2023. június 23., péntek

3 perces,kávés süti, mikróban!


Gyors és finom.

 HOZZÁVALÓK:

1 db tojás
2 cs  3 az egyben instant kávé
 fél dl olaj
csipet só
4 ek liszt
  1 dl tej
1 kk szódabikarbóna
Ezeket egy jénaiban jól kikeverem.
Ebből az adagból lett 2db szuflé formában,1 kisebb  kávés bögrében és egy nagyobb kerek, a jénaiban.
Könnyű tészta, gyors elkészítés.
Váratlan vendég esetén, nagy segítség.
KRÉM:
Maszkrapónét, össze kevertem karamell krémmel,(amit én készítek, házi tejből sűrített tej-hűtőben el áll sokáig.) kevertem még hozzá hulalából felvert tejszínhabot.
Egy könnyű és finom krém lett!
Egy finom kávéval, remek vendégváró!
Készült már:
Maszkarpónés,- turós, -kókuszos,-tejszínhabos krémmel, zselatinnal (nálam agar-agarból) a tetején!
Gyorsan elkészülő finomság!

Kipróbáltam már az ayr fre -ben, a légkeveréses sütőben is, abban is jól készül.


2023. június 7., szerda

Habos cseresznyés süti.



Már jó érett a korai cseresznyém, szinte fekete.
Ideje volt egy sütinek nekilátni. 
A cseresznye magozáshoz van ugyan magozóm de most  olvastam az egyik csoportban, hogy gémkapoccsal magozzák a meggyet.
Kipróbáltam és nagyon jó kisebb mennyiséghez.
Süti tésztája
3 db tojás
4 ek cukor
 5 ek liszt-pupozott
3 ek olaj
 1 cs sütőpor
Az egész tojásokat a cukorral gépi keverővel habosra keverem,.
Hozzá adom az olajat, ezzel tovább keverem.
Végül a sütőporos lisztet adom hozzá.
Csak egy pár fordulatot keverem.
Majd kézzel még átforgattam.
 Sütőpapíros , közepes tepsibe kerül.
Tetejére a magozott cseresznye. amit kevés puding porba, vagy étkezési keményítőbe forgatok.
A sütő előmelegítve 200c°-ra.
5 perc után 170 C°-ra veszem így sül 25 percig.




 Közben 3 tojás fehérjét 4 ek cukorral, csipet sóval kemény habnak vertem a robotgéppel.
Került még hozzá 2 ek levendula szirup, és 2 ek cseresznye lé.
 A legvégén 2 kk étkezési keményítő. 
A habot a tészta tetejére kanalaztam, villával kicsit felhúzgáltam csúcsosra.



Finom, mikor ropogósra sülnek ezek a kis csúcsok. 
Tűzhelyet 100C%-ra mérsékeltem és 30 percig így sült.
 Kivettem, a sütőt 200 C°-ra felmelegítettem és 3 percre vissza raktam.
A hab így kapott szép barna szint.







Fagylalttal, az elmaradhatatlan zöld dió sziruppal és zöld dió karikákkal  tálalva.

Természetesen tejszínhab és egy kis eper(a kertemből) is színesítette. 
Meggyel is finom!

Csodálatosan illik a zöld dió és a levendula szirup íze egymáshoz.






2023. június 5., hétfő

Rózsavíz és rózsalekvár készült!






Nagyon szépek a rózsák az idén. 
Most a pirosból rózsavíz és lekvár készült
A megmosott  szirmokat felfőztem vízben, kevés citromsavval,állni hagytam, leszűrtem.
Ez lett a rózsavíz!


Mivel ebben nincs tartósító, sem cukor,fagyóba került üvegbe ,és ilyen kis adagokban egy fagyasztó zacskóban.
Ha kis mennyiség kell, ebből használok,pl süteményekhez.
A gyomorra,bőrre nagyon jó hatással van.
Erről itt olvashatsz!
A visszamaradt szirmokat össze turmixoltam, cukorral, zselésítővel sűrű lekvárnak főtt.


Üvegekbe,száraz dunsztba került.
Illatos és jóízű lett.
Most éppen aszalóban száradnak rózsaszirmok télre, teának.



Szűz érmék.

