emelgetni, egy ilyen kis flakon is megteszi!

2021. december 17., péntek

Elmúlt karácsonyok mézesei!

 


Évek óta készítek családnak, barátoknak ajándékba mézes figurákat, asztali díszeket!

Mézes tálat, házikót, dobozt...stb.

Receptet ITT találsz !

vagy ezt is használhatod, kisebb adag.

Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
3db tojás 
5dkg margarin,csipet só
és karácsonyi fűszerek izlés szerint: fahéj, gyömbér, ánizs...stb
Ha nagyobb figurák készülnek, csak csipetnyi szóda bikarbóna kerül bele!
A házikót ezzel a sablonnal készítem.


Több képet ebben az albumban nézhetsz meg!







2021. december 13., hétfő

Szalon tüdő készült!

A képen maradék, kapros  puliszka golyókkal, párolt, saját készítésű, kovászos káposztával.!
Kedves, volt tanítványom meglepett egy egész tüdővel, friss vágásból.
Oda raktam abárolni, közben megszurkáltam, bevagdostam.
Került az abárló lébe:
 fokhagyma, vöröshagyma
 bors, só
 babérlevél
egy egész nyelv
egy jó darab tarja és szalonna bőr.
Kb 2 órát főztem, lassan, alacsony hőfokon.
Ez az abárló lé  kocsonya lett.
A tüdő mellett  főtt húsokból disznó sajt készült.
A megfőtt, kihűlt tüdőt apróbb darabokra szeleteltem. 

Pörkölt alapot készítettem, abalével felengedtem, amiben jól  átforgattam ,kissé át főztem a tüdőt, majd tejfölös habarással besűrítettem.
 Most tésztát főztem ki hozzá.
Került belőle a fagyóba is.
Később zsemle gombócot készítek hozzá.


Gofri torta!




Most egy diós gofri készült, gofri alap recept alapján. 

1 ek liszt helyett 1 evő kanál darált diót raktam.

Két lapot krémmel töltöttem meg.

Krém: 

1 doboz maszkarpone

 1 dl dl tejszín habbá verve

 2 ek nutella

Tetejére is krém került.

Legalább egy órát hideg helyen, le fóliázva pihentettem, és jól megpuhult.