A szűz pecsenye  házi vágásból érkezett. 
Reggel még a hátán hordozta a malacka. 
Ezeket a húsokat szeretem, amit háznál vágott sertésből kapok. 
Most hasaalját kaptam, töltött káposztába  egy kevés lapockával.
A szűz pecsenyéhez ritkán jutok, de most én következtem. Mindenkinek fáj rá a foga.
Egy nagyon fiatal 100 kg-os sertés pecsenyéjét kaptam meg.
 Most  ebből használtam fel keveset.
Két ujjnyi szeletekre vágtam a hártyával együtt.
Kezemmel enyhén lelapítottam, hogy kissé elterüljön. 

Só és darált citrom bors került rá.
Körbe tekertem vékony, falusi sonka szelettel.
Fogpiszkálóval megtűztem.
Gombát meghámoztam, felszeleteltem.
Sertés zsírt olvasztottam kevés olajjal, és diónyi vajjal.
A forró zsiradékban mindkét oldalt megpörösítettem, majd pirosra sütöttem.
Kiszedtem a húsokat és a  szeletelt gombát megsütöttem a jó ízes zsiradékban. 


A gombát is tányérra szedtem.
Leöntöttem a zsiradékot, keveset hagytam benne.
A lé, amit a gomba engedett felszedte a kis pöröket a lábas aljáról.
 Tejszínnel és 1 tk zöld dió sziruppal elkevertem, felforraltam, vissza került bele a gomba, párolt zeller csík és negyed párolt kelbimbók.
Épp csak össze forraltam.

Héjában sült burgonya, párolt kelbimbó, és zeller volt hozzá a köret.
Zöld dió is került rá. Most ő a kedvenc, finom ízvilágával.
A zöld dió édeskés, fahéjas, kardamomos íze, nagyon jól párosult a gombával.
Pároló betétet használtam a zöldségek párolásához.


2023. június 3., szombat

Rózsaszirmot szárítottam!








Az idén csodásak a rózsák!

 Készült már rózsavíz, rózsalekvár is
Most szárítottam a szirmokat!
Téli teakeverékbe és pot-purinak, illatosítónak is remek.
Aszalógépben száradtak a vegyes színű szirmok!





2023. május 25., csütörtök

Mandulás, meggyes-barackos lepény.


4 db tojás
4 ek cukor
4 ek olaj
 8 ek liszt
2 kk puding por
szeletelt mandula
2 ek kristály cukor
 1 cs sütőpor.
A tojásokat a cukorral habosra keverem a robot géppel.
A végén az olajjal átkeverem.
Utána óvatosan kézzel a sütőporos lisztet bele forgatom,  a géppel  kis fokozaton át keverem.
Közepes, vajazott, lisztezett  tepsibe került.
A meggyet és a meg karamellízált barack szeleteket 2 kk pudinggal átforgattam, a massza tetejére rakom.
Megszórtam szeletelt mandulával.
A sütő melegszik 200C°-ra.
Így sül 10 percig, majd tovább 170C°-on 25 perc.
A végén kristálycukrot szórok a tetejére, amit rá grillezek 2-3 perc alatt.
A sütőből kivéve, még a flambírozóval kissé rápirítottam a cukrot, hogy jó karamell íze legyen

2023. május 23., kedd

Fűszervaj készítése!





A fűszeres vajnak nagy hasznát vesszük, amikor télen nincs friss zöld levelünk.
Kéznél van egy gyors hús sütésnél, vagy püré levesnél is.
Készíthetünk vele mártást is.
Vagy a kijevi csirkemellhez is használhatjuk.
 Sült húsok, szendvicsek ízesítője is lehet.
Az olaj íze szelídebb lesz, ha diónyi vajat teszünk hozzá.
És ha ez még zöld fűszeres, akkor nagyon pikáns lesz az étel.
Nagyon sokoldalúan felhasználható.
Mindig kéznél van , ha lefagyasztjuk.
Formázhatjuk, hengerré, golyóvá, jégkocka készítőben is formázhatjuk kis kockákra.
Petrezselyem, medvehagyma, rozmaring metélő fokhagyma, zeller szár, metélő hagyma, kapor, bazsalikom, menta.
Mind alkalmasak a  fűszervaj készítéséhez.
Fűszerolaj is készülhet!
Nálam  olaj, zsályából készült.
Nálam medvehagymás és metélő fokhagymás hengerek készültek.
Metélő fokhagyma

Medvehagyma


A vajat szoba hőmérsékleten habosra keverjük. 
A zöld fűszereket finomra vágjuk, és össze keverjük a vajjal.
Só, bors is is kerülhet bele.
 De, natúran, só, bors nélkül tudjuk praktikusan, sokoldalúan, hasznosítani.
Folpakba, hengerré tekerve, kerültek a fagyasztóba.

2023. május 20., szombat

Tortilla, maradékokból!


 
Fárasztó, de tartalmas kerti munka után egy gyors ebéd, maradékokból.

Legtöbbször van tortilla a hűtőmben.

Maradék  hagymás, zöld  fűszeres, tojásos gomba a  reggeli maradéka.

Kecsappal megkentem a lapokat, lapka sajtot raktam rá, oregánó, kapor, izsóp, kakukkfű ízesítőnek.

Kápia paprika csíkok, rá a tojásos gomba, ,maradék mozzarellát rá tépkedtem. 

Beborítottam egy másik tortilla lappal, és a mikróban  jól átmelegítettem.



Felcikkezve fejes salátával, nagyon ízletes,. húsmentes étel.


2023. május 17., szerda

Bodza ivólé, piros spenóttal színezve!


Csapos üvegben készült!



 A  bodza maga elég színtelen, más hozzávalóval, nem szeretném az izét elvenni. 
Pl, karamellízalt cukor, földieper, menta ,citromfű ezeket lehetne még hozzá adni.
Ezekkel a bodza íz elnyomódik.
Így viszont a piros spenót nem viszi el az  bodza ízét, hanem  csak szépen megszínezi.



Saját termésű citrommal készült.
Kicsit kinyomom a levét, és spirál alakban, egyben rakom bele.


2023. május 1., hétfő

Szűzpecsenye bundában, spenóttal, sajttal, virslivel töltve.


Imádom a szűzpecsenye különleges izét!
Már nagyon sok formában kipróbáltam. 
Most virslivel sajttal, spenóttal rétegezve, feltekerve kirántottam egyben  egy kb 35 dkg.os darabot.
Karamellás, sós,  citromborsos alma csatni is készült hozzá.
A barna cukrot meg karamellizáltam, ebbe került a felkockázott alma,  csipet só, citrombors,  citromhéj és fahéj került még hozzá. 
Össze pároltam.
Pikáns kísérője a szűz pecsenyének!



 2 db virslit is betekertem, spenóttal, sajttal,és  bundáztam.
Egy fej felkarikázott hagymát és egy cikk fokhagymát, egy szeletelt burgonyát is sütöttem mellé.
A hús igy még ízletesebb.

Egy sajtszószos tésztát főztem  ki hozzá, amit párolt káposztával kevertem el.

Ez volt a körete.

2023. április 30., vasárnap

Burgonya rösti!

 

A burgonyákat héjában , sós vízben megfőztem.
A főző vízben hagytam kihűlni.
Hámozás után a káposzta reszelőn lereszeltem.
Sóztam, borsoztam.
A serpenyőben átpirult kevés kacsa zsíron.
Majd össze lapogattam lepénynek.
Mikor szép piros lett, egy tányér segítségével megfordítottam, és  vissza csúsztatva a serpenyőbe, a másik oldalát is pirosra sütöttem.
Kisebb korongokban is süthető.
Egyszerű, finom étel, köretnek pl sült halhoz, de önmagában is remek.


2023. április 27., csütörtök

Olajban érlelt , cheddar sajt!











Régen készülök, hogy kipróbálom.
A jó érett cheddar sajtot kis kockákra daraboltam.
Üvegbe raktam, olíva olajat és egy kevés szezám olajat,
1 kk rizs ecetet ,öntöttem rá.
 Zöld kapor levél
 friss tárkony levél
zsálya levél
a fokhagyma  kis  lila termései
 gyöngyhagyma
oreganó levél
bors(piros,rózsa borssal, még mutatósabb)
póréhagyma karikák
római kömény
fokhagyma cikkek
1-2hét alatt csodásan össze értek az ízek.
A fűszerek átjárták a sajtot, az olíva olajat.
Különleges ízvilág!
Csípősen is készülhet!

Az olajat pirítósra, vagy húsok sütésénél is felhasználhatjuk